ODTÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Şorman, Türkiye ile ilgili küresel iklim değişikliği senaryolarını ''kötü senaryolar'' olarak nitelendirdi.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen 3. Kar Kongresi başladı.
KONGRE ÜÇGÜN SÜRECEK
Toprak ve Su Kaynakları Erzurum Araştırma Enstitüsü Müdürü Hikmet Biryan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, önümüzdeki yıllarda uluslararası kar kongresi düzenlemeyi planladıklarını belirterek, 3 gün sürecek kongrede 34 bildirinin sunulacağını ifade etti.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Müslüm Beyazgül de Türkiye'de su yönetimini sorunun bulunduğuna dikkati çekerek, dünya genelinde 2025 yılında 3 milyar insanın temiz suya erişim sıkıntısı yaşayacağını söyledi. Küresel iklim değişikliklerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Beyazgül, su planlaması ve projelerinde iklim değişikliklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmasında, son zamanlarda meydana gelen obruklara işaret eden Beyazgül, ''Yer altı sularını çok dikkatli kullanmalıyız. Onlar bize Allah'ın bahşettiği sigortadır'' dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise karın bölge için çok önemli olduğunu belirterek, ''Kış turizmi bölge için çok önemli ayrıca 2011'de Üniversitelerarası Kış Oyunlarını Erzurum'da yapacağız''dedi. Erzurum Vali Yardımcısı Gürkan Polat da su kaynaklarının beslenmesinde kar yağışının önemine dikkati çekti.
KÖTÜ SENARYOLAR
Kongrenin açılışında ODTÜ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal Şorman ''Uydu Teknolojilerinin Kar Hidrolojisi Modellerinde Kullanılması'' konulu çağrılı bildirisini sundu. Prof. Dr. Şorman, sunumu ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, karla kaplı alanların azaldığını belirterek, ''Türkiye'de kar çekilme eğrileri yukarılara doğru çıkıyor. Kar kaplı alanlar azalıyor'' diye konuştu.
İKLİM DEĞİŞİMİ SENARYOLARI
Hava sıcaklıklarının 1-3 derece artacağının söylendiğini hatırlatan Prof. Dr. Şorman, Türkiye ile ilgili küresel iklim senaryolarının bulunduğunu belirtti. Prof.Dr. Şorman, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu senaryolar 2075 ve 2100 yılları için yapılıyor. Bence kendimiz diğer ülkelere bağlı kalmaksızın bu iklim değişikliği senaryolarının hazırlamalıyız. Yabancıların çizdiği bu korkunç senaryoların olmayacağı kanısındayım. Güney bölgemizde sıcaklık artacak dolayısıyla iklim kuşağı kuzeye doğru kayacak ve Doğu Anadolu'da da 50 yıl sonra yüzde 20'ye varan kar alanları azalacağı senaryoları kuruluyor. Bence bunlar kötü senaryolardır. Bunlar 12 tane senaryo yaratmaktadır. Biz kendimiz 2025 ve 2050 yılları için senaryoları yapmamız lazım''
BUZUL ERİMESİ ENDİŞESİ
Avrupa'da buzullarının erimesinin endişe yarattığını sözlerine ekleyen Şorman, ''Sorun sadece bizde değil Avrupa'da da hem kar kenar çizgileri yükseliyor hem de buzullar eriyor. Onları en fazla endişelendiren yıllar boyunca birikmiş buzullarının da çekilmesidir. Ben bunun çok geçici olduğunu tahmin ediyorum. İleriki yıllarda Türkiye ıslak bir sezonuna girdiğinde bu türlü endişelerin ortadan kalkacaktır'' diye konuştu.
KATILIMCILAR
Kongrenin açılış programına Erzurum Vali yardımcısı Gürkan Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, ETSO Başkanı Muammer Cindilli, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Daire Başkanı Zekeriya Sevim ve çok sayıda üniversiteden gelen bilim adamı ile kamu kuruluşlarından uzmanlar katıldı.