Yeni Teşvik Sistemi, aralarında Erzurum’un da bulunduğu 4. Bölge illerinden Malatya, Trabzon ve Diyarbakır’ın yıldızını parlattı. Türkiye’yi sektörel bazda 4 ayrı bölgeye arılan yeni “Yatırımları Teşvik Sistemi” çerçevesinde Malatya’ya yapılan yatırım sayısı 40’ı aşarken, Trabzon’da ise 23 yeni yatırıma imza atıldı.
//TEK BİR YATIRIM YOK
Erzurum’la aynı teşvik bölgesi içerisinde yer alan Diyarbakır’da da, 33 firma yeni teşviklerle birlikte yatırım temeli attı. Daha önceki teşvik yasalarında olduğu gibi, bölgenin diğer illerine oranla hep “aslan payı”nı kapan Malatya, 3. Organize Sanayi Bölgesi için harekete geçerken, 3 aylık dönem içerisinde Erzurum’a ise, tek bir yatırım talebi ulaşmadı.
//MALATYA VE DİYARBAKIR ÖNDE
Alt bölgelere göre Erzurum, Erzincan, Bayburt, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Çanakkale ili Bozcaada ile Gökçeada ilçelerinin bulunduğu 4. Bölge’de, Malatya’da yatırım taleplerinin ancak yarısı karşılanabildi. Kentte, 3. Organize Sanayi Bölgesi’nin oluşturulması için hareketlilik başlarken, Diyarbakır’a yapılması planlanan yatırım tutarının ise, 35 milyon TL’yi bulduğu öğrenildi. 33 firma, yatırım için tesis inşaatlarına girişirken, 42 firmanın da, yatırım için proje hazırlama sürecinde bulunduğu belirtildi. Söz konusu ilde yaşanan yatırım hareketliliği, Diyarbakır OSB’de de boş yer bırakmazken, Trabzon’da ise, Yeni Teşvik Sistemi sayesinde 23 ayrı yatırım yapıldı.
//ERZURUM YATIRIM BEKLİYOR
Bölgelerin sektörlere göre sınıflandırıldığı Yeni Teşvik Sistemi ile 4. Bölge’de yaşanmaya başlanan yatırım hareketliliği, Erzurum’a hiç yansımadı. Erzurum Organize Sanayi Bölgesi yetkililerinden edinilen bilgilere göre; 4. Teşvik Bölgesi içerisinde bulunan Erzurum’a, yatırım talebiyle ilgili olarak herhangi bir başvuru ulaşmadı. Erzurum OSB yetkilileri, “Maalesef şu an itibariyle bize yatırım konusunda herhangi bir talep ya da başvuru ulaşmadığı gibi, yatırım, teşvikler ve sanayi bölgemizin durumu konularında bizden resmi anlamda bilgi de istenmedi.” dediler.
//DİĞER İLLERİN GERİSİNDE KALDIK
Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vahap Erdem, aralarında Eczacıbaşı’nın bulunduğu 40 firmanın, yatırım için kendilerine başvuruda bulunduğunu açıklarken, Diyarbakır OSB Müdürü Turgut Alaydın ise, yatırım yapmak için 33 firmanın kentte inşaatlara bile başladıklarını bildirdi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da, Trabzon Yatırım Tanıtım Ajansı’na 23 yatırım başvurusunun ulaştığını kaydetti. Yatırım taleplerinin arasında madencilik, öğrenci yurtları, otelcilik, mermer üretimi, taş ocağı, depoculuk ve tekstil alanlarında olduğunu aktaran Hacısalihoğlu, yatırımların devamını beklediklerini ifade etti.
//ERZURUM, YÖNÜNÜ 5084 SAYILI TEŞVİK YASASI’NA ÇEVİRDİ…
Erzurum’da henüz yaprak bile kıpırdatmayan Yeni Teşvik Sistemi, Erzurum’la aynı durumda bulunan çok sayıda ilde ise, çeşitli kampanyaların yolunu açtı. Yönünü yeniden 5084 Sayılı Teşvik Yasası’na çeviren çok sayıda şehirde, “5084 Devam Etsin, Ekonomi Çalışsın, Türkiye Kazansın” ve “İşçi Ekmeğinden Olmasın” adlı kampanyalar başlatılırken, iş çevreleri, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın yürürlülük süresinin, takvime bağlanmadan uzatılması görüşünde birleşiyor. Yeni Teşvik Sistemi’nin, mevcut işletmeleri kapsamadığını hatırlatan iş çevreleri, Erzurum’un da aralarında bulunduğu 49 ilde geçerli 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, uzatılmaması halinde büyük sıkıntıların kapıya dayanacağını dile getirdiler.