ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>GUNCEL
10 Ekim 2008 Cuma - 07:24

“Tarihin öznesi mi, nesnesi mi olacağız”

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu, "Eğer tarihi yazmaktan korkuyorsak, gerçekleri anlatmaktan korkuyorsak, o zaman birileri bu tarihi bizim adımıza farklı şekilde ortaya koyar" dedi.

“Tarihin öznesi mi, nesnesi mi olacağız”

TARİHİMİZİ BİZ YAZACAKSAK....

Prof.Dr. Halaçoğlu, Özel İdare Kültür Sitesi'nde düzenlenen 'Uluslararası Giresun ve Doğu Karadeniz Sosyal Bilimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Anadolu tarihinde Türkler'in önemli yeri bulunduğuna dikkat çekti. "Eğer tarihimizi biz yazacaksak, geçmişte olduğu gibi o zaman tarihimizi iyi öğrenmemiz gerekir" diyen Halaçoğlu, Anadolu tarihinde Türkler'in tarihinin çok büyük önem taşıdığını söyledi. Burada bir şeyi iyi vurgulamak gerektiğini anlatan Halaçoğlu, şöyle konuştu: "Tarihin öznesi mi olacağız nesnesi mi olacağız. Bunu önceden belirlememiz lazım. Eğer birileri tarafından yönetileceksek veya tarihimize yön verilecekse o takdirde zaten bağımsızlığımızdan bahsetmemiz mümkün değil. Eğer tarihimizi biz yazacaksak, geçmişte olduğu gibi o zaman tarihimizi iyi öğrenmemiz gerekir."

TARİHİ DOĞRU YAZMAK

Tarihin olduğu gibi anlatılması ve ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Halaçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Tarihten hangi ölçüde korkmalıyız ya da korkmamalıyız. Yani tarihi olduğu gibi anlatabilmeli miyiz, ortaya kayabilmeli miyiz? Aslında tarih yapmak kolay. Tarihi yapıyoruz. Çünkü her anımız iyi ya da kötü tarihtir. Ama bu tarihi doğru yazıp yazamamak konusunda şüphelerimiz var. Eğer tarihi yazmaktan korkuyorsak, gerçekleri anlatmaktan korkuyorsak, o zaman birileri bu tarihi bizim

adımıza farklı şekilde ortaya koyar. Biz tartışamıyorsak, bunları gerçekten ortaya koyamıyorsak, birileri bunu kullanır, hatta ve hatta birbirimize bile düşürebilir. Farklı unsurlar olduğumuzu söyleyebilirler."

TARİHİ GERÇEKLER SAKLANAMAZ

Türkiye'de tarihi gerçeklerin ortaya konulması durumunda, bazı kesimlerin tepkilerinin doğduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hakikatı gerçekten hangi ölçüde arayacağız. Hakikati aradığımız ve onu bulduğumuz da, onu söylemeye cüret edebilecek miyiz? Bu cüret ettiğimizde bir takım medya grupları başta olmak üzere aydın dediğimiz insanlar liberal dediğimiz kesim tarafından birşeylerle suçlanıyoruz. Veya neden şimdi bunu söylediniz diye soruluyor. Bulduğunuz birşey ortaya

konulur. Ortaya koyduğunuz şeyi tartışabilme kültürüne ve hoşgörüsüne sahip olmak zorundasınız. Aksi takdirde tarihin oyuncağı olursunuz. Birilerinin oyuncağı olursunuz. Birileri sizi kullanmaya kalkışır. Onun için tarih bilimi vardır."

Tarih biliminin "geçmiş olaylar" olmadığını anlatan Halaçoğlu, şunları söyledi: "Tarih geçmiştir. Hayatımızın her anı tarihtir. Ama tarih dediğimiz şey onu doğru olarak ve objektif olarak araştırıp günümüze uygun olacak şekle getirmek, geleceğe yönelik bu kültürlerden faydalanarak plan ve programlarda kullanma sanatıdır. O zaman tarih bilimi olur. Bunu yaptığımız takdirde ne şu misyonerler ne de bu ülkeler bizi kullanamaz. Aksi takdirde dilimizi de yozlaştırırlar, kültürümüzü de yozlaştırırlar. Tümülkede insanlar arasında kimlik sorunu ortaya çıkar."

TÜRK TARİHİNİN ÖNEMİ

Türk tarihinde önemli yerlere sahip olan insanların unutulmaması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Halaçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Onlarla ilgili her türlü minnet borcumuzu ödeyelim. Biz ne gariptir ki ne milletiz ki Ahlat'tan giren Türklerin Ahlat'taki mezar taşlarını, Gevaş'taki mezar taşlarını, o Selçuklu döneminin mezar taşlarını, Erciş'teki mezar taşlarımızı ve mezarlarımızı harabe haline getiren çöplük haline getiren milletiz. Ama onun karşısındaki Akdamar kilisesini onaran da bir milletiz.Ama kendi ecdadımıza saygısızlığı yapan bir milletiz. Lütfen tarihimize ve geçmişimize sahip çıkalım. Onlara layık olmaya çalışalım."

TOPARLI: TÜRKÇE ÖNEMLİ

Atatarük Üniversitesi eski öğretim üyesi ve Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı ise herkesin diline sahip çıkması gerektiğini söyledi. Gelecek nesillere yakışır bir Türkçe bırakmak için herkesin el ele vermesi çağrısında bulunan Prof.Dr. Toparlı, şöyle konuştu: "Teknolojiden gelen kelimelerden rahatsız olmuyoruz. Biz gençlerimizin birbirine iyi geceler yerine bay demelerinden rahatsız oluyoruz. Şunu çok iyi biliniz. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Bugün İngiliz dilini bize çok yanlış tanıtıyorlar. 350 bin kelimesi

olduğu söyleniyor. Dilin zenginliği sadece kelime sayısı ile ölçülmez. Anlatım gücü ile ölçülür. Biz Türkçenin anlatım güzelliği ile uğraşıyoruz. Ölümü çeşitli şekilde anlatıyoruz mesela. 250 tane ölümü anlatım biçimi var." Ayrıca doğadaki bütün renklerin Türkçe de karşılığını bulduğunu anlatan Toparlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Gençler ne olur Türkçeyi kullandığınız için aşağılık duygusuna kapılmayın. Türkçe dünyanın en zengin dillerindendir. Bunu ben değil ulu önder Atatürk söylüyor. Ama bunun içinbilinç gerekiyor, şuur gerekiyor. Biz de şuur vermek için buradayız. Gençleri yabancı dil boyunduruğundan kurtaracağız."

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken Havuz Çirkinliğine Son Verdi
Palandöken Belediyesi tarafından Kayakyolu-Yunusemre mahalleleri arasındaki ...
Kamu Yararına Çalışan Dernekler Denetleniyor
Erzurum’da ‘kamu yararına çalışan’ 42 dernek şubesi, denetimden geçirilecek. ...
“Yollarda Kral Yok, Kural Var”
Aşkale-Kop Dağı arasında bulunan taş ocaklarında çalışan kamyonetler, ...
 
Doğu Anadolu Fay Atlası Hazırlanıyor
Türkiye'deki etkili deprem faylarından olan Doğu Anadolu Fay Atlası'nın, ...
İmamlardan Örnek Milli Duyarlılık
Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (DİVA-SEN) Erzurum Şube Başkanı ...
Bakan Akdağ’a Haksızlık
Erzurum, beşeri sermayesine sahip çıkmıyor. Bu durum il kimliğini zedelediği ...
 
Erzurum Tarihi Dokusunu Koruyamadı
Erzurum’un, geride kalan 100 yıl içerisinde mimari ve fiziki açıdan çok ...
Erzurum Bayraklarla Donandi
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Sınır Karakolu'na yapılan hain ...
Gazeteci Macit Gürbüz'ün Acılı Günü
Gazeteci Macit Gürbüz'ün ağabeyi Mucip Gürbüz (55) hakkın rahmetine kavuştu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva