Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamuda 4-C uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın dün basında yer alan açıklamasında, '4-C gerçeğini bilmediğini ve 4-C'lilerin çalışma koşullarındaki güçlüğünü sendikacılardan öğrendiğini' beyan ettiğini hatırlatan Yokuş, "Başbakan Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklama kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine sebep olacak niteliktedir. Çünkü 4-C kapsamındaki personelle ilgili her yıl düzenli olarak Bakanlar Kurulu kararı yayınlanmaktadır. Bildiğiniz gibi adeta çağdaş kölelik olan 4-C istihdamının, yılın sadece 10 ayı olan çalışma süresi,özelleştirmeden sonra gönderildikleri kurumda çalışanların faydalandığı hiçbir sosyal ve özlük haklarından faydalanamamaları, fazla mesailerinin karşılığını alamamaları gibi hükümler Bakanlar Kurulu kararnameleri ile kararlaştırılmaktadır" dedi.
//BEKLENEN KARARNAME ÇIKMADI
İlki 2003 yılında, sonuncusu da 2009 yılında olmak üzere yayınlanan ve 15 binin üzerinde 4-C'li personelin çalışma koşullarının yer aldığı kararnamenin başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlar Kurulu'ndaki diğer bakanların imzası ile yayınlandığını kaydeden Yokuş, 4-C'lilerin çalışma koşullarının Başbakan'ın onayıyla düzenlendiğini ve bu durumda Başbakan Erdoğan'ın ifade ettiği gibi bakanların kendisini eksik bilgilendirmesinin nasıl mümkün olabileceğini belirtti. 2010 yılı itibariyle4-C statüsünde çalışanlarla ilgili yeni kararnamenin ise hala yayınlanmadığını ifade eden Yokuş, sözlerin şöyle sürdürdü:
"Muhtemelen, TEKEL işçilerinin sorununun çözümünden sonra yayınlaması planlanan kararnamenin gecikmesi ile birlikte TEKEL işçileri dışındaki diğer 4-C'li personel de mağdur edilmektedir. Üstelik işinden olan TEKEL işçilerinin tamamı da 4-C'li personel olarak istihdam edilmeyecektir. Şayet TEKEL işçileri ile ilgili özlük haklarında ve ücretlerde bir iyileştirme yapılacak olursa bu iyileştirme 4-C'li personelin tamamını kapsayacak şekilde olmalıdır. Ayrıca TÜİK'te istihdam edilen bin 700 civarındaki 4-C
statüsünde çalışan personel de unutulmamalıdır, kapsam içine alınmalıdır. Anayasa'ya ve temel insan haklarına uygun olan da 4-C'li personelin genelini kapsayacak yeni bir düzenleme yapılmasıdır" dedi.
Türk Büro-Sen olarak, 4-C adı altında köle gibi çalıştırılan personel ile Tekel mağduru işçilerin tamamının ya; KİT'lerde işçi olarak istihdam edilmelerini ve ya da böyle bir uygulama yapılamıyorsa istihdam edildikleri kamu kurumlarındaki emsal memurların özlük hakları ve ücretlerinin tamamını alacak şekilde 657 sayılı Devlet Memurları yasasının 4-A maddesi kapsamına alınması en doğru yol olacağına inandıklarını kaydeden Yokuş, "Bu iki alternatif dışında yapılacak yada geliştirilecek bir uygulama ne
mevcut çalışan 4-C'li personeli ne de Tekel mağduru işçileri tatmin etmeyecektir. Bu hususta hükümeti sorumlu davranmaya ve emeğe saygı duymaya davet ediyoruz."