SU BASKINI OLAYLARI
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1950 yılından bu zamana kadar meydana gelen deprem, su baskını, heyelan ve çığ gibi doğal afetlerden yola çıkarak, Türkiye’nin Afet Haritası’nı hazırladı. Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan envanter, Türkiye’de bir ilk olurken, aralarında Erzurum’un da bulunduğu çok sayıda şehir, afetlerden zarar gören iller arasına yerleşti. Bakanlık tarafından hazırlanan envantere göre, Erzurum’da son 58 yıl içerisinde en fazla sus baskını yaşandı. Ciddi hasarlı toplam 349 su baskının yaşandığı Erzurum, Kocaeli’nden sonra afete en fazla maruz kalan 10 il arasına girdi.
SEL VE DEPREM
Afet Haritası’ndaki olay bazında afetlerden en çok etkilenen iller sıralamasında liderliğe oturan Erzurum, 1950-2008 yılları arasında meydana gelen depremlerden de nasibini aldı. 17 Ağustos depreminde kaydedilenlerle birlikte depremden zarar gören afetzedelerin en fazla bulunduğu kent Kocaeli olurken, Erzurum ise sıralamaya, 11 bin 64 kişiyle girdi. 30 Ekim 1983 yılında meydana gelen Horasan depreminden ağır zayiatla çıkan Erzurum, Türkiye’de en fazla afetzedenin yaşadığı ilk 10 il arasında kaydedildi.
573 HEYELAN OLAYI
Erzurum, aynı zaman dilimi içerisinde heyelanlardan da zarar gördü. 58 yıl içerisinde toplam 573 heyelan olayının gerçekleştiği Erzurum’da, su baskınları ise adeta tavana vurdu. Uzun yıllar içerisinde gerçekleşen su baskını olayları bakımından Türkiye’nin en mağdur ilinin Erzurum olduğu ortaya çıkarken, baskınlar yüzünden mağdur olanların sayısı ise, 2 bin 12 olarak açıklandı.
ERZURUM, ÇIĞ AFETİ AÇISINDAN VUKUATSIZ
Heyelanlardan Trabzon kadar etkilenmese de, kaya düşmeleri gibi afetlerin de tehdidi altında bulunan Erzurum, Kayseri’den sonra Türkiye’nin en fazla kaya düşme olayının yaşandığı şehir oldu. Kaya düşmelerinden zarar görenlerin sayısının 229 olduğunun belirtildiği döküm çalışmasında, çığ tehlikesiyle en az karşı karşıya bulunan ilin de, yine Erzurum olduğu ifade edildi. Çığ afetleri bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nin en vukuatsız ili olan Erzurum’un, Türkiye’nin Afet Haritası’ndaki yeri ise, ‘su baskınları’, ‘kaya düşmeleri’ ve ‘deprem’ başlıkları oldu.