ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de kurumsal istişare
ETÜ’de kurumsal istişare
Roshi Arnavutluk Milli takımına veda etti
Roshi Arnavutluk Milli takımına veda etti
 MİT, Gri listedeki teröristi yakaladı
 MİT, Gri listedeki teröristi yakaladı
Muş'ta ailelerin evlat nöbeti sürüyor
Muş'ta ailelerin evlat nöbeti sürüyor
Kırk Pencereli Mağaralar turizm gündeminde
Kırk Pencereli Mağaralar turizm gündeminde
HABERLER>EĞİTİM
22 Aralık 2010 Çarşamba - 05:49

42 yılını bilime adadı

Atatürk Üniversitesi’nde tam 40 yılını geride bırakan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, emekliye ayrıldı. Yürüttüğü bilimsel çalışmaların yanında, Erzurum’un kültür hayatına kazandırdığı eserleriyle tanınan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, emekliye ayrıldı.

42 yılını bilime adadı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi’nde tam 40 yılını geride bırakan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, emekliye ayrıldı. Yürüttüğü bilimsel çalışmaların yanında, Erzurum’un kültür hayatına kazandırdığı eserleriyle tanınan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, emekliye ayrıldı.
//ARAS HOCA EMEKLİ OLDU
42 yıllık akademik yaşantısına Atatürk Üniversitesi’nde nokta koyan Aras, “Emekliliğin tadını, yine sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunarak çıkartacağım.” dedi. Akademik yaşantısının 1968 yılında başladığını, 2 yılın haricinde Atatürk Üniversitesi’nde tam 40 yıl geçirdiğini anlatan Aras, “Atatürk Üniversitesi’nde 20 doktora, 15 lisans yaptırdım. Benim ders verdiğim sınıflarda öğrenci olan birçok isim arasında, bugün üniversitemizde profesör ve hatta dekan olarak görev yapanlar bile var.” diyerek, 2 yıl önce karar verdiği emekliliğin 2010 yılına kısmet olduğunu söyledi. Ziraat Fakültesi’nde geçirdiği onlarca yılın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Aras, “2008 yılında emekli olmaya karar vermiştim. Ancak Erzurum’a Su Ürünleri Fakültesi’nin açılmasını bekledim. Bu yüzden emeklilik planlarını ertelemiştim. Rüyam gerçek olunca da, emekliliğim için gün belirledim ve bugün emekli oldum.” ifadelerini kullandı.
//ERZURUM’DA SU ÜRÜNLERİ YATIRIMLARI ONUNLA BAŞLADI
Emekli olduktan sonra, meşguliyetinin büyük bir bölümünü, Erzurum’u yakından ilgilendiren sosyal ve kültürel etkinliklerin oluşturacağını dile getiren Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, “Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde, öğrencilerim ve öğretim üyesi arkadaşlarımla dolu dolu bir 40 yıl geçirdim. Meslek yaşamım boyunca tek amacım, Erzurum’a ve Erzurum’un gelişmesine katkıda bulunabilmek oldu. Bunu başarabildiysem ne mutlu bana.” şeklinde konuştu.
Öte yandan emekliye ayrılan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras onuruna, Cuma günü Atatürk Üniversitesi Konukevi’nde bir akşam yemeği verileceği öğrenildi.
//PROF. DR. M. SITKI ARAS, KİMDİR?
1943 yılında Pasinler ilçesinde doğdu. 1963 te Erzurum Lisesi’ni, 1968’de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nü bitirdi. 1969 yılında bitirmiş olduğu Bölüme Asistan olarak atanan Aras, iki yıl müddetle Almanya’dan ithal edilmiş olan simental düvelerinin süt, yağ, döl verimleri, sıfat durumları üzerinde araştırmalar yaptı. 1971’den itibaren SU ÜRÜNLERİ konusuna kayarak 1974 yılında DOKTOR unvanını aldı. 1977 yılında Batı Almanya’ya gönderilerek, iki yıl müddetle Göttingen Üniversitesi’nde “Intitüt Für Fier Zücht und Hausfer Genetik” Enstitüsünde konusuyla ilgili çalışmalarda bulundu.
1980 de Doçent, 1989 da Profesörlüğe yükselen Aras, halen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümünün Başkanlığını yürütmektedir.
İDARİ GÖREVLERİ
Su Ürünleri Bölüm Başkanlığı:   1998-Devam Ediyor.
BİLİMSEL VE MESLEKİ KURULUŞLARA ÜYELİKLERİ
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Üyeliği
ÖDÜLLERİ
Türkiye Kooperatifleri Birliği Şeref Ödülü
Türkiye Yazarlar Birliği Yılın En İyi Bibliyografi Eseri Ödülü    
