ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Karda kayan kamyonet dereye uçtu: 3 yaralı
Karda kayan kamyonet dereye uçtu: 3 yaralı
Bayburt'ta kar nedeniyle okullar bir gün tatil edildi
Bayburt'ta kar nedeniyle okullar bir gün tatil edildi
Tunceli’de eğitime kar engeli
Tunceli’de eğitime kar engeli
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Bülbülan Geçidi trafiğe kapatıldı
Bülbülan Geçidi trafiğe kapatıldı
HABERLER>GUNCEL
9 Haziran 2009 Salı - 04:42

“7’den 70’e Çevre”

GHA/Erzurum’da, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında, “7’den 70’e Çevre” isimli bir panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen panelin konuşmacılarını, ilköğretim okulu öğrencileri oluştururken, küçüklerin tıka-basa doldurduğu salondan büyük mesajlar verildi.

“7’den 70’e Çevre”

ÖĞRENCİLER PANELİST OLDU
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ergün Yıldız’ın, hem yöneticiliğini, hem de açılış konuşmasını yaptığı panele, Tatbikat İlköğretim Okulu öğrencisi Zeynep Ünzile Tunç, Özel Aydın Doğan İlköğretim Okulu öğrencisi Doğukan Yılmaz ve Anadolu Mecidiye Lisesi öğrencisi Taha Yasin Erdoğan ise, panelist olarak katıldı.
Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ergün Yıldız, dünyanın hızlı bir çevre kirliliği sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu belirttiği konuşmasında, havanın, suların ve doğanın, aynı anda kirlendiğini kaydetti. Doğal hayatın natürelliğini kaybetmesinde en büyük rolü insanların oynadığını vurgulayan Yıldız, “Maalesef yaşadığımız doğayı, çeşitli etkenlerle biz kirletiyoruz. Doğanın kendi kendini yenileme özelliği var, fakat insanlık doğayı o kadar çok ve hızlı kirletiyor ki, doğa artık bununla mücadele edemez duruma geldi.” diye konuştu.
İNSANLIK, ÇEVRE KİRLİLİĞİ TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA
Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından kurulan Çevre Kulübü’nün Başkanı Ahmet Sağlam ise, çevre kirliliği ve alınabilecek basit önlemlere değindi. Doğanın temel fiziksel unsurları olan hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşmasıyla ortaya çıkan ve canlı öğelerin yaşam koşullarını güçlendiren maddelerin, çevrenin kirlenmesine neden olduğunu vurgulayan Ahmet Sağlam, “Hava., su ve topraklarımızın her geçen gün artan oranlarda kirlenmesi ve önemli bir kısmının kullanılamaz hale gelmesinin yanında, özellikle büyükşehir ve sanayi bölgelerinin çevre kirliliği sebebiyle yaşanmaz hale gelmesi, insanların karşılaştıkları başlıca problemlerdir. Bunun yanında, ozon tabakasının delinmesi, yerkürenin giderek ısınması, kanser ve benzeri hastalıkların artması ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi, çevreye verdiğimizin tahribatın sonuçlarıdır.” diye konuştu. Hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme ve endüstrileşme, doğal kaynakların hoyratça kullanılmasının, çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında olduğunu aktaran Sağlam, çeşitli görsel ürünlerle süslediği konuşmasını, çevreye karşı duyarlı olunması yönünde yaptığı çağrıyla tamamladı.
ERDOĞAN: CANLILAR, EKOLOJİK DENGELERİ GÖZETİLEREK TÜKETİLMELİ
Daha sonra söz alan panelistlerden Mecidiye Lisesi öğrencisi Taha Yasin Erdoğan da, çevrenin kirletilmesi sürecinde biyolojik çeşitliliğin sürekliliğini ele aldı. Canlı türlerinin, yaşadıkları mekanla birlikte korunması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Biyolojik zenginliklerin hiç olmazsa belirli yerlerde kontrol altında korunmalarını güvence altına alabilmek için milli parklar, doğayı koruma alanları gibi önlemler alınmalıdır.” dedi. Bitkiler ve geçim kaynağı olan hayvanlarla yabani av hayvanlarından yararlanma yoğunluğu arttıkça, bunların geleceklerinin de tehlikeye girdiğini belirten Erdoğan, canlı ve bitki türlerinin ekolojik dengeleri gözetilerek tüketilmesi gerektiğini kaydetti.
EKOLOJİK SİSTEM
Özel Aydın Doğan İlköğretim Okulu öğrencisi Doğukan Yılmaz da, çeşitliliğin, ister kültürel, isterse ekolojik nitelikli olsun, sistemin dinamik bir özelliği olduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Bu dinamik özellik, içinde bulunduğu sisteme direnç ve istikrar, tat ve lezzet, renk ve güzellik, güç ve canlılık kazandırır. Biyoçeşitlilik de, çevremizdeki ekolojik sistemlere benzer değerleri sunmaktadır.” diye konuştu.
YILMAZ: TOPRAĞI HIZLA KİRLETİYORUZ…
Doğanın önemli yapı taşlarından olan toprak, hava ve suyun ciddi bir kirlenme sürecinde olduğunu söyleyen Doğukan Yılmaz, “Günümüzde toprakla ilgili önemli bir takım sorunlar yaşanıyor. Bunların başında, toprağın sürekli olarak niteliğinin azalması geliyor. Bilinçsiz uygulamalar, toprağın mineraller kaybetmesine, kirlenmesine ve erozyona yol açıyor. Toprak, çevreye salınan tüm kirletici maddeleri biriktirebilen çok büyük bir depoya benzetilebilir. Kirletici maddeler, hava ve suya göre toprakta çok daha uzun süre kalırlar. Bu nedenle olumsuz etkileri daha geç ortaya çıkar. Toprağın yok olma sürecini durdurmak ve tüm işlevini normal bir şekilde sürdürmesini sağlamaksa, bizim kendi elimizdedir.” ifadelerini kullandı.
Tatbikat İlköğretim Okulu öğrencisi Zeynep Ünzile Tunç’un da, çevrenin korunmasını mümkün kılacak basit önlemleri anlattığı panelin sonunda, plaket töreni yapıldı. Panele, Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, BEAH Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çocuklar katıldı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’da örnek dayanışma
GHA/Dünya Çevre Günü münasebetiyle Oltu’da çevre temizliği organizasyonu ...
BYEGM 89. yaşına erdi
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün (BYEGM) 89. ...
Ulaştırmada mesleki yeterlilik başarısı
Ulaştırma Bölge Müdürü Yılmaz, Erzurum’da (SRC) Mesleki Yeterlilik Belgesi ...
 
“Kanser kaderimiz olmasın”
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri ...
Çakır, Anadolu Basın Birliği’nde
Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendikaların üst düzey yönetimlerinde ...
Büyükşehir’den çiçeklendirme atağı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezindeki park ve bahçelerin yanında, ...
 
Teşvik tek çare...
Hükümet tarafından açıklanan yeni teşvik düzenlemesine tepkiler devam ...
Ahıskalılardan Vatandaşlık başvurusu
Valilik bünyesinde oluşturulan ‘Vatandaşlık Başvuru İnceleme Komisyonu’, ...
Aziziye’de örnek dayanışma
Aziziye Kaymakamı Çobanoğlu ile Belediye Başkanı Cengiz, ilçe sakinleriyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva