ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
HABERLER>EKONOMİ
30 Temmuz 2010 Cuma - 00:37

Yoksulluğun belgesi..

TÜİK 2008 yıllı Gelir ve Yaşam Koşulları araştırması sonuçlarını açıkladı. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Bayburt'tan meydana gelen Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde 2008 yılı yoksulluk oranı medyan gelirin yüzde ellilik yoksulluk riski diliminde yüzde 17.7, yüzde 60’lık yoksulluk diliminde ise yüzde 26.1 oldu.

Yoksulluğun belgesi..

TÜİK 2008 yıllı Gelir ve Yaşam Koşulları araştırması sonuçlarını açıkladı. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Bayburt'tan meydana gelen Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde 2008 yılı yoksulluk oranı medyan gelirin yüzde ellilik yoksulluk riski diliminde yüzde 17.7, yüzde 60’lık yoksulluk diliminde ise yüzde 26.1 oldu.
KUZEYDOĞU ANADOLU VE ERZURUM
Gelire dayalı göreli yoksulluk sınırlarına göre bölgesel yoksul sayıları ve yoksulluk oranı, 2007-2008 sonuçları itibariyle, Erzurum’un içinde yer aldığı Bölgede yoksul sayısı ise yüzde 50’lik medyan gelir diliminde 2 milyon 189 bin, yüzde 60’lık dilimde ise 2 milyon 627 bin olarak açıklandı. Oransal boyutta Kuzeydoğu Anadolu ülkenin en yoksul bölgesi olarak belirlendi.
TÜİK'in araştırmasına göre 6 kişiden biri yoksulluk riski altında. Nüfusun yüzde 58'i yetersiz besleniyor, yüzde 45'i yeni kıyafet alamıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) araştırmasına göre, 2008 yılında Türkiye'de, bir önceki yıla kıyasla gelir dağılımında değişim gözlenmedi. En yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı, 2008'de, bir önceki yılda olduğu gibi 8,1 kat seviyesinde kaldı.
Araştırma verilerine göre, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 58,7'si, 'iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek' yiyemiyor. Yüzde 45,5'i yeni giysiler alamıyor. Yüzde 88,8'i, 'evden uzakta bir haftalık tatil' yapamıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını açıkladı. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelirlere göre oluşturulan yüzde 20'lik gruplarda, en yüksek gelire sahip son gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,7, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay ise yüzde 5,8 oldu.
Buna göre, son yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, ilk yüzde 20'lik gruba göre bir önceki yıl olduğu gibi 8,1 kat olarak hesaplandı.
//EŞİTSİZLİKTE DEĞİŞİKLİK YOK
Gelir dağılımı eşitsizlik ölçütlerinden 'Gini katsayısı' da 2008 yılı için 0,41 olarak hesaplandı. Söz konusu oran da 2007 yılına göre farklılık göstermedi. Katsayı, kentsel yerleşim yerleri için 0,40, kırsal yerleşim yerleri için ise 0,38 olarak tespit edildi.
Gini katsayısı sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1'e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor.
Gelirin nüfusa dağılımındaki eşitsizliğin grafik gösterimi olan 'Lorenz eğrisi' de 2007 ve 2008 araştırma sonuçlarına göre gelir dağılımında değişim olmadığını eğrilerdeki çakışmayla gösteriyor.
//DOĞU İLE BATI ARASINDAKİ UÇURUM
Türkiye'de ortalama yıllık hanehalkı kullanılabilir geliri, 2008'de 19 bin 328 YTL, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelir ise 8 bin 372 YTL olarak belirlendi.
İstanbul Bölgesi, 11 bin 881 YTL ile ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri en yüksek bölge oldu. Bunu, 9 bin 852 YTL'lik ortalama gelir ile Doğu Marmara Bölgesi izledi. En düşük ortalamaya sahip bölge ise 4 bin 193 YTL ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.
Maaş-ücret gelirleri, yüzde 41,9 ile toplam gelir içinde en fazla paya sahip gelir türü olarak belirlendi. Bunu, yüzde 22,4'lük oranla müteşebbislik gelirleri takip etti. Sosyal transferler içinde de emekli ve dul-yetim aylıkları öne çıktı. Emekli ve dul-yetim aylıkları, sosyal transferlerin yüzde 94,5'ini oluşturdu.
//6 KİŞİDEN 1'İ YOKSULLUK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelirleri kullanılarak çeşitli göreli yoksulluk sınırları da hesaplandı.
Buna göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre nüfusun yüzde 16,7'si, yoksulluk riski altında. Kentsel ve kırsal yerler için ayrı ayrı hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel yerlerde oran yüzde 15,2, kırsal yerlerde yüzde 14,2 olarak hesaplandı.
//YÜZDE 89'U TATİLE ÇIKAMIYOR
TÜİK araştırmasına göre, kurumsal olmayan nüfusun yaşam koşullarına ilişkin bazı göstergeler şöyle:
- Yüzde 61'i kendilerine ait konutta oturuyor.
- Yüzde 39'unun konutunda 'sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi ve benzeri' sorunlar söz konusu.
- Yüzde 38,5'inin oturduğu konutta 'izolasyondan dolayı ısınma sorunu' yaşanıyor.
- Yüzde 57,7'sinin hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) bulunmakta, bu borç ödemeleri, yüzde 25'inin hanesine çok yük getiriyor. - Yüzde 88,8'i 'evden uzakta bir haftalık tatili', yüzde 71,1'i 'beklenmedik harcamalarını' ve yüzde 82,6'sı 'yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını' ekonomik nedenlerle karşılayamıyor.
- Yüzde 58,7'si 'iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek' yiyemiyor.
- Yüzde 45,5'i 'yeni giysiler' alamıyor.
//KURUMSAL OLMAYAN NÜFUS NE DEMEK?
'Eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı'nda bireysel refah ön plana çıkıyor. Dolayısıyla hesaplamalarda hane halkının toplam geliri kadar hane içindeki fert sayısı da önem taşıyor. Hane halkının toplam kullanılabilir geliri, hanedeki fert sayısı dikkate alınarak bireysel gelire dönüştürülüyor. Doğru karşılaştırma için de eşdeğerlik ölçeği kullanılarak her bir hane halkı bütünlüğünün, kaç yetişkine eşdeğer olduğu tespit ediliyor.
Araştırmanın gerçekleştirildiği 2008 yılı itibariyle Türkiye'de 69 milyon 231 bin kurumsal olmayan nüfus bulunuyor. Kurumsal olmayan sivil nüfus, kurumsal yerlerde değil, hanelerde ikamet eden nüfus anlamına geliyor. Başka bir deyişle, okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, özel nitelikteki hastahane, hapishane, kışla ya da orduevinde ikamet edenler dışında kalan nüfusu ifade ediyor. Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında 2006 yılında uygulamaya başlanan araştırma kapsamında 2008'de 12 bin 341 örnek hanehalkından 11 bin 228'iyle anket yapıldı, örnek hanehalklarında yaşayan 15 ve yukarı yaştaki 31 bin 242 fertle görüşme gerçekleştirildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
evet 30 Temmuz 2010 Cuma 20:28

