//VERİMLİLİK İÇİN EKİM TAKVİMİ
İlkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez ekilen buğdaydan en fazla verimin Sonbahar ekimlerinden alınabileceğini vurgulayan Öztürk, “Sonbaharda ekilen buğday, şu açıdan verimli oluyor. Çünkü Sonbahar ve İlkbahar yağışlarından faydalanan buğdaydan, İlkbaharda ekilen buğdaya göre çok daha fazla verim elde ediliyor.” diye konuştu. Erzurum’da buğday üretimi yapan çiftçilere, güzlük ekim konusunda tavsiyelerde bulunan Öztürk, “Ekimlerden istenilen düzeyde verim alınabilmesi için ekim tarihi aralıklarına da önem gösterilmesi gerekiyor. Şöyle ki, 20 Ağustos ve 10 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan ekimler, buğday üretimi için en müsait zaman dilimleridir. Buradan hareketle; üreticilerimizin ekimlerini mutlaka Ağustos ayının sonu ile Eylül ayının başına denk getirmesinde büyük faydalar var.” diye konuştu. Üretimin verimli olabilmesi için uzman kuruluşlar tarafından bulunulan tavsiyelerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini dile getiren Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Öztürk, “Buğdayın ekiliş şekli, türü ve derinliği de, iklim koşullarına karşı verim garantisini muhafaza edecek faktörler arasında yer alıyor.” dedi.
//EKİM’E BİLİMSEL YAKLAŞIM
Erzurum şartlarında buğdaydan verim alınabilmesi için belirli tohumluk türlerinin kullanılmasını öneren Prof. Dr. Ali Öztürk, özellikle Doğu 88 ve Gerek 79 isimli tohumlukların, yöre üreticisi için biçilmiş kaftan olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ali Öztürk, yöre çiftçisinin modern tarım imkanlarını kullanarak ve bilimsel gerçekler ışığında üretim yaparak, hem daha az yorulacaklarını, hem de daha çok kazanç elde edebileceklerini vurgulayan Öztürk, Ziraat Fakültesi olarak, teknik konuda yardım almak isteyen tüm çiftçilere kapılarının açık olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ali Öztürk, tarımsal üretimi profesyonel biçimde gerçekleştirebilmenin yolunun, mutlaka uzman yardımı almaktan geçtiğini belirterek, Erzurum’daki üreticilerin de, bu yönde yardım almalarının kendi faydalarına olacağını sözlerine ekledi.