''REÇEL BÖYLE YAPILIR'' KURSU’NA 240 KADIN KATILDI
Erzurum'da kadınlara reçel yapımını öğretmek için kurs düzenlendi. Oltu ilçesinde düzenlenen kurs kapsamında 240 kadın, reçel ve marmelat yapmanın önemli noktalarını öğrendi.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Oltu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Tosun, yaptığı açıklamada, Oltu ilçesinde kadınlara yönelik reçel ve marmelat yapımı konusunda kurs açtıklarını belirtti.
KURS AB HİBE PROGRAMINDA
Açılan eğitim programının Avrupa Birliği'nin bölgesel kalkınma hibe girişimleri fonlarından yararlanılarak yürütüldüğünü dile getiren Tosun, ''Bölgemizde yoğun olarak üretilen sebze ve meyvenin kullanılması ve saklanması konusunda bir takım sıkıntıların olduğunu tespit ettik. Bu nedenle sağlıklı işleme ve muhafaza teknikleri konusunda kurs açtık'' dedi.
KÖYLERDE UYGULAMALI EĞİTİM
Kurs kapsamında kadınlara teorik ve pratik bilgiler verdiklerini dile getiren Tosun, şunları söyledi: ''Kadınlara teorik olarak okulumuzda verdiğimiz bilgileri köylere giderek uygulamalı olarak gösterdik. Kurslarda gıdaların yanlış muhafaza ve işleme sonucunda bozulmaması için yapılması gerekenleri anlattık. Konserve, reçel ve marmelat yapımı konusunda bilgi verdik. Uygulamalı olarak kadınlarla birlikte reçel yaptık. Kurs kapsamında gıdaların bozulma nedenleri, yanlış işlenme sonucu bozulan gıdaların yol açtığı hastalıklar ve boyutları, konserve, reçel ve marmelat üretimi ile turşu yapımı konularını işledik.''
240 kişinin katıldığı kursların 16 ay sürdüğünü ifade eden Tosun, ''Kursla birlikte kadınların sosyal hayata katılmaları da sağlandı'' diye konuştu.
''MEYVE VE SEBZELER EKONOMİYE KAZANDIRILDI''
Kurs öncesi Oltu ve çevresinde üretilen meyve ve sebzelerin genellikle taze olarak tüketildiğini dile getiren Tosun, şunları söyledi: ''Oltu meyve ve sebze üretimi konusunda uygun hava şartlarına sahiptir. Burada üretilen meyve ve sebzeler taze olarak vatandaşlar tarafından tüketiliyordu. Ancak ürünlerin muhafazası ve işlenmesi konusunda sıkıntı yaşanıyordu. Yapılan kursun ardından söz konusu sıkıntılar aşılmaya başlanmıştır. Kadınlar reçel, marmelat yapımı konusunda doğru yöntemleri öğrendi. Ürünleri yıl boyu saklama konusunda yapılması gerekenlerle ilgili bilgi sahibi oldu. Ayrıca yapılan reçel ve marmelatlarla da aile ekonomilerine kakı sağlandı. Verilen teorik ve uygulamalı eğitimlerle, özellikle meyve ve sebzelerin işlenmesi ve muhafazasında, halk arasında doğru bilinen yanlışların giderilmesine önemli katkıda bulunuldu.''