fakir bir sehirden evet çıkmaması imkansız...tabiki evet çıkacak

Yorumu oyla      6      4  
DADAŞ VİCDANI 30 Temmuz 2010 Cuma 00:47

Varsın sular içilemez olsun, varsın akarsulara HES kelepçesi vurulsun, varsın Erzurum'da yoksulluk boyutunu büyütsün, varsın, çalışanlar asgari ücrete talim etsin, varsın her gün şehit venazesi kalksın, varsın terör belası ocakları söndürsün, varsın... Erzurum'dan referanduma yüzde 85 oranında evet çıkıyor. Milletin ağlamasına, sızlanmasına aldırmayın. erzurumlu AKP'den razı, AKP de Erzurum'dan..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Markalaşmada 4’üncülüğe düştük
Doğu Anadolu Bölgesinde Haziran ayında 40, 2010 yılının Ocak-Haziran ayları ...
Öztürk’ten kadın girişimcilere destek
Vali Öztürk , kadınların her alanda olduğu gibi iş dünyasında da başarılı ...
Vatandaşın sesini duyan yok…!
Türk Harb-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Akyüz, “Kömür fiyatları konusunda ...
 
Yoksulluk çocukları vuruyor
ERZURUM (İHA) - Doğu’da yaşıtları gibi iyi imkanlara sahip olamayan çocuklar, ...
Ramazan öncesi zam yağmuru
ERZURUM(GHA) - Yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla başlatılan zam yağmuru, ...
Olumlu süreç..
TOBB 2010 yılı iller birikimli şirketleşme istatistik sonuçlarını açıkladı. ...
 
Karadayı Group’tan uluslararası atılım
Küresel kriz döneminde konut projeleri ve kampanyalarla satışlarını canlandırarak ...
ETB, tarımda ufuk çizdi
Erzurum Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen tritikale projesi, ...
EBK’dan ithal et açılımı
SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Aralarında Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever’in ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva