ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>GUNCEL
9 Ekim 2008 Perşembe - 06:26

Erzurum Tarihi Dokusunu Koruyamadı

Erzurum’un, geride kalan 100 yıl içerisinde mimari ve fiziki açıdan çok önemli değişiklikler geçirdiği bildirildi. Kentteki çarpık yapılaşma pekçok tarihi değerin yok olmasına yol açtı.

Erzurum Tarihi Dokusunu Koruyamadı

Erzurum’un, geride kalan 100 yıl içerisinde mimari ve fiziki açıdan çok önemli değişiklikler geçirdiği bildirildi. İsminin değiştirilmesi bizzat M. Kemal Atatürk tarafından istenen ve açılışını da yine Gazi’nin yaptığı Cumhuriyet Caddesi’de, Erzurum’un bürokrasi, ticaret ve kültür hayatının kalbinin attığını söyleyen Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, bu nedenle ildeki ticaret ve kültür eserlerinin büyük bir bölümünün bu caddede toplandığını kaydetti. Yakutiye Medresesi’nin bulunduğu bölgenin ise, en fazla değişikliğe uğrayan mahallerden birisi olduğunu dile getiren Konukçu, Yakutiye Medresesi’nin hemen