Erdoğan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından şap hastalığı ile mücadeleyi etkin kılmak amacıyla ''Şap Hastalığının Kontrolü Projesi'' adı altında bir çalışma başlatıldığını belirterek, söz konusu çalışma kapsamında Erzurum’da aşılanan hayvan sayısının 516 bin 329’a ulaştığını söyledi. Aşılama çalışmalarında elde edilen başarı oranının ise, yüzde 92 olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Tüm ilçelerimizde aşılama çalışmaları son sürat devam ediyor” dedi.
AŞILAMA KAMPANYASI SÜRDÜRÜLÜYOR
Aşılama kampanyasının gerek merkez, gerekse ilçelerde tarım müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü dile getiren Bektaş Erdoğan, üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına mutlaka şap aşısı yaptırmaları gerektiğini bildirdi.
Halk arasında 'Dabak' olarak da bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Çiftçilerimiz, hayvanlarına şap aşısını yaptırmalıdır. Şap aşısı yaptırmayanlara cezai işlem uygulanacaktır. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmeyecektir. Bu hayvan sahipleri de hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadır” şeklinde konuştu.
AŞI ÜCRETSİZ
Daha önce ücret mukabilinde yapılan aşıların, Bakanlığın yürüttüğü çalışma kapsamında ücretsiz hale getirildiğini belirten Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, “Aşılar ücretliyken ilgi yok denecek kadar azdı. Fakat aşılardan ücret alınmamaya başlayınca, büyükbaş hayvanlarına aşı yaptıranların sayısı da arttı. Geçtiğimiz yılın ilkbahar döneminde Erzurum’da toplam 300 bin büyükbaş hayvanı aşıladık. Bu yılın ilkbahar döneminde ise ulaştığımız sayı 516 bin 329 oldu. Bu da geçen yılın rakamlarını neredeyse ikiye katladığımızı gösteriyor. Yetiştiricilerimize tavsiyemiz, sahip oldukları hayvanlara mutlaka şap aşısı yaptırmaları yönündedir” dedi.