Bu sene TEOG’da başarılarını yükselttiklerini kaydeden Palandöken Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Gazioğlu, gelinen noktada 203 öğrencinin ağırlıklı olarak ilde ki Fen Liselerine yerleştiğini bilgisini paylaştı. Bakanlığın koyduğu hedef doğrultusunda ikili eğitimden normal eğitime geçen 10 okulda başarının attığına dikkat çeken Gazioğlu, 3 aşamada yapılan tercilerin detaylarına değindi.
PALANDÖKEN MEM’DE 203 ÖĞRENCİ FEN LİSESİNE YERLEŞTİ
Bu sene TEOG başarılarını yükselttiklerini belirten Gazioğlu, ilçede 203 öğrencinin fen Liselerine yerleştiğini kaydederek, “Bu sene TEOG sınavlarında ilçe olarak başarımızı yükselttik. Tabi devletimizin açmış olduğu, Bakanlığımızın Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının bunda büyük bir etkisi ve katkısı var. Tüm öğrencilerimiz okullarımızda açılan kurslarımıza katıldılar. 8’in sınıf öğrencilerimiz başarı oldukça arttı. Bunun yanı sıra kurslarımız alt sınıflarımızda da açılıyor. Öğrencelerimiz devletimizin sunduğu bu imkândan ücretsiz olarak yararlanıyorlar. Geldiğimiz noktada TEOG’da 203 öğrencimiz Fen Liselerini kazandı. Tabi bunların arasında il dışını kazananlarda var ama ağırlıklı olarak ilimizde ki Fen Liselerini kazandılar. Şehrimizde 2 Fen Lisesi var bizi bizim ilçemizde, diğeri ise Yakutiye ilçesi sınırları içinde. 2 Fen Lisemizi ağırlıklı olarak kazanıp yerleştiler. İlçemizde TEOG’a giren 2 bin 830 öğrencimiz vardı, bu öğrencilerimizden 203 tanesi fen lisesine yerleşti” diye konuştu.
İKİLİ EĞİTİMDEN, NORMAL EĞİTİME GEÇEN OKULLAR BAŞARISINI ARTIRDI
Sabahçı ve öğlenci olarak ayrılan ikili eğitimden, normal eğitime geçen 10 okulun başarılarında artış görüldüğünü kaydeden Gazioğlu, “Bakanlığımız şuanda mesleki eğitime de önem veriyor. Ülkemiz malumunuz sürekli gelişen bir ülke. Bunun için meslek liselerimizde önemli. Oraya giden öğrencilerimizde mutlaka kendi alanlarında başarılı olacaklardır. Biz iyi okul, kötü okul ayrımı yapmıyoruz, ama mevcut sistemimizde en yüksek puanı alanlar fen liselerine, Anadolu Liselerine yerleşiyor. Biz şimdi Bakanlığımızın gösterdiği hedef doğrultusunda uygun olanlarda okullarımızda normal eğitime geçiyoruz. Şunu da belirtmek gerekirse normal eğitime geçtiğimiz okullarımızda başarımız arttı. Çünkü bu eğitim psikolojisi açısından çok önemli. Normal eğitim gören öğrenci ilk olarak ideal bir sınıf ortamında, ideal bir eğitim modelinde ders görüyor. Yani sabah 8,30’da ders başlıyor, teneffüsler 10’ar dakika. Her açıdan normal eğitim daha faydalı. Diğer okullarda ikili eğitim var, yani sabahçı ve öğlenci olarak. Bakanlık koyduğu hedefe göre 2019’a kadar normal eğitime geçilecek. Bunun için ihtiyaçlar tespit edildi. İkili eğitimde sıkıntılar çok yani çocuk erken kalkıyor, teneffüs araları kısa. Bizde şuana kadar 10 okulumuzda normal eğitime geçtik. Tabi bu kendi dinamikleri ile oluyor. Okullarımızda uygun olan yerlerin ideal sınıflara çevirdik. Uygun olmayanlara ek derslik gerekiyor, bunu takip ediyoruz. O yüzden normal eğitim daha faydalı. TEOG’a giren öğrencilerimizden hiçbiri açıkta kalmadı sistemde” ifadelerine yer verdi.
3 AŞAMALI TERCİH DÖNEMİ
TEOG sonuçlarına göre yapılan 3 aşamalı tercih döneminin detaylarını paylaşan Gazioğlu, “Öğrencilerimiz tercihlerini yaptı, yerleştiler. Yerleşemeyenler, ya da yerleşip okulunu beğenmeyenler için bu öğrencilerimiz yine tercih yaptılar, ayın 14’ü itibari ile. Bu yatıkları tercihte de 3 tercih hakları var. Önümüzde ki hafta ayın 21’inde bu açılanacak. Bu 1’inci aşama oluyor. 2’inci aşamada 21’inde başlayacak. Orada da öğrencimizin aldığı TEOG puanı etkili olacak. Daha sonra ise kontenjan durumu etkili olacak. 3 ‘üncü aşamadan sonra da öğrencilerimizin tamamı yerleşmiş olacak. Yine yerleşemiyorsa bizim ilçede oluşturduğumuz Tercih Yerleştirme Komisyonu var, onların marifeti ile öğrencilerimiz ilgili okullara yerleşecek” dedi.