77 yaşındaki yüncü Mahmut Can, Erzurum’da yaz mevsimine girişle birlikte yüncülük sektörünün de hareket kazandığını belirterek, “Memleketimizde düğünler hep yaz sezonuna bekletildiği için yün alım satımları da bu dönemde hız kazanır. Ancak geçen her yıl satışlarda görülen azalma yüzünden artık yünler elimizde kalmaya başladı.
Bunlara ek olarak yeni yünler de gelince, Nazik Çarşı yünden geçilmez hale geldi” dedi.
//EVLİLİK AZALDI, SATIŞLAR DURDU
Erzurum’da düğünü olacak her çiftin yaklaşık 150-200 kilogram yün aldığını söyleyen Mahmut Can isimli esnaf, işlerde düşüş yaşanmasının başlıca sebebini, evlenenlerin sayısındaki gerilemeye bağlarken, yün yatak ve yorganlara artık itibar edilmemesinin de, işlerin durgunlaşmasına sebep olduğunu ifade etti.
//YÜN VE ERZURUM EKONOMİSİ
Yünün kilosunun 2,5 TL ile TL arasında değiştiğini, iplik yapımı ile uğraşan firmaların yün ihtiyaçlarını bile Erzurum’dan giderdiklerini aktaran Can, “Bizim öyle büyük firmalarla pek alışverişimiz olmuyor. Biz sadece evlenen yeni çiftlere yün satıyoruz. Erzurum’un gelenek ve görenekleri arasında büyük yeri olan yünün, artık eskisi kadar ilgi görmediğini söyleyebilirim. Çünkü artık genç çiftler evlenirken mekan döşek ve baza tercih ediyor. BU yüzden yün yatak ve yorgana da talep azalıyor” şeklinde konuştu.
Geçen yıllara oranla yün üretiminin bu yıl daha fazla olduğuna dikkati çeken Mahmut Can, yeni gelenlere geçen yıldan satamadıkları yünler de eklenince, dükkanlarının yünden geçilemez hale geldiğini dile getirdi.
Yün bolluğunun sevindirici olduğunu, ancak satışların durgun olmasının kendilerini çok üzdüğünü vurgulayan Can, “Gönül isterdi ki, satışlarımız da yünün bolluğu gibi olsaydı. Ama maalesef her yıl bir öncekini arıyoruz. Umuyoruz insanların ekonomisi düzelir de, bizim de işlerimiz açılır.” diye konuştu