Erzurum’un Tortum ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Aksu Köyü Yayla Şenlikleri’nin 5’incisi, ilçeye yine damgasını vurdu. Avrupa’da yaşayan gurbetçilerle Aksu köylülerini buluşturan şenlikler, meşhur Aksu Yaylası’nda gerçekleştirildi. Yaylada kurulan çadırlarda konaklayan misafirler, cağ kebabı ziyafeti ve dev semaverlerde demlenen çaylarla adeta kendilerinden geçtiler.
ŞENLİKTE COŞKU
Halk oyunları gösterileri, yarışmalar, açık artırma ve güreş müsabakaları gibi birbirinden renkli etkinliklerin gerçekleştirildiği Aksu Yaylası’nda, köylüler, unutamayacakları bir şölen yaşadılar. Tortum Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Tortum Aksu Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği Başkanı Ahmet Güler ve Bursa’daki Aksu Köylüleri Derneği Başkanı Abdullah Toköz’ün de katıldığı Aksu Köyü Yayla Şenlikleri’nde konuşan Tortum Kaymakamı Fatih Ürkmezer, bu yıl 5’incisi düzenlenen şenliklerin, yayla turizmi açısından önemli bir etkinlik olduğunu dile getirdi. Aksu Köyü’nde yaşayanların, senede bir defa bile olsa, bu şölen sayesinde bir araya gelmeleri ve kaynaşmalarının, birlik ve beraberlik örneği olduğunu anlatan Ürkmezer, “Böylesine anlamlı bir organizasyonun bizzat şahidi olmak, benim için ayrı bir mutluluk.” dedi.
GURBETÇİLER, MEMLEKET HASRETİNİ ŞÖLEN TADINDA GİDERDİLER
Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yaşayan Aksu köylülerinin de katıldığı Yayla Şenlikleri, halk oyunları gösterileri, çeşitli yarışmalar, açık artırmalar, müzik ve eğlence programlarıyla süslendi. Yaylada kurulan ocaklarda kendilerine cağ kebabı ziyafeti çeken Aksu köylüler, daha sonra karakız ve kolbastı yarışmasında adeta kurtlarını döktüler. Yarışmada dereceye giren çocuklar, şenlikleri organize eden Tortum Aksu Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği tarafından ödüllendirilirken, Avrupa’dan Aksu köyüne gelen gurbetçiler de, memleket hasretini şölen tadında giderdiler.
ŞENLİKLER GELENEKSELLİŞTİRİLİYOR
Tortum Aksu Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği Başkanı Ahmet Güler, Aksu Yaylası’nda gelenek haline getirilen Yayla Şenlikleri’nin, artık Tortum’da vazgeçilmez bir etkinlik haline geldiğini belirterek, “Aksu Yaylası bile her yıl yapılan bu şenlikleri bekler hale geliyor. Amacı, birlik, beraberlik, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak olan bu şenlikler, insanımızın hem hasret giderdiği, hem de doyasıya eğlendiği bir organizasyon halini alıyor. Katılım her yıl biraz daha artıyor, gün gelecek bölgede herkes bu şenliklerden bahsedecek.” diye konuştu.