ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Fenerbahçe'de, Erzurumspor mesaisi
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Çığ bölgesine giren 4 kişiye para cezası
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Öz Sağlık-İş çocukları sevindirdi
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Erzurumspor yine hakem kazasına uğradı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta heyecanı
HABERLER>GUNCEL
30 Ocak 2010 Cumartesi - 04:01

Bize ağlamak düşer…

Tarihi Erzurum evlerinin yok oluşuna sesiz kaldık..Artık…..

Bize ağlamak düşer…

Erzurum, kültür ve geçmişini sergileyen ziynetleri tarihi evlerini kaybetmeyi sürdürüyor. Atatürk Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Haşim Karpuz’un 1970 ve 80’li yıllarda tespit ettiği tarihi evlerden geriye sadece birkaç tane kaldı. Sahipsizliğe terk edilen evler yıpranma sebebiyle değil ilgisizliğin ve tarihe sırt dönmenin sonucunda birer ikişer yok oldu.
YAZIK Kİ HEM DE NE YAZIK..
Narmanlı, Emirşeyh, Mumcu, Yeğenağa, Alipaşa, Esat Paşa, Murat Paşa, Lalapaşa, Yeğenağa, Dervişağa, Sığırcık, Caferiye, Karaköse, Ayazpaşa Mahallelerinde yoğunlaşan tarihi Erzurum Evlerinin büyük bir bölümü maziye defnedildi. Belediyelerin ilgisizliği, betonlaşma çılğınlığı, kültür varlıklarının korunması noktasında kamuoyunun yeterli bilince sahip olmaması tarihi ziynetlerimizi ortadan kaldırdı.
YAKUTİYE’DEKİ KIYIM
Yeğenağa’da 2006 yılına kadar ayakta kalmayı başaran ve bölgede emsali olmayan ahlat taşından yapılmış tarihi konak dönemin belediyesi tarafından, Dumlupınar ilköğretim Okulu öğrencilerine zarar veriyor gerekçesiyle bir gecede yok edildi. Benzeri bulunmayan işlenmiş taşlar şehir çöplüğüne atıldı. O dönemde Rölöve ve anıtlar Müdürlüğünde görev yapan, şimdiki Yakutiye Belediye Başkanı Korkut’ta dahil olmak üzere, uzmanlar bu gelişmeye hiçbir tepki koymadı.
ŞİMDİ AĞIT YAKIYORUZ
Tarihi evlerinin yok oluşu sürecinde sessiz kalan Erzurum, şimdi her biri sanat şaheseri olan kültür varlıklarının ardından sadece ağıt yakıyor. 2011’de dünya vitrinine çıkacak olan Erzurum, tarihi evlerine sahip çıkarak onları dünya turizmine kazandırmak yolunda, Safranbolu, Bursa, Konya, Kayseri, Bilecik gibi yüksek tarihi bilinç ortaya koyamadı.
BİLİM ADAMININ TARİHİ TESPİTİ
GSF Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aktemur, eski Erzurum evlerinin, başta plan ve sahip olduğu özellikler açısından mimari birer sanat eseri olduğunu söyledi. Erzurum evlerinin en büyük özelliğinin, iklime uygunluk ve depreme dayanıklılık gibi önemli detayların hesaba katılarak inşa edilmesi olduğunu vurgulayan Aktemur, bu evlerin şekillenmesinde, yöredeki sosyal ve kültürel yaşam biçiminin de etkili olduğunu kaydetti.
//ERZURUM EVLERİ SANAT ŞAHESERİ
Erzurum evlerinin en büyük özelliğinin, iklime uygunluk ve depreme dayanıklılık gibi önemli detayların hesaba katılarak inşa edilmesi olduğunu vurgulayan Aktemur, bu evlerin şekillenmesinde, yöredeki sosyal ve kültürel yaşam biçiminin de etkili olduğunu kaydetti. Klasik ve geç dönem özelliklerinde inşa edilen Erzurum evlerinin, iki ana başlık halinde ele alınabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Aktemur, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında mimari tarzın değiştiğini belirtti.
//TANDIR EVİ VE SELAMLIK,
Klasik Erzurum evlerinde, evin merkezini tandır evinin teşkil ettiğini anlatan Aktemur, alt kattaki kiler, aile bireylerinin oturduğu harem odaları ve girişin gerisinde de yer avlularının bulunduğunu aktararak, hatta bazı örneklerde ahırla bile tandırın bağlantısının bulunduğunu dile getirdi. Sözü edilen tandır evinin sadece yemek ve ekmek pişirilen yer olmadığına dikkati çeken Ali Murat Aktemur, bu bölümde soğuk kış günlerinin neredeyse tamamının geçirildiğini kaydetti. Aktemur, tandır evlerinin günlük yaşamda edindiği yer nedeniyle ocak, raf, seki, kurum ve hatta kırlangıç tavanı ile göz estetiğine hitap ettiğini söyleyerek, klasik Erzurum evlerinin üst kattaki en önemli biriminin ise, selamlık olduğunu ifade etti.
Selamlık birimlerinin, tavanları, yüklük ve kandilleri ile Türk ahşap işçiliğinin ve Türk’ün ince estetik anlayışının zengin örnekleriyle dolu olduğunu kaydeden Aktemur, “Klasik Erzurum evleri, Türk ahşap işçiliğinin en zengin örneklerinin görülebileceği sanat yapılarıdır” dedi.
//DEPREME KARŞI TEDBİR
Erzurum evlerinde malzeme olarak köşelerde kaba taş kullanıldığını aktaran Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Aktemur, duvarların yapım şeklinde ise, depreme karşı alınan tedbirlerin göze çarptığını dile getirdi. Duvarların, depreme tedbir olarak aşağıdan yukarıya doğru daralmak suretiyle yapıldığını belirten Aktemur, yine duvar aralarına konulan hatılların, esmene kabiliyetleri nedeniyle muhtemel bir deprem karşısında koruyucu özellik taşıdığını kaydetti. Pencerelerin ise, dıştan içe doğru genişleyen mazgal pencere niteliğinde olduğunu anlatan Aktemur, bu mimari tarzın taşıdığı amacın da, gün ışığından daha çok faydalanma ve soğuktan daha az etkilenme olduğunu ifade etti.
//ERZURUM EVLERİ’NİN TARİHİ SÜRECİ
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında, Erzurum’daki yapılarla ilgili olarak değişimlerin göze çarptığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aktemur, bu dönemde Batılı mimari tarz ile Baltık üslubunun kaynaştırılmaya başlandığını belirtti. Söz konusu dönemin genel özellikleri olarak, Türk mimarisinin yabancı olduğu iç içe silmelerden oluşan yuvarlak kemerli söveler, taş plasterli kapılar, kemerli balkonlar, yuvarlak, kemerli dışa taşkın söve ve pencereler ve kilit taşlarının dikkat çektiğini vurgulayan Aktemur, bu tarzda inşa edilen Erzurum evlerinde içeride sadeliğin söz konusu olduğuna işaret etti.
Nenehatun Kız Lisesi, Erzurum Lisesi, Şair Nef’i İlköğretim Okulu, Kongre Binası ve Numune Hastanesi binasının, Baltık mimarisi üslubu ile inşa edildiğini kaydeden Aktemur, bu yapıların, yüksek kapı ve pencereleri, zengin profilli yuvarlak kemerli kapıları ve dikdörtgen fonlu dışa taşkın pencereleriyle dikkat çektiklerini sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ağlama duvarı 1 Şubat 2010 Pazartesi 09:31

Dadaşın vicdanına..Güzel kardeşim sen bugüne kadar erzuruma çalışan bir tane siyasetçi yada atanmış mülki amir gördünmü.Gelen cukkasını doldurdu,kimi çamlık sefası yaptı, kimi turist gibi dağdan inmedi, ve gitti.Erzurumda belediye başkanlığı ve milletvekilliği yapmış ve halen burada yaşayan birtane erzurumlu göster(Şinasi yavuz ve Mahmut Uykusuz hariç).Bu şehrin her meselesi %100 siyastle ilgilidir.Ak Parti döneminde ülke gerçekten bir çok meselede çağ atladı ama Ak Partinin en çapsız siyasetçileri bu şehirde olduğu için biz 10 yıl kaybettik.Sosyo ekonomik kalkınmışlıkta 69.sıradayız bu suç biraz erzurumluda,çünkü seçerken adayı tanımadan başbakana oy veriyorum diyor.Şu konuda size katılıyorum.Patates tarlasında domates olmaz.İnsanlar suyun kaynağı olan erzurumda çeşmelerde su kuyruğunda beklediği halde 2.kez seçti beceriksiz başkanı,bu yüzden müstehakız.Safranboluda aç insan yok,tabiki tarihine,turizmine,kültürüne sahip çıkar.Erzurumda 3 kişiden bir yeşil kartlı.Gerçekler acıdır.

