2015 yılı organik tarım sözleşmesi 600’e yakın çiftçiyle imzalanmıştı. Bu sözleşmeye tabi olan yaklaşık 600 çiftçi son hasatlarını yaptı. Yapılan hasatlarda hava şartlarının iyi olmasıyla beraber en verimli yılı oldu. Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, “25 yıl önce başlattığımız organik tarım seferberliğinin büyük yol kat ederek buralara kadar geldik.” dedi.
YÜZLER GÜLÜYOR
Hasatlar sonucunda çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade eden Ilıcalı, “Bu yılki organik tarım hasatlarını yaptık. Sonuç oldukça mutlu edici oldu. Hem organik tarım yapanlarının sayısının artması hem de hava şartlarının iyi olup verimli bir bahar geçirmemizle, organik tarıma başladığımız 25 yılın en bereketli yılını geçirdik. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu verimlilik ve vatandaşımızın ilgisi artarsa Erzurum, organik tarımda bir Dünya markası haline gelecektir.” şeklinde konuştu.
DENETLEMELERE TAM GAZ DEVAM
Organik tarım denetlemeleri hakkında bilgi veren Ilıcalı, “1262 sayılı Organik Tarım Kanuna göre, organik tarım yapmak isteyen çiftçiler tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kontrol sertifika kuruluşlar müracaatıyla organik tarım yapmaya başlarlar. Kanun göre bu çiftçiler devamlı olarak denetim altındadırlar. Şimdi her yıl bu çiftçiler denetlenir. Bu yıl da bu çiftçilerin denetlenmesi koordinatlı bir şekilde yapıldı. Bu süreçte kontrol firmaları çiftçilerle tarlalarına giderek, tarlalar nasıl işleniyor diye kontrol ettiler ve tarlalardan numune alındı. Yani bu kontrollerle üretimde kimyasal bir şey kullanıp kullanılmadığı kontrol edildi. Üretimde kimyasal maddeyle karşılaşmaması durumunda kontrol firması bunlara Tarım Bakanlığınca onaylı organik tarım sertifikası verdi. Bu sertifikayı alan çiftçiler ürünlerini organik ürün olarak satabiliyor. Bundan sonrada alınan ürünlerden diğer illere veya ihraç edilecek ürünlerde yine bu denetlemeler yapılıyor.” diye konuştu.
ORGANİK TARIMDA 25 YAŞINDAYIZ
Erzurum’un organik tarımla ne zaman nasıl tanıştığını anlatan Ilıcalı, “1989 yılında Erzurum’da biz organik tarımla tanıştık. 1989 yılında Erzurum’da patates çok büyük para etmişti. Biz de bu yılı arkamıza alarak 1990 yılında da bol miktarda patates ektik. Patatesleri satmak için aracılarla İtalya’dan bir heyet geldi. Heyet bu patatesleri kontrol ettikten sonra dedi ki, biz bu patatesleri alamayız. Biz sadece organik patates alıyoruz. Dedi. İlk kez bu yıl organik tarım bu heyetle birlikte Erzurum’a girdi. Yine o yıl 633 çiftçiyle Erzurum’da organik tarıma başladık. Onun meyvesi de İstanbul Halk Ekmekle anlaşma yaptık ve o yıl ürettiğimiz organik buğdayları sattık.” ifadelerini kullandı.