YAKUTİYE BELEDİYE BAŞKANI ATINÇ:
12 MART TÜRK TARİHİNİN GURUR TABLOSUDUR
Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, 12 Mart tarihinin Erzurum ve Erzurum insanı için gurur ve acıyı birlikte hatırlattığını belirterek “Asırlardır içimizde yaşayan Ermenilerin Ruslar’ın işgaliyle Erzurum ve çevresinde yaptıkları zulümlerin insanlık tarihi için utanç tablosu olduğunu biliyoruz. Biz millet olarak bu günü unutmamalıyız, unutursak yok oluruz” dedi.
ERMENİ ZULMÜ, TARİHİN ENDER KAYDETTİĞİ VAHŞETLERDENDİR
Erzurum tarihinin en karanlık günlerinin 1916-1918 yılları arasında geçtiğini söyleyen Fahrettin Atınç, “Bir yanda ezeli düşman Ruslar, diğer yandan yüzyıllarca içimizde yaşayan Ermenilerin ihaneti, Dadaşları, dedelerimizi canevinden, yüreğinden vurmuştu. İşlenen vahşet hikayelerinin anlatılmadığı bir ev odası yok gibidir. Erzurum ve çevresi bir bütün olarak bu zulümlere maruz kalmıştır. Gaz dökülerek yakılan yaşlılar, kazanlarda suya atılıp haşlanan çocuklar, süngülenen kadınlar ve dinlerken dahi tiksintiye yol açan katliamları bizlerin dedeleri yaşadı. Daha bir kuşak öncesinde canlı tanıklar bu kara günleri aktarmıştır. Bizler millet olarak kin ve nefret duymaktan uzağız. Kimseye kin ve nefrete bürünün diye çağrıda yapmıyoruz, ancak biz millet olarak yaşadığımız tarihi acıları da unutmamak durumundayız. Bu acılardan güçlenerek çıkan milletimiz, asıl bu yaşananları unutursa işte o zaman yok olur” şeklinde konuştu.
12 MART KUTLU BİR DİRİLİŞTİR
12 Mart gününün Erzurum’un aynı zamanda şeref tablosu olduğunu söyleyen Fahrettin Atınç, Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Ordusu’nun şehirde kalmış yaşlı, çocuk ve kadınları Ermeni zulmünden, şehri de Rus işgalinden kurtardığını söyledi. Atınç, “I.Kafkas Kolordusu komutanlığına 1918 yılı başlarında atanan Kazım Karabekir “Doğunun kurtarılmasını sağlayan kumandan“ olarak tarihe geçer. Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusu, Ocak 1918 de Rus işgali sonucu geri çekilmiş olduğu Erzincan’ın Refahiye ilçesinden yola çıkarak, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Gümrü, Ağrı’yı Rus himayesindeki Ermenilerin zulmünden kurtarmıştır. Azerbeycan’daki İngiliz kuvvetleri buradan çıkartmıştır. Ermenilerin bu acımasız işgal ve katliamına son vererek, milis kuvvetlerle birlikte 12 mart 1918’de Erzurum’u kurtarır”diye konuştu.
ERMENİ VAHŞETİ, KURTULUŞ GÜNLERİNDE SERGİLENMELİDİR
Belediye Başkan Atınç, Ermenilerin Ruslarla birlikte işgal ettiği Erzurum’un kurtarıldığı zamanki nüfusunun yalnızca 8 bin olduğunu anımsatarak, “Ermeni vahşetinin sınırı ve şekli bize harabeye dönmüş ve nüfusu kaybolmuş bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurtuluş bayramlarında bu kara günleri halka çeşitli vesilelerle anlatmak, aktarmak gerekiyor. Tiyatro grupları bu vahşeti oyun olarak sergilemeli, slayt gösterileri ve konferanslarla acılar yeni nesillere aktarılmalıdır. Biz eğer millet olarak bu acıları unutursak, gelecekte yaşayacağımız acılara kapı aralarız”şeklinde konuştu.