Yorumu oyla      6      4  
Dadaş Vicdanından Ağlama Duvarı'na 31 Ocak 2010 Pazar 22:20

Kardeşim sen anlamamışsın ki mesajı, ulusal basın anlasın..Mesele kendi değerlerine Erzurumun, Erzurumlunun sahip çıkmasıdır. Evine tarihine sahip çıkmayan oyuna mı sahip çıkar? Bu mesele şu veya bu iktidarın değil, Erzurum'un meselesidir. Safranbolu evlerini iktidar değil, oranın halkı ayakta tutuyor. Evine sahip olan seçtiğine de sahip olmaz mı? O evlere devlet destek kredisi veriyor, ama evlerin sahipleri yıkılsında yerine bina dikeyim, mütahhite verip birkaç daire alayım diyor. Bey kardeşim, erzurum'un sahibi erzurumludur. Sorunların sebebi de Erzurumludur. Seçilenler uzaydan gelmedi, onları seçen de Erzurumludur. Mesele erzurum'daki zihniyettir. Bilmem anlatabildim mi? Sonra bugünküleri suçlamak parti çığırtganlığı olur, öncekiler neredeydi, o evler 2003 yılında türemedi, önceden de vardı.

Yorumu oyla      6      4  
ağlama duvarı 31 Ocak 2010 Pazar 21:30

Ağlayacağınıza sorumlu gazetecilik yapın bu şehrin kör düğüm olmuş problemlerini ulusal basına taşıyın, belki başbakan okur ve derki ben bu erzuruma ne çapsız idareciler atamış ve seçtirmişim der ve pişman olur.

Yorumu oyla      6      4  
nevzatozeken 31 Ocak 2010 Pazar 16:36

evet talat bey bu iş dın sımsarlıgı 20 gun öncemumcudakı ev icın yapıldı internet yayını guncel de dıllendım ne kultur nud nede yakutıuye beledıyesı duyarsız kaldı zor herşey zor ilimızde sahıp yok duyarsızlık ah ah nevzatozeken@mynet .com

Yorumu oyla      6      4  
Talat Dündar dı[email protected] 31 Ocak 2010 Pazar 11:34

Gazetenizdeki haber beni bir Erzurumlu olarak etkiledi şahsen ben İl kordinasyon toplantıların da Atatürk Üniversitesine temsilen geldiğim de sık,sık dile getirdim hattainşaat Mühendisleri odası başkanımız Sayın Ünal Kıraç'a Avukat Ömer Beyin baba evi Dabakhane çeşmesi caddesi üzerinde cedid mahallesinde olup bu binanın İnşaat Mühendisleri odamıza buranın alınması için çok gayret gösterdim.Gelen kişilerin araç park sorunnları olmaz üyelerimiz için de üst katlardaki odalarda dinlenme ,oyun ve eğitim amaçlı ahır kısmın da da labratuvar çalışmalarını yapılabileceğini etraflıca anlattım sonuç vermedi bu tip oda ve dernekler eski evleri alırlar ise çok isabetli olur kanaatindeyim . Mesela Turizim ve tanıtma Müdürlüğü bu tip evler de kalırsa daha önemli olmaz mı ne yazık ki bizim halkımız bunları anlayacak ve değer verecek kişilerin sesinekulak vermezler Son zamanlar da bir din simsarlığının etkisi altında eriyip bitiyorlar bu da Erzurumlunu taban yazısı olarak kabul etmek zorundayız.

Yorumu oyla      6      4  
Canerhan Tipi 30 Ocak 2010 Cumartesi 09:04

2005 yılında yayınlamış olduğum "Pışıbba" adlı babamın kitabında Yeğeneağa mahallesinde bir kısmı harap diğer bir kısmı halen de dergah gibi kullanılmakta olan, zamanında Habib Baba dergahı olan evin ayrıntılı tarifleri buradaki "Tandır evi ve Selamlık" bölümünde anlatılanlar ile örtüşmektedir. Hocama bu kitaptan bir adet takdim etmek isterim. [email protected]

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımda sorunlar zirvesi
CİHAN/Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılığının ...
Erzurum “Gençler” şehri
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum’da nüfusun yarısından fazlasını, 0 ile 29 yaş ...
Otoparklarda kış yoğunluğu
Dondurucu soğukların yaşandığı Erzurum’da kapalı otoparklar doldu taştı. ...
 
Kapalı köy yolları açılıyor
İHA/Erzurum'da etkili olan kar yağışı sonrası kapanan köy yolları birer ...
2011'e 365 gün kaldı
İHA/Erzurum'da gerçekleştirilecek 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın ...
Palandöken kar rekoru kırdı
İHA/Kar kalınlığının 125 santimetreye yükseldiği Palandöken'de tatilin ...
 
O’na minnettarız..
Son lider dadaş Alvarlı Efe’yi rahmet ve minnetle anıyoruz..
Doğu dondu…
İHA/Erzurum bölgenin en soğuk ili oldu. İki günden beri eksi 35 dereceye ...
Karda kırmızı beyaz buluşması
PEHLÜL DÜZENLİ/İHA/Narman ilçesinde bulunan ve 'kırmızı periler' diyarı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva