ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekman yine liste başı
Tekman yine liste başı
Mescitli’de yangın
Mescitli’de yangın
‘Geçen yıl heyelan yıktı, şimdi ise araba’
‘Geçen yıl heyelan yıktı, şimdi ise araba’
Erzurum KETEM halkı bilgilendiriyor
Erzurum KETEM halkı bilgilendiriyor
İspir’de süt üreticilerine SOGEP desteği
İspir’de süt üreticilerine SOGEP desteği
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
11 Haziran 2010 Cuma - 01:01

Veterinerlikte uluslararası açılım

Rektör Koçak, on yılı geride bırakan A.Ü.Veteriner Fakültesi’nin de Türkiye’nin önemli fakülteleri arasına girmeyi başardığını ifade etti. Türkiye’de son haftalarda ithal et konusunun da gündemde olduğunu dikkat çeken Koçak, toplantıda toplumu ilgilendiren bu tür konuların da değerlendirileceğini kaydetti.

Veterinerlikte uluslararası açılım

ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi - Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Veteriner Fakülteleri Dekanlar Toplantısı” başladı. Üç gün sürecek toplantıya ülkemizden 17 veteriner fakültesi dekanı, Azerbaycan, Nahcivan, Kırgızistan, Ukrayna, Kosova, Makedonya ve Gürcistan Veteriner Fakülteleri dekanları, temsilcileri ile ülkemizdeki veteriner hekim kökenli sağlık bilimleri enstitüsü müdürleri, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı, Türk Veteriner Hekimleri Vakfı Başkanı ve Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı katılıyor. Toplantıda, veterinerlik eğitiminin çeşitli sorunları ele alınacak.
//ATASEVER SUNUM
Kültür Merkezi’nde başlayan toplantının açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, veteriner fakültelerinde ulusal ve uluslararası işbirliğinin dolaşımının sağlanması, Veteriner Hekimliği eğitiminde çekirdek eğitim programlarının oluşturulması, Doçentlik alanları ve başvuru koşullarının değerlendirilmesi, Ulusal Veteriner Fakülteleri Akreditasyon Kurulunun oluşturulması, fakültelerde veteriner halk sağlığı anabilim dalı kurulması, veteriner fakülteleri bünyesinde Meslek Yüksek Okulları açılması gibi çeşitli konuların müzakere edileceğini söyledi.
2000 yılında eğitime başlayan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin Mayıs 2010 tarihinde Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları birliğine üye olduğunu hatırlatan Atasever, Türkiye’de veteriner hekimliği eğitimine 1842 yılında İstanbul’da başlandığını ve gelişerek bugünlere kadar geldiğini hatırlattı.
//HAYVANCILIK POLİTİKALARI
Dünyada, tarım ve hayvancılığını geliştirmeden ekonomik kalkınmasını başarmış ülkenin olmadığını anlatan Atasever, şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkelerin hayvansal ürün tüketimi gelişmekte olanlara nazaran 4-6 kat daha fazladır. Bu gerçek dikkate alınarak, ülkemizde de kişi başına düşen hayvansal ürün tüketiminin gelişmiş ülkelerdeki düzeye ulaşabilmesi için, hayvansal üretimin artırılması ve hayvancılık sektörünün ülke ekonomisindeki yerinin gelişmiş ülkelerdeki düzeylere çekilmesi gerekmektedir. Bunun için hükümetlerden bağımsız, ‘Sürdürülebilir Ulusal Hayvancılık Politikaları’na ihtiyaç vardır.”
//HAYVANSAL KÖKENLİ 250 HASTALIK VAR
Kuş Gribi, Domuz Gribi, SARS gibi hayvanlardan insanlara bulaşan 250 çeşit hastalık bulunduğunu hatırlatan Dekan Atasever, “Bu hastalıklarla mücadele ve sağlıklı yaşam için insanların vazgeçilmez temel hakkı olan gıda güvenliği ile sağlıklı çevrenin sağlanmasında, veteriner hekimlerin rolü, mesleğimizi stratejik bir konuma getirmiştir” diye konuştu.
//VETERİNER HEKİMLİK DEĞİŞTİ
“İnsanlık tarihi bugüne kadar Tarım, Sanayi, Genetik ve 21’nci yüzyılla birlikte başlayan Bilgi Devrimi olmak üzere dört büyük devrin yaşanmıştır” diyen Atasever, bu devrimlerin, pek çok şeyi olduğu gibi veteriner hekimliği mesleğini de etkilediğini, klasik veteriner hekimlik anlayışının, bugün halk sağlığı ve sürü sağlığı, gıda güvenliği, işletme yönetimi gibi koruyucu hekimliği öne çıkardığını anlattı.
Atasever, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin 7 bin metre kare bina stokuna sahip olduğunu, bu yıl içinde tamamlanacak ek ünitelerle 23 bin metrekarelik kapalı alana kavuşacaklarını ifade etti.
A.Ü. VETERİNERLİK FAKÜLTESİ
Halen 62 öğretim elemanı ve 284 öğrenciyle eğitimlerini sürdürdüklerini belirten Atasever, 2009 yılı itibariyle 159 mezun verdiklerini bildirdi. Fakülte olarak sahip oldukları Gıda Laboratuarında Erzurum ve çevre illerden gönderilen örneklerin, Et Balık Kurumu’nun, 9. Kolordu Komutanlığı’nın ve diğer kuruluşların gıda analizlerini yaptıklarını hatırlatan Atasever, konuşmasını şöyle tamamladı: “Fakültemiz hayvancılık araştırma ve uygulama biriminde 200 başlık modern süt sığırcılığı ünitesi., kangal köpeği ve kanatlı üniteleri öğrencilerimizin ve hayvan yetiştiricilerinin eğitimine katkıda bulunmaktadır. Erzurum Büyükşehir Belediyesiyle yaptığımız protokol gereği sokak köpek ve kedilerinin rehabilitasyonunu da yapıyoruz. Bu yönüyle hayvan ve halk sağlığına katkı sağlıyoruz.”
//HAYVAN REFAHI ÇALIŞMALARI
Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerde, hayvan refahı ile ilgili eğitim ve araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesi için 1 milyon Euroluk hayvan refahı projesi oluşturulduğunu anlatan Prof. Dr. Mustafa Atasever, “Konsorsiyumda Hollanda, Fransa, İngiltere, Makedonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Hırvatistan, Yunanistan, Avusturya, Estonya ve İsveç'den birer temsilci yer alıyor. Projede, Türkiye'yi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Doç. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu Çoban temsil ediyor" diye konuştu.
//FAKÜLTE SAYISI 18’E ÇIKTI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’da konuşmasında, katılımcı konuklara teşekkür etti ve toplantıların başarılı geçmesini diledi.
Atatürk Üniversitesi hakkında bilgi veren Koçak, son olarak kurulan Açık Öğretim Fakültesi’yle birlikte Atatürk Üniversitesi’ndeki fakülte sayısının 18’e çıktığını, öğrenci sayısının 40’bini aştığını, 13 bin uzaktan eğitimle hemşirelik lisans tamamlama programlarını takip eden öğrencileri bulunduğunu, ayrıcı 2 bin 500 öğretim elamanının görev yaptığını anlattı.
Koçak, on yılı geride bırakan A.Ü.Veteriner Fakültesi’nin de Türkiye’nin önemli fakülteleri arasına girmeyi başardığını ifade etti. Türkiye’de son haftalarda ithal et konusunun da gündemde olduğunu dikkat çeken Koçak, toplantıda toplumu ilgilendiren bu tür konuların da değerlendirileceğini kaydetti.
//KÜÇÜKLER’İN KONUŞMASI
Büyükşehir belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise konuşmasında toplantının başarılı geçmesini diledi ve sokak köpekleri barınağının kurulmasında ve geliştirilmesine verdikleri destekten Veteriner Fakültesi’ne ve Atatürk Üniversitesi’ne teşekkür etti.
Küçükler, " Sokak köpek ve kedileri için hayvan barınağı oluşturduk. Geçmiş yıllarda kentimizde kuduz vakaları fazlayken bu oran şimdilerde büyük bir düşüş gösterdi. Veteriner hekimler barınaktaki sokak hayvanlarını kısırlaştırarak çeşitli tedaviler uyguluyorlar. Tüm veteriner hekimlere çok teşekkür ediyorum" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet YILMAZ 12 Haziran 2010 Cumartesi 01:45

