Atatürk Üniversitesi’nde “Sütün Soğuk Zincirde Toplanması ve Pazarlanması” adlı panel düzenlendi.
Ziraat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Fahri Yavuz başkanlık yaparken Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Filiz Yuca, Acar Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Recep Acar ve Alaca Köyü Kooperatif Başkanı Haydar Kavurmacı, panelist olarak katıldı.
ÇAKMAKÇI’NIN TESPİTLERİ
Panelistlerden Prof. Dr. Songül Çakmakçı, süt sektöründe kaliteli sütün üretimi, sıcaklık vb. koşulların azami seviyeye çıkarılması, sütün muhafazası ve sağlıklı koşullarda tüketimi açısından üzerinde durulması gereken etmenleri belirtti. Panelistlerden Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Filiz Yuca, süt sektöründeki mevzuat ve Erzurum Süt Sanayi hakkında bilgi verdi. Acar Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Recep Acar ise Erzurum süt sanayini üreticiler, toptancılar, tüketiciler ve vatandaş ilişkisi açısından değerlendirdi. Alaca Köyü Kooperatifi Başkanı Haydar Kavurmacı da, sürdürülebilir gelir açısından soğuk zincirin önemine değindi. Ayrıca bu anlamda birlik kurmanın ve kooperatifleşmenin önemine değinildi. Erzurum'da 120 kooperatifin bulunduğu ancak bunlardan 5-6 tanesinin aktif olduğunu belirten Haydar Kavurmacı, bu anlamdaki eksikliğin giderilmesi gerektiğini ve üreticiye de bu yapılanmaların ve bunların pazarlamadaki rolünün önemi anlatılması gerektiğini belirtti.Panel, katılımcıların karşılıklı soru ve cevapları ile sona erdi.