ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yılmaz: ‘Atatürk Üniversitesi, Bölgenin lokomotifi’
Yılmaz: ‘Atatürk Üniversitesi, Bölgenin lokomotifi’
KUDAKAF'25 tamamlandı
KUDAKAF'25 tamamlandı
Seyir halindeki tırda yangın çıktı
Seyir halindeki tırda yangın çıktı
Yılmaz: ‘Erzurum bir medeniyet şehridir’
Yılmaz: ‘Erzurum bir medeniyet şehridir’
Yıldırım Erzurum’un önemini anlattı
Yıldırım Erzurum’un önemini anlattı
HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2010 Çarşamba - 07:32

Tarım’da yeni ufuk

GHA/2009 yılında 5 bin 594 baş sığır besiye alındı, 3 bin 552’sinin kesimi yapıldı; üreticilere 120 damızlık düve dağıtıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü, 2009 yılında yürüttüğü projelerle, üreticinin yine yüzünü güldürdü.

Tarım’da yeni ufuk

//İKİ BÜYÜK PROJE
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü, tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik olarak yürüttüğü çalışmalarla, dolu dolu bir yılı geride bıraktı. Bölge Birliği Müdürü Abdullah Damcı, yapılan çalışmalar doğrultusunda 2009 yılının bir değerlendirmesini yaptı. TKK Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü tarafından yürütülen ve TAR-ET olarak adlandırılan Sözleşmeli Erkek Besi Sığırı Yetiştiriciliği Projesi çerçevesinde, 2009’da 5 bin 594 baş sığırın besiye alındığını, bunlardan 3 bin 552’sinin kesiminin yapılarak pazarlandığını anlatan Damcı, projeden faydalanan ortaklara, 1 milyon 374 bin 459 TL pirim ödemesi yapıldığını kaydetti.
//DAMIZLIK DAĞITIMI
Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi kapsamında da, 12 kooperatif ortağına toplam 120 damızlık düve dağıtıldığını açıklayan Abdullah Damcı, yine yıl içerisinde üreticilerden tonlarca hububat ve kuru ot alımı gerçekleştirildiğini belirtti. Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği’nin, pazarlama faaliyetlerindeki büyümeyi, 2008 yılına göre yüzde 16 oranında artırdığını vurgulayan Damcı, 2009 yılı cirosunun ise, 34 milyon 439 bin 810 TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.
//2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Abdullah Damcı, bölge insanının gelir seviyesinin yükseltilmesi, ülke insanına sağlıklı ucuz et ve et ürünleri arzının gerçekleştirilmesini amaçlayan TAR-ET (Sözleşmeli Erkek Besi Sığırı Yetiştiriciliği) projesinde büyük başarı kaydedildiğini açıkladı. Damcı, “Bölge Müdürlüğümüze bağlı Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerinde faaliyet gösteren toplam 54 Tarım Kredi Kooperatifine kayıtlı bulunan ve vadesi geçen kredi borcu olmayan ortaklarımızdan TAR-ET Projesine dahil olmak isteyenlerin müracaatları Kooperatiflerimiz tarafından alınmaktadır. Proje kapsamında en az 5 baş, en fazla 250 baş besi sığırı besiye alınabilecek ve ortalama besi süresi 3 ay ile 14 ay arasında olmaktadır. Bölgemizde 2009 yılında 122 ortak projeden faydalanmış olup, 5 bin 594 baş sığır besiye alınmış ve bunlardan 3 bin 522 baş sığırın kesimi yaptırılmıştır. 2009 yılında proje kapsamında 3 milyon 499 bin 897 TL tutarında kredi kullandırılmış ve projeden faydalanan ortaklarımıza toplam 1 milyon 374 bin 459 TL’lik prim ödemesi yapılmıştır.” diye konuştu.
//296 ORTAK UYGULAMADAN YARARLANDIRILDI
Proje başlangıcından 2009 yılı sonuna kadar 296 ortağın projeden faydalandığını dile getiren Abdullah Damcı, bu çerçevede 11 bin 316 baş sığırın besiye alındığını ve bunlardan 6 bin 687 baş sığırın kesiminin yapıldığını belirtti. Damcı, “Proje kapsamında ortaklarımıza toplam 6 milyon 686 bin 504 TL kredi kullandırılmış ve yine projeden faydalanan ortaklarımıza toplam 2 milyon 196 bin 270 TL tutarında prim ödemesi yapılmıştır.” dedi. 
Kesimi yapılan sığırların ortalama karkas ağırlığının 266,46 kilogram olduğunu anlatan Damcı, TAR-ET projesindeki büyümenin, 2008 yılına göre yüzde 98 oranında olduğunu kaydetti.
//SÜT SIĞIRCILIĞI DESTEĞİ
Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi hakkında da bilgiler aktaran Abdullah Damcı, proje kapsamında ortaklara dağıtılmak üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks A.Ş.’den temin edilen gebe düvelerin, ortakların talepleri doğrultusunda teslim edildiğini dile getirdi. Damcı, “Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi’ni 2008 yılında Erzurum Bölge Birliğine bağlı 1656 Sayılı Narman, 1918 Sayılı Akşar, 2590 sayılı Olur ve 2792 Sayılı Oltu Tarım Kredi Kooperatifleri’nde başlatılan TAR-SÜT projesine 2009 yılında 14 kooperatif ilave edilerek projenin uygulandığı kooperatif sayısı 17’ye çıkarılmıştır. Ortaklarımıza en az 10 baş ve yüzde 20 öz kaynakla damızlık gebe düve kredili olarak temin edilerek, sözleşmeli üretim yapılmaktadır.2009 yılında 12 ortağımıza sözleşmeli olarak 120 damızlık gebe düve verilmiştir.” şeklinde konuştu.
// ‘ORTAK ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ’ POJESİ…
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Abdullah Damcı, yine yürüttükleri Ortak Ürünlerinin Değerlendirilmesi Projesi’nden de, 2009 yılında çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Damcı, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, çiftçi ortağının alın teri ve emeğini en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla, ürün değerlendirme projesi çerçevesinde ortaklarımızdan 2009 yılında da arpa, buğday, saman, kuru ot, büyükbaş ve küçükbaş hayvan alımları devam etmiş olmaktadır. Ortak Ürünlerinin Değerlendirmesi Projesi kapsamda ortaklarımızdan 2 bin 681 ton yemlik arpa ağırlıklı hububat, 423 büyükbaş hayvan ve 125 ton kuru ot alımı yapılmıştır.” ifadelerini kullandı. 
//34 MİLYON 439 BİN 810 TL’LİK CİRO YAPILDI
Kurumun pazarlama faaliyetleri hakkında da bilgiler aktaran TKK Erzurum Bölge Birliği Müdürü Abdullah Damcı, “2009 yılı içerisinde ortaklarımıza kömür, akaryakıt, yem, tohumluk, tarım alet ve makineleri ile diğer tüketim malları satışlarımız geçmiş yıllara göre büyük bir artışla devam etmiştir. Pazarlama faaliyetlerimizde 2008 yılına göre yüzde 16 oranında büyüme kaydedilmiş olup, 2009 ciromuz 34 milyon 439 bin 810 TL olarak gerçekleşmiştir.” dedi. 
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, Ziraat Bankası ile birlikte tarım sektörünü büyük ölçüde finanse eden iki kuruluştan birisi olduğunu vurgulayan Abdullah Damcı, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, mevcut adediyle, büyük ölçüde banka şubelerinin bulunmadığı köy, belde ve kasaba gibi küçük yerleşim birimlerinde faaliyette bulunduğunu ifade etti. Damcı, “Kurumumuz, çiftçilerin tarımsal nitelikteki ayni ve nakdi kredi ihtiyaçlarını mümkün olduğunca düşük maliyet ile yeterince ve zamanında karşılayarak, ülkemiz tarım sektörüne hizmette bulunmak gayreti içerisindedir. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilerde T.C.Ziraat Bankasının tarımsal kredi faiz oranlarından kredi türüne göre yüzde 25, yüzde 40, yüzde 50 ve yüzde 60 indirimli faiz uygulamalarına devam edilmiştir. Bu kapsamda 2009 yılında ortaklarımıza 27 milyon 641 bin 363 TL kredi kullandırılmış olup, 2008 yılına göre yüzde 25 oranında büyüme kaydedilmiştir.” diye konuştu.
//HAYVAN TOPLAMA VE DEĞERLENDİRME MERKEZLERİ
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği’ne ait Hayvan Toplama ve Değerlendirme Merkezi’ne de değinen Abdullah Damcı, “2009 yılında 120 büyükbaş hayvan kapasiteli, 600 metrekare kapalı alana ve 25 bin 700 metrekare açık alana sahip olan Erzurum Hayvan Toplama ve Değerlendirme Tesisimiz bulunmaktadır. Ayrıca 160 büyükbaş hayvan kapasiteli 1 bin 100 metrekare kapalı alana ve 18 bin 540 metrekare açık alana sahip olan Kars ilindeki Hayvan Toplama ve Değerlendirme Tesisimizde veteriner hekim kontrolünde ortaklarımızdan alınan büyükbaş hayvanlar, bu tesislerimizde tutulmakta ve buradan çiftçimize satışa sunulmaktadır.” dedi.
2009 yılında yürütülen eğitim çalışmalarını da anlatan Bölge Birliği Müdürü Abdullah Damcı, “2009 yılında ortaklarımıza arıcılık, tarım ve hayvancılık sigortaları hakkında eğitim seminerleri düzenledik. Ayrıca 2009 yılında bölge birliğimize bağlı kooperatiflerimizin çalışma alanında olan 32 köyde toplantılar düzenlenerek bin 700 üreticiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin faaliyetleri hakkında bilgiler aktarılmıştır.” diye konuştu. 
//SİGORTA PRİMİ ÜRETİMİNDE, 2008 YILINA GÖRE YÜZDE 14’LÜK BÜYÜME…
Son olarak üreticilerin faydalandırıldığı sigortacılık faaliyetlerine de değinen Damcı, “Ortaklarımızın ürünleri sigortacılık hizmetlerimizle sigorta kapsamına alınmış ve 2009 yılında ortaklarımıza 1 milyon 100 bin TL tutarında tarım ve hayvancılık sigortası prim üretimi yapılmıştır. Ayrıca 2009 yılında ortaklarımıza diğer branşlarda 1 milyon 028 bin 129 TL sigorta prim üretimi yapılarak, 2008 yılına göre toplam 2 milyon 128 bin 129 TL’lik sigorta prim üretimi ile yüzde 14’lük büyüme kaydedilmiştir.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Çalıştayı 12 şubat’ta
AYHAN TÜRKEZ(İHA) – Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize ...
İhracat karnemiz kırık
SAMET ÖZÜNAL/Ocak ayına ait ihracat rakamları Türkiye geneli için umut ...
TMSF'ye Dadaş Başkan
İHA/TMSF’nin yeni başkanı Erzurumlu Şakir Ercan Gül oldu. TMSF'nin yeni ...
 
Doğu’da yüzde 40 sevinci
İHA/Hayvancılığa verilecek olan yüzde 40 oranındaki hibe desteği Doğu ...
Esnaf “Zengin” dedi
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) – Oltu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Olağan Genel ...
Vergi bilincimizi sorgulayacağız
GHA/Her yıl 22 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftası’nın, ...
 
Kamu-Sen’den 4-C Tepkisi
İHA/Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen ...
TİM’den İhracat Zirvesi
A. TÜRKEZ/A.KARABUĞA/ Erzurum, ekonomik tarihinde bir ilki yaşadı. Türkiye ...
İhracaat yolunda ulaşım engeli
AYHAN TÜRKEZ/İHA/DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, bölge ihracatçılarının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva