ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2010 Perşembe - 01:26

ETB, tarımda ufuk çizdi

Erzurum Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen tritikale projesi, bölge çiftçisi için yeni ve özgün umut kapısı oldu. Buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilen ve Erzurum’un iklim şartlarına dayanıklı olan Tritikale bitkisi, Palandöken ilçesinde de 650 dekarlık alana dikildi

ETB, tarımda ufuk çizdi

ERZURUM(GHA) –
Erzurum Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen tritikale projesi, bölge çiftçisi için yeni ve özgün umut kapısı oldu.
Erzurum’un Palandöken ilçesinde ‘tritikale’ seferberliği başlatıldı. Buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilen ve Erzurum’un iklim şartlarına dayanıklı olan Tritikale bitkisi, Palandöken ilçesinde de 650 dekarlık alana dikildi.
//PALANDÖKEN’DE TRİTİKALE SEFERBERLİĞİ
Palandöken İlçe Tarım Müdürü Metin Hanoğlu, ilçeye bağlı Sığırlı, Börekli, Tuzcu ve Dereboğazı köylerinde toplam 650 dekar alana Tritikale ekimi yapıldığını bildirdi. Palandöken Kaymakamlığı’ndan yüzde 50 destekli olarak yürütülen çalışmanın, ilerleyen dönemlerde hem şehir, hem de ülke genelinde yaygınlaşacağına inandığını kaydeden Hanoğlu, “Ekimin ardından yapılan gözlem çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmış ve Tritikale tarımının ilçemizde yüz güldüreceği anlaşılmıştır.” dedi.  
Palandöken İlçe Tarım Müdürü Hanoğlu, Tritikale tarımının, buğday ve çavdarın melezlenmesiyle yapıldığını belirterek, “Tritikale bitkisi, buğday ve çavdar melezinden ABD, Polonya, Kanada ve Meksika gibi bir çok ülkede uzun süre devam eden ıslah çalışmaları sonucu marjinal, fakir tarım alanlarından dekardan alınan verimi artırmak suretiyle, hızla artan Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilmiştir.” diye konuştu.
//HANOĞLU, TRİTİKALE BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİNİ ANLATTI
Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak da çavdar kullanıldığını dile getiren Hanoğlu, “Tritikalenin kıraç, marjinal alanlara adaptasyonu soğuk, asitli, tuzlu topraklarda yetişebilme özelliği çavdardan gelmektedir. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir. Tritikale buğday ile arpaya göre stres koşullarına daha fazla dayanıklıdır Tuzlu tarım alanlarında, bazı hastalıkların görüldüğü problemli tarım alanlarında buğday ve arpadan daha iyi sonuç vermektedir. Bu gibi problemli alanlarda buğday ve arpa ancak dekarda 200 ile 250 kilogram verimi verirken, Tritikaleden 400 ile 500 kg arasında tane verimi alınmaktadır. Tritikale bitkisinin boyu yetişme koşullarına da bağlı olarak 110 ile 120 santimetre, başak renkleri fizyolojik olumda çeşide göre açık sarıdan, kahverengiye kadar değişir.” ifadelerini kullandı.  
//TRİTİKALE BİTKİSİ VE YEM SEKTÖRÜ
Üretimi Türkiye’de her geçen yıl artan Tritikalenin, hayvan yemi olarak; dane ve kaba yem üretiminde de büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hanoğlu, “Otlatma amacıyla Tritikale ekilebilir. Özellikle tanesi kanatlıların beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitededir. Dane amber renkli, uzun orta büyüklükte ve unsu yapıdadır. Erken hasat olumuna gelir. Dane dökmez. Harman olma kabiliyeti iyidir. Kışa ve kurak koşullara toleransı iyidir. Yaprak hastalıklarına tarla koşullarında toleranslıdır. Tritikalenin buğdayda olduğu gibi kışlık, yazlık tipleri bulunmaktadır. Tritikale tohumlarında az da olsa yabancı tozlaşma olduğundan 2 ile 3 yılda bir üreticiler tarafından tohumlukları yenilenmelidir.” şeklinde konuştu.  
Bu bitkinin üretimini ilçede daha da yaygınlaştıracaklarını ifade eden Hanoğlu, “Tritikale tarımı daha yolun başında çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Tritikalenin, ilerleyen dönemlerde yaygınlaşacağından ve çiftçiye daha fazla kazandıracağından eminiz.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBK’dan ithal et açılımı
SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Aralarında Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever’in ...
Tarım kredi, çiftçinin umut kapısı
SAMET ÖZÜNAL (GHA) - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge ...
İSO ekonomide devler ligi listesini açıkladı
ERZURUM (İHA) - Türkiye’de hem çok ortaklı hem de özelleştirme sürecinde ...
 
Erzurum ‘Beceri 10’ Projesi kapsamına girdi
ERZURUM (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve ...
Isınma sistemleri sektörü zor durumda
ERZURUM(GHA) – Erzurum’da bireysel ısınmadan merkezi ısıtma sistemine ...
Ramazan'da kadayıfa zam yok
Erzurum’da yaklaşan Ramazan ayı öncesi iftar sofralarının vazgeçilmez ...
 
Taşmağazalar esnafından proje tepkisi
Erzurum’un Yakutiye ilçesindeki Taşmağazalar Çarşısı’nda Büyükşehir Belediyesi ...
Selzede esnafa kredi
KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nce, Erzurum'da yaşanan sel ve su baskınlarında ...
SYDV yakacak yardım sezonunu başlattı
ERZURUM(GHA) – Erzurumlunun sırtı ısınmadan kömür telaşı başladı. İhtiyaç ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva