Erzurum’da Osmanlı döneminden kalan 4 asırlık Tarihi Kamburoğlu Hanı, ilgisizlik ve bakımsızlıktan adeta çürüdü. Zorlu kış şartlarında defalarca su basan ve içerisindeki çürümüş dükkânların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Yeğen Ağa Mahallesi’ndeki Kamburoğlu hanı, yenileneceği günü bekliyor. İçinde bulunan 22 iş yeri ile bir zamanların ticaret merkezi olan han, günümüzde açık olan 5 işyeri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Han'da faaliyet gösteren esnaf, 400 yıllık yapının tamamen unutulduğunu ve değerinin bilinmediğinden yakındı.
22 İŞYERİNDEN SADECE 2’Sİ AKTİF
Han içerisinde faaliyet gösteren esnaftan Adem Kural, Kamburoğlu Hanı’nın bir an önce yenilenmesi gerektiğini belirtti. Yapının her gün yaşanan su baskınları nedeniyle çürüdüğü ve içerisindeki dükkânların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını aktaran Kural, “Erzurum’un en eski tarihi mekânlarından biridir. O dönem tüccarlar bu hanlara gelip ticaret yapar, konaklar ve İstanbul’a ve diğer illere Erzurum üzerinden geçerdi. Bir dönem ticaretin merkezi olan tarihi han da şimdi 2 dükkân kaldı. Birçoğu depo alarak kullanılıyor. Geriye kalan kısımlar dükkânlar ise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için kimselerin ilgisini çekmiyor. Geçtiğimiz yıllarda şehrimizin yetkilileri gelip inceledi ve buranın restore edileceği konusunda söz verildi. Yapılan toplantılarda verilen rakamlar çok komikti. Bizlerde kabul etmedik. Uzun zaman geçti, bir an evvel hana el atılmaz ise, tarihi yapının yerinde yeller esecek. Şu anda sabun gibi elimizden eriyip gidiyor.” dedi.
NERDEN NEREYE!
Geçmişte yapının ticaret yolu olarak kullanıldığını belirten esnaflar “Osmanlı döneminde önemli konaklama ve dinlenme yerlerinden birisi Kamburoğlu Hanıydı. İran'dan ve çevre bölgelerden develerle getirilen yükler buradan Erzurum'a dağıtılır veya İstanbul'a gönderilirdi. Günümüzde halini görüyorsunuz. Metruk ve terk edildi. İçinde son 5 dükkân kaldı. Onlarda yakında kapanacak.” şeklinde konuştu.
‘KAMBUROĞLU HANI TARİHİ’
Gölbaşı semtinde, Yeğen Ağa Mahallesindedir, giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesinde 1906 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Han, uzun dikdörtgen bir avlunun iki yanına dizilmiş 21 dükkândan oluşmaktadır. Geçirdiği bir yangın sonucu hanın üst örtüsü tamamen yok olmuştur. Günümüzde harap ve bakımsız olan handa mobilyacılar faaliyet göstermektedir. Köse Ömer Ağa Mahallesi’nde bulunmaktadır. Erzurum’un ticari hinterlandının büyüdüğü 18. yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Ortada açık avlu çevresinde sıralanmış 21 adet hücrenin avluya bakan cepheleri düzgün kesme taş, arka kısımları moloz taş dolgulu olarak inşa edilmiştir. Doğu cephe ortasında, 6 m kadar ileri taşımmış eyvan düzenlemeli bir kapıdan içeri giriş sağlanır. 1960 yılında bir yangın geçirmiş ve özgünlüğünü kaybetmiştir.