Sayın Atasever'i kutluyorum. Sanırım bu performansıyla Veteriner Fakültesini üniversitenin gözbebeği haline getirecek. Daha dekan olalı çok azla olmamasına rağmen bir kaç uluslararası toplantı ve bilgi köprüsü oluşturdu. Tabii çok iyide bir ekibi var. Helal olsun sayın hocam.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdağ’dan Türk Diş Hekimlerine övgü
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin ...
Erzurum Veteriner Hekimler Odası’na kavuştu
ERZURUM(GHA) - Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası’nın açılışı dün ...
Doğu’da şap paniği
OLGUN YILDIZ(İHA) - Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, bölgede tespit ...
 
KKKA kabusu yine gündemde
TURAN BULUT (İHA) - Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ...
UMKE, Bölge Afet Tatbikatı gerçekleştirdi
OKTAY FANİ (İHA) - Erzurum'da, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal ...
Çevre panelinde içme suyu tartışması
Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘2011’e Girerken ...
 
Sağlıkta dönüşüme tepki
Hekimleri Odası Erzurum Şube Başkanı Eminoğlu, sağlıkta dönüşüm adı altında ...
Enerjide verimliliğe “LED” yaklaşımı
ERZURUM(GHA) – Özellikle teknolojik cihazların ve bunlara bağımlılığın ...
Küresel ısınma, sağlık sorunlarına yol açıyor
ERZURUM(GHA) – Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Başhekimi Doç. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva