''Avrasya'da Yükselen Güçler ve Değerler Uluslararası Sempozyumu''nda
BÜYÜK GÜÇLERİN ASYA POLİTİKALARI ELE ALINDI
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Avrasya'da Yükselen Güçler ve Değerler Uluslararası Sempozyumu''nda konuşan Köni, büyük güçlerin Orta Asya politikaları konusunda bilgi verdi.
Orta Asya'ya bakıldığında Rusya, Çin ve Hindistan'a karşı ABD, İngiltere ve Türkiye'nin güç olarak görüldüğünü belirten Köni, şunları kaydetti:
''Söz konusu ülkelerden Rusya, Orta Asya'ya mecburdur. Çünkü ekonomisi enerjiye dayalıdır. Ancak Çin öyle değildir. Çin'in ekonomisi daha çok üretime dayalıdır. ABD de bölgede bazı ülkelerle stratejik anlaşmalar yapmaktadır. Mesela Özbekistan gibi. Bu noktada Çin'in ABD analizi önemli. Çin, ABD ile ilişkilerini soğuk savaş olarak görüyor. ABD'yi Napolyon İmparatorluğu'na benzetiyor.''
İPEK YOLU PROJESİ.
İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz ise ipek yolu projesini değerlendirerek, ''Kars-Tiflis demiryolu projesi, ipek yolunu tamamlayan bir projedir'' dedi.
Korkmaz, küreselleşme sürecinde büyük önem arz eden projenin, Avrupa'dan Çin'e kadar uzanan önemli bir yol olduğunu söyledi.
Projenin 1993 yılında başladığını bildiren Korkmaz, ''Proje, AB'den gelerek Türkiye üzerinden Hazar Denizi'ne, oradan da Orta Asya'ya kadar uzanıyor. Proje önemli ölçüde taşıma maliyetlerini azaltırken, Kafkasya ve Orta Asya ile bağların da kuvvetlenmesinde etkili olacaktır'' diye konuştu.
Emekli Tuğgeneral Fehim Güler de ABD'nin kendi çıkarlarına aykırı olan ve nükleer enerji üretimi yapan İran ve Kuzey Kore ile terör ülkesi olarak gördüğü Irak'ı prestijini sarsan unsurlar olarak değerlendirdiğini söyledi.
ABD'nin küreselleşmenin öncülüğünü yaptığını belirten Güler, ABD'nin Rusya'yı kendisine bağımlı kılmak için önümüzdeki 10 yılda IMF'yi kullanacağına inandığını ifade etti