YÖNETİLEN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ         
Karasu Irmağının Memba kısmını oluşturan derelerde yaşayan Tatlı su Kefali ve Siraz’ın Biyoekolojisi Üzerine Çalışmalar. Yanar M. 1984.
Orta Fırat havzasında Yaşayan Anadolu Karaburun Balığının Çeşitli Verim Özelliklerinin Araştırılması. Şevik R. 1989.
Farklı Periyotlarda Verilen Sığır Dağlının Damızlık Alabalıklarda Büyüme Özellikleri Üzerine Etkisinin Araştırılması. Aras N.M. 1990
Erzurum ve Van gölü Alabalıklarının büyüme, yem Değerlendirme ve yaşama Gücü bakımından karşılaştırılması. Yanık T. 1990
Barhal Havzası Alabalıklarının Biyoekolojileri Üzerine Araştırmalar. Yıldırım A. 1991.
Su piresi (Daphniaa manga)’nin farklı Kültür Ortamlarında Yetiştirilme İmkanları Üzerine Bir Araştırma. Çiltaş K. 1994.
Çoruh ırmağında Yaşayan Barbus plebejus escherichi Alt Türünün Bazı Kan Parametrelerinin Mevsimsel Değişiminin Araştırılması. Haliloğlu H.İ. 1996.
Şah Gölü sularının Fziksel Kimyasal Özellikleri ve Burada Yaşayan Alabalıkların (Salmo trutta L.) Biyo-ekolojisi Üzerine Araştırmalar. Baltacı H. 1996.
Karasu Çayından (Iğdır) Yakalanan Kızılgöz( Rutilis rutilis L, 1958) Balığının Populasyon Yapısı, Büyüme Özellikleri ile Avlanma Bölgesi Suyunun Bazı Fiziko-kimyasal Parametreleri Üzerine Araştırmalar. Can M.F. 1997.
Aygır Gölünde(Dumlu- Erzurum) yaşayan yerli Alabalıkların(Salmo trutta L.) Çeşitli Özellikleri ve Göl Suyunun Bazı Fiziko-Kimyasal Parametreleri Üzerine Araştırmalar. Demir B.C. 1997.
DOKTORA TEZLERİ
Alabalık Rasyonlarında Sığır Şirdeninin Kullanımı Üzerine Araştırmalar. Dinçer R. 1987.
Yavru Gökkuşağı Alabalıklarında Sığır Dalağının Kullanımı Üzerine Araştırmalar. Aras N.M. 1993.
Atatürk Barajı ile Suriye Sınırı Arasındaki Fırat Sularında Yaşayan Chondostromaregium (Heckel, 1843) ve Capoeta trutta (Heckel, 1843) Türlerinin Biyo-ekolojileri ve Et Verimleri Üzerine Araştırmalar. Şevik R. 1993.
Soya Fasulyesi İlave Edilmiş Sığır Dalağı ve Akciğerinin Sofralık Gökkuşağı Alabalıklarında Büyüme Hızı, Yem Değerlendirme ve Yaşama Gücüne Etkileri Üzerine Araştırmalar. Kocaman E.M. 1994.
Gökkuşağı Alabalığı yavru yemlerinde Balık Unu Yerine Mezbaha yan Ürünlerinin İkamesi Üzerine Bir Araştırma. Yanık T. 1996.
Oltu Çayının Bazı Parametrelerinde Yıllık Değişimler ve Bu Suda Yaşayan Capoeta tinca(Heckel, 1843) Balığının Biyo-Ekolojisi ile At Analizleri Üzerine Araştırmalar. Yıldırım A. 1997.
Aras Nehrinde Yaşayan Capoeta (Güldenstaedt, 1772) Balığının Büyüme ve Üreme Özellikleri ile Avlanma Bölgesi Suyunun Bazı Fiziko-Kimyasal Parametrelerinin Araştırılması. Erdoğan O. 1998.
Karasu Irmağının(Dumlu-Aşkale) Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Leuciscus cephalus orientalis(Normdan, 1840)’ın bakteriyolojik Kontaminasyonu Yönünden Araştırılması. Nakipoğlu N.H. 1998.
Ceyhun Barajının Biyoekolojik Yönden İncelenmesi. Kara C. 1999.
İskenderun Körfezinde Yaşayan Lithonna mormyrus L, 1758 (Mırmır çizgili mercan) Balığının Biyolojisi ve Populasyon Parametreleri. Türkmen M. 2000.
İskenderun Körfezinde Yaşayan Pagellus erythrinus L, 1758 (Kırmızı Mercan) Balığının Biyolojisi ve Populasyon Parametreleri. Can M. F. 2000.
Stenotrophomonos malthophilia, Brevibacillus agri, Micrococcus lylae suşlarının Patojenitesi ile Gökkuşağı Alabalığı Üzerinde Oluşturulan Enfeksiyonların Laboratuar ve Klinik Yönden Araştırılması. Çiltaş A.K. 2000.
Bir Sentetik Piretroit İnsektisitin (Cypermetherin) Subletal Dozlarının Gökkuşağı Ablalığına Makroskobik, Histopatolojik, Hematolojik ve Biyokimyasal Etkileri. Atamanalp M. 2000.
Nazik Gölü(Ahlat-Bitlis) Sazan (Cyprinus carpio L, 1758) Populasyonu Üzerine Bir Araştırma. Şen F. 2001.
Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının Kas ve Adipoz Dokuları ile Karaciğer ve Gonadlarındaki Yağ Asidi Profillerinin Belirlenmesi. Halioğlu H.İ. 2001
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vay be... 22 Aralık 2010 Çarşamba 19:45

iyi hoşta bir sürü şey sıralamışsınızda türkiyede ziraat fakülteleri koca bir HİÇ tir...tohumu bile israiden ithal ediyorsak hayvancılık bitme noktasına gelmişse fazla söze hacet yok...

Yorumu oyla      6      4  
abdulvahap aras 22 Aralık 2010 Çarşamba 12:26

amca allah hayırlı uğurlu etsin sen bizim gurur kaynağımız örnek aldığımız aile büyüğümüzsün allah hayırlı uğurlu etsin sen bizleri iminle hep onure ettin rabbimde senimükafatlandırsın inşallah.

Yorumu oyla      6      4  
Süha Mühürdaroğlu 22 Aralık 2010 Çarşamba 11:31

Sayın Sıtkı Aras hocama emeklilik hayatında sağlıklıve başarılı bir hayat dilerim.Erzurum Atatürk üniversitesinde çok emekleri olduğu, birçok öğrenci yetiştirdiği kırk yıl hizmet etmiş birisi için çok önemli olduğu inancındayım.Arkadan gelenlerede bu çalışma şevkini verdiği düşüncesindeyim.Artık köşesinde oturan bir emeklimi yoksa danışmanlık yapan bir bilge kişlikmi yapacağı merak konusu olabilir.Bence köşesinde oturabileceğini sanmıyorum çalışma azmiyle dolu olması onu yine çalışır görme umudumuzu artırmakta.Yeni hayatında mutlu olması dileğimle saygılar sunarım.

Yorumu oyla      6      4  
Muzaffer Taşyürek 22 Aralık 2010 Çarşamba 08:25

Muhterem Hocamı her yönüyle mükemmel bir insan olarak kendime örnek almışım. Erzurum Beyidir. Erzurumlu Sıtkı Bey olarak ondan çok şeyler öyrendim. Öğrenemeye devam edeceğim. Allah uzun ömürler versin..

Yorumu oyla      6      4  
Ümit KOÇ 21 Aralık 2010 Salı 22:20

Sayın hocamızın emeklilik hayatınında boş geçmeyeceğine eminim. Allah (cc) hizmetlerinden razı olsun.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul'dan Oltu'ya yardım eli
Oltu ilçesine bağlı İnci ve Özdere Köylerinde 150 öğrenciye kışlık mont, ...
Veterinerlikten sınır ötesi açılımı
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, akademik işbirliği için yönünü ...
Hayırlı, uğurlu olsun..
ETÜ Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Yaylalı’nın atanmasının ardından, Rektörlük ...
 
A.Ü’den ETÜ’ye destek
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı’yı ...
“A.Ü. Erzurum için büyük nimet”
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, ...
Veterinerlikten kamuyla işbirliği
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, klinik ve laboratuar çalışmalarıyla ...
 
İzciler şehitleri anacak
Adana Gençlik Spor Doğa ve İzcilik Kulübü Başkanı İzci Lideri Ayhan Binboğa, ...
'Yakutiye'nin Okullu Kızları” Projesi onaylandı
Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan, “Yakutiye’nin Okullu Kızları” ...
A.Ü yabancıların gözdesi
Atatürk Üniversitesi’ne yabancı uyruklu öğrenciler tarafından gösterilen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva