ERZURUM(GHA) –
Erzurum Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen tritikale projesi, bölge çiftçisi için yeni ve özgün umut kapısı oldu.
Erzurum’un Palandöken ilçesinde ‘tritikale’ seferberliği başlatıldı. Buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilen ve Erzurum’un iklim şartlarına dayanıklı olan Tritikale bitkisi, Palandöken ilçesinde de 650 dekarlık alana dikildi.
//PALANDÖKEN’DE TRİTİKALE SEFERBERLİĞİ
Palandöken İlçe Tarım Müdürü Metin Hanoğlu, ilçeye bağlı Sığırlı, Börekli, Tuzcu ve Dereboğazı köylerinde toplam 650 dekar alana Tritikale ekimi yapıldığını bildirdi. Palandöken Kaymakamlığı’ndan yüzde 50 destekli olarak yürütülen çalışmanın, ilerleyen dönemlerde hem şehir, hem de ülke genelinde yaygınlaşacağına inandığını kaydeden Hanoğlu, “Ekimin ardından yapılan gözlem çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmış ve Tritikale tarımının ilçemizde yüz güldüreceği anlaşılmıştır.” dedi.
Palandöken İlçe Tarım Müdürü Hanoğlu, Tritikale tarımının, buğday ve çavdarın melezlenmesiyle yapıldığını belirterek, “Tritikale bitkisi, buğday ve çavdar melezinden ABD, Polonya, Kanada ve Meksika gibi bir çok ülkede uzun süre devam eden ıslah çalışmaları sonucu marjinal, fakir tarım alanlarından dekardan alınan verimi artırmak suretiyle, hızla artan Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilmiştir.” diye konuştu.
//HANOĞLU, TRİTİKALE BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİNİ ANLATTI
Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak da çavdar kullanıldığını dile getiren Hanoğlu, “Tritikalenin kıraç, marjinal alanlara adaptasyonu soğuk, asitli, tuzlu topraklarda yetişebilme özelliği çavdardan gelmektedir. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir. Tritikale buğday ile arpaya göre stres koşullarına daha fazla dayanıklıdır Tuzlu tarım alanlarında, bazı hastalıkların görüldüğü problemli tarım alanlarında buğday ve arpadan daha iyi sonuç vermektedir. Bu gibi problemli alanlarda buğday ve arpa ancak dekarda 200 ile 250 kilogram verimi verirken, Tritikaleden 400 ile 500 kg arasında tane verimi alınmaktadır. Tritikale bitkisinin boyu yetişme koşullarına da bağlı olarak 110 ile 120 santimetre, başak renkleri fizyolojik olumda çeşide göre açık sarıdan, kahverengiye kadar değişir.” ifadelerini kullandı.
//TRİTİKALE BİTKİSİ VE YEM SEKTÖRÜ
Üretimi Türkiye’de her geçen yıl artan Tritikalenin, hayvan yemi olarak; dane ve kaba yem üretiminde de büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hanoğlu, “Otlatma amacıyla Tritikale ekilebilir. Özellikle tanesi kanatlıların beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitededir. Dane amber renkli, uzun orta büyüklükte ve unsu yapıdadır. Erken hasat olumuna gelir. Dane dökmez. Harman olma kabiliyeti iyidir. Kışa ve kurak koşullara toleransı iyidir. Yaprak hastalıklarına tarla koşullarında toleranslıdır. Tritikalenin buğdayda olduğu gibi kışlık, yazlık tipleri bulunmaktadır. Tritikale tohumlarında az da olsa yabancı tozlaşma olduğundan 2 ile 3 yılda bir üreticiler tarafından tohumlukları yenilenmelidir.” şeklinde konuştu.
Bu bitkinin üretimini ilçede daha da yaygınlaştıracaklarını ifade eden Hanoğlu, “Tritikale tarımı daha yolun başında çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Tritikalenin, ilerleyen dönemlerde yaygınlaşacağından ve çiftçiye daha fazla kazandıracağından eminiz.” dedi.