2011 Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Erzurum, Gürcükapı Yeraltı Çarşısı’ndaki manzarayı görenlere, adeta “pes doğrusu” dedirtiyor. Halkın sebze ve meyve ihtiyacını karşıladığı yeraltı çarşısı, yosun tutmuş duvarları ve pislik içindeki tavanıyla büyük tepki topluyor.
//KAR SULARI ÜRÜNLERİN ÜSTÜNE AKIYOR
Kış mevsimiyle birlikte kar sularının eriyerek aktığı Gürcükapı Yeraltı Çarşısı’nda, her türlü hastalığa adeta davetiye çıkartılırken, Erzurum halkı, belediyelere ateş püskürüyor. 120 esnafın hizmet verdiği yeraltı çarsının bakımsızlığı, sadece halkın değil, esnafın tepkisine de yol açıyor. Gürcükapı Yeraltı Çarşısı’nda esnaflık yapan Süleyman İnci isimli manav, çarşının çarşı olmaktan çıktığını ifade etti. Süleyman İnci isimli esnaf, “Bacadan akan sular, yosun tutmuş duvarlar ve kir içindeki tavanıyla çarşımız tam bir çöplüğü andırıyor.” diyerek,
//ESNAF BELEDİYEDEN ÇARE BEKLİYOR
Büyükşehir Belediyesi ile Yakutiye Belediyesi’nin, söz konusu çarşı için bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulundu. Son 5 yıldır Gürcükapı Yeraltı Çarşısı ile ilgili olarak bir takım sözler verildiğini, ama yöneticilerin hiçbirisinin bu sözlerine yerine getirmediğini dile getiren İnci, “Bu çarşıyı gezenler, gerçekten Erzurum adına bir utanç manzarasıyla karşılaşıyorlar. İlk başlarda burada 120 esnaf vardı, ama geriye 60 esnaf kaldı. Çünkü vatandaşımız artık kapalı alışveriş çarşısına gelmek istemiyor. Çarşıya bir kapıdan giren, çöplüğü andıran çarşıyı görünce, tek bir kuruşluk alışveriş yapmadan çıkıyor. Bu ilkel manzaradan artık kurtulmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
//VATANDAŞ ESNAFA ÜZÜLÜYOR
Gürcükapı Yeraltı Çarşısı’nın görüntüsü, vatandaşları da rahatsız ediyor. Çarşının içerisindeki manzaranın, Erzurum’a yakışmadığını vurgulayan Zekeriya Karaali isimli bir vatandaş, “Ben Isparta’da yaşıyorum. Eşim Erzurumlu bir öğretmen olduğu için yarıyıl tatilinde buraya geldik. Alışveriş yapmak için çarşıya girdiğimde gözlerime inanamadım. İçeri girer girmez çok kesif bir pis kokuyla karşılaştım. Çarşının tavanı ve duvarlarındaki görüntü, deyim yerindeyse midemi bulandırdı. Kendimi çarşıdan dışarıya zor attım. Bu şehirde yöneticilik yapanlar, insanların gıda ihtiyaçlarını karşıladıkları bu çarşıyı nasıl açık tutuyorlar, anlamış değilim. Isparta’da olsa, böyle bir çarşı yüzünden halk belediyeleri topa tutar. Böyle bir çarşıda halka sebze ve meyve satan esnafı da, sağlık ekipleri perişan eder. Açık konuşmak gerekirse, olimpiyatlara hazırlanan bir şehirde böylesi bir manzarayla karşılaşacağımı hiç tahmin etmezdim.” diye konuştu.