Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, bölge ihracatçılarının yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerini anlattı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2010 yılı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısının açılış bölümünde konuşan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, özellikle ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi. Şengel, "Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi bir an önce bitirilmelidir. Orta Asya'nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bağlanması, Orta Asya ve AB ülkeleri ile yapılan transit taşımacılıkta Türkiye'nin önemli bir konuma gelmesi de sağlanmış olacaktır. Bölgemiz illerinden komşu ülkelere Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve İran'a havayolu seferleri başlatılmalıdır" diye konuştu.
//VİZE ENGELİ
Azerbaycan ve Orta Asya Cumhuriyetlerinin vize uygulamalarının da bölge ihracatı için önemli bir engel teşkil ettiğini dile getiren Şengel, "Şu anda ülkemizin komşuları ile sıfır problem siyaseti ve stratejisi sayesinde yapılan anlaşmalar neticesinde birçok ülke ile karşılıklı vize uygulamaları kaldırılmış olup, bu kapsamda dost ve kardeş ülke Azerbaycan ve ülkemiz arasındaki ticarette karşılaşılan önemli sorunlardan biri olan vize uygulaması da kaldırılmalıdır. Yine aynı şekilde diğer Orta Asya ülkelerinin de ülkemize vize muafiyeti uygulaması sağlanmalıdır" dedi.
//İÇ GÜMRÜKLEME İHTİYACI
Sınır kapılarına yakın ilçelerde iç gümrükleme kurulmasını isteyen DAİB Başkanı Şengel, "Bölgemizin cazibe ve lojistik merkezi olması için başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarca depolar, antrepolar, yükleme boşaltma rampaları gibi altyapı tesislerinin inşası çalışmalarına da başlanarak bir an önce faaliyete sokulması ilimiz ve bölgemizin ekonomik gelişmesi açısından elzemdir" şeklinde konuştu.
// TEŞVİKLERİN YETERSİZLİĞİ
Teşviklerin yeterli olmadığını kaydeden Şengel, daha sonra şunları söyledi:
"Önceki yıllarda olduğu gibi bölgemizde yetiştirilen patates, soğan gibi tarımsal ürünlere yönelik teşvik verilmesinin hem ihracatı hem de üretimi artıracağı düşünülmektedir. Verilecek bu teşviklerin doğrudan destek şeklinde olması yerine üretim ve ihracat kaydıyla verilmesinin bölgemizde tarım ürünleri ihracatı ve üretimini müspet yönde etkileyeceği kanaatindeyiz. Bölgemizde önemli bir potansiyel arz eden tarımsal ve hayvansal üretimin geliştirilmesi ve elde edilecek ürünlere Pazar bulunması amacıyla Tarım Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde, üniversitelerin ziraat fakülteleri ile Milli Savunma Bakanlığı'nın da ortak olduğu veya benzeri kuruluşlar tarafından, bölgemize has büyük ölçekli hayvancılığı geliştirme projeleri hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılması ve bir an önce uygulamaya koyulması elzemdir."
Şengel son olarak sınır ticareti mevzuatının günün ve bölgenin şartlarına uygun mücavir illeri de içine alacak şekilde revize edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.