SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi’nde tam 40 yılını geride bırakan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, emekliye ayrıldı. Yürüttüğü bilimsel çalışmaların yanında, Erzurum’un kültür hayatına kazandırdığı eserleriyle tanınan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, emekliye ayrıldı.
//ARAS HOCA EMEKLİ OLDU
42 yıllık akademik yaşantısına Atatürk Üniversitesi’nde nokta koyan Aras, “Emekliliğin tadını, yine sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunarak çıkartacağım.” dedi. Akademik yaşantısının 1968 yılında başladığını, 2 yılın haricinde Atatürk Üniversitesi’nde tam 40 yıl geçirdiğini anlatan Aras, “Atatürk Üniversitesi’nde 20 doktora, 15 lisans yaptırdım. Benim ders verdiğim sınıflarda öğrenci olan birçok isim arasında, bugün üniversitemizde profesör ve hatta dekan olarak görev yapanlar bile var.” diyerek, 2 yıl önce karar verdiği emekliliğin 2010 yılına kısmet olduğunu söyledi. Ziraat Fakültesi’nde geçirdiği onlarca yılın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Aras, “2008 yılında emekli olmaya karar vermiştim. Ancak Erzurum’a Su Ürünleri Fakültesi’nin açılmasını bekledim. Bu yüzden emeklilik planlarını ertelemiştim. Rüyam gerçek olunca da, emekliliğim için gün belirledim ve bugün emekli oldum.” ifadelerini kullandı.
//ERZURUM’DA SU ÜRÜNLERİ YATIRIMLARI ONUNLA BAŞLADI
Emekli olduktan sonra, meşguliyetinin büyük bir bölümünü, Erzurum’u yakından ilgilendiren sosyal ve kültürel etkinliklerin oluşturacağını dile getiren Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, “Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde, öğrencilerim ve öğretim üyesi arkadaşlarımla dolu dolu bir 40 yıl geçirdim. Meslek yaşamım boyunca tek amacım, Erzurum’a ve Erzurum’un gelişmesine katkıda bulunabilmek oldu. Bunu başarabildiysem ne mutlu bana.” şeklinde konuştu.
Öte yandan emekliye ayrılan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras onuruna, Cuma günü Atatürk Üniversitesi Konukevi’nde bir akşam yemeği verileceği öğrenildi.
//PROF. DR. M. SITKI ARAS, KİMDİR?
1943 yılında Pasinler ilçesinde doğdu. 1963 te Erzurum Lisesi’ni, 1968’de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nü bitirdi. 1969 yılında bitirmiş olduğu Bölüme Asistan olarak atanan Aras, iki yıl müddetle Almanya’dan ithal edilmiş olan simental düvelerinin süt, yağ, döl verimleri, sıfat durumları üzerinde araştırmalar yaptı. 1971’den itibaren SU ÜRÜNLERİ konusuna kayarak 1974 yılında DOKTOR unvanını aldı. 1977 yılında Batı Almanya’ya gönderilerek, iki yıl müddetle Göttingen Üniversitesi’nde “Intitüt Für Fier Zücht und Hausfer Genetik” Enstitüsünde konusuyla ilgili çalışmalarda bulundu.
1980 de Doçent, 1989 da Profesörlüğe yükselen Aras, halen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümünün Başkanlığını yürütmektedir.
İDARİ GÖREVLERİ
Su Ürünleri Bölüm Başkanlığı: 1998-Devam Ediyor.
BİLİMSEL VE MESLEKİ KURULUŞLARA ÜYELİKLERİ
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Üyeliği
ÖDÜLLERİ
Türkiye Kooperatifleri Birliği Şeref Ödülü
Türkiye Yazarlar Birliği Yılın En İyi Bibliyografi Eseri Ödülü
YÖNETİLEN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ
Karasu Irmağının Memba kısmını oluşturan derelerde yaşayan Tatlı su Kefali ve Siraz’ın Biyoekolojisi Üzerine Çalışmalar. Yanar M. 1984.
Orta Fırat havzasında Yaşayan Anadolu Karaburun Balığının Çeşitli Verim Özelliklerinin Araştırılması. Şevik R. 1989.
Farklı Periyotlarda Verilen Sığır Dağlının Damızlık Alabalıklarda Büyüme Özellikleri Üzerine Etkisinin Araştırılması. Aras N.M. 1990
Erzurum ve Van gölü Alabalıklarının büyüme, yem Değerlendirme ve yaşama Gücü bakımından karşılaştırılması. Yanık T. 1990
Barhal Havzası Alabalıklarının Biyoekolojileri Üzerine Araştırmalar. Yıldırım A. 1991.
Su piresi (Daphniaa manga)’nin farklı Kültür Ortamlarında Yetiştirilme İmkanları Üzerine Bir Araştırma. Çiltaş K. 1994.
Çoruh ırmağında Yaşayan Barbus plebejus escherichi Alt Türünün Bazı Kan Parametrelerinin Mevsimsel Değişiminin Araştırılması. Haliloğlu H.İ. 1996.
Şah Gölü sularının Fziksel Kimyasal Özellikleri ve Burada Yaşayan Alabalıkların (Salmo trutta L.) Biyo-ekolojisi Üzerine Araştırmalar. Baltacı H. 1996.
Karasu Çayından (Iğdır) Yakalanan Kızılgöz( Rutilis rutilis L, 1958) Balığının Populasyon Yapısı, Büyüme Özellikleri ile Avlanma Bölgesi Suyunun Bazı Fiziko-kimyasal Parametreleri Üzerine Araştırmalar. Can M.F. 1997.
Aygır Gölünde(Dumlu- Erzurum) yaşayan yerli Alabalıkların(Salmo trutta L.) Çeşitli Özellikleri ve Göl Suyunun Bazı Fiziko-Kimyasal Parametreleri Üzerine Araştırmalar. Demir B.C. 1997.
DOKTORA TEZLERİ
Alabalık Rasyonlarında Sığır Şirdeninin Kullanımı Üzerine Araştırmalar. Dinçer R. 1987.
Yavru Gökkuşağı Alabalıklarında Sığır Dalağının Kullanımı Üzerine Araştırmalar. Aras N.M. 1993.
Atatürk Barajı ile Suriye Sınırı Arasındaki Fırat Sularında Yaşayan Chondostromaregium (Heckel, 1843) ve Capoeta trutta (Heckel, 1843) Türlerinin Biyo-ekolojileri ve Et Verimleri Üzerine Araştırmalar. Şevik R. 1993.
Soya Fasulyesi İlave Edilmiş Sığır Dalağı ve Akciğerinin Sofralık Gökkuşağı Alabalıklarında Büyüme Hızı, Yem Değerlendirme ve Yaşama Gücüne Etkileri Üzerine Araştırmalar. Kocaman E.M. 1994.
Gökkuşağı Alabalığı yavru yemlerinde Balık Unu Yerine Mezbaha yan Ürünlerinin İkamesi Üzerine Bir Araştırma. Yanık T. 1996.
Oltu Çayının Bazı Parametrelerinde Yıllık Değişimler ve Bu Suda Yaşayan Capoeta tinca(Heckel, 1843) Balığının Biyo-Ekolojisi ile At Analizleri Üzerine Araştırmalar. Yıldırım A. 1997.
Aras Nehrinde Yaşayan Capoeta (Güldenstaedt, 1772) Balığının Büyüme ve Üreme Özellikleri ile Avlanma Bölgesi Suyunun Bazı Fiziko-Kimyasal Parametrelerinin Araştırılması. Erdoğan O. 1998.
Karasu Irmağının(Dumlu-Aşkale) Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Leuciscus cephalus orientalis(Normdan, 1840)’ın bakteriyolojik Kontaminasyonu Yönünden Araştırılması. Nakipoğlu N.H. 1998.
Ceyhun Barajının Biyoekolojik Yönden İncelenmesi. Kara C. 1999.
İskenderun Körfezinde Yaşayan Lithonna mormyrus L, 1758 (Mırmır çizgili mercan) Balığının Biyolojisi ve Populasyon Parametreleri. Türkmen M. 2000.
İskenderun Körfezinde Yaşayan Pagellus erythrinus L, 1758 (Kırmızı Mercan) Balığının Biyolojisi ve Populasyon Parametreleri. Can M. F. 2000.
Stenotrophomonos malthophilia, Brevibacillus agri, Micrococcus lylae suşlarının Patojenitesi ile Gökkuşağı Alabalığı Üzerinde Oluşturulan Enfeksiyonların Laboratuar ve Klinik Yönden Araştırılması. Çiltaş A.K. 2000.
Bir Sentetik Piretroit İnsektisitin (Cypermetherin) Subletal Dozlarının Gökkuşağı Ablalığına Makroskobik, Histopatolojik, Hematolojik ve Biyokimyasal Etkileri. Atamanalp M. 2000.
Nazik Gölü(Ahlat-Bitlis) Sazan (Cyprinus carpio L, 1758) Populasyonu Üzerine Bir Araştırma. Şen F. 2001.
Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının Kas ve Adipoz Dokuları ile Karaciğer ve Gonadlarındaki Yağ Asidi Profillerinin Belirlenmesi. Halioğlu H.İ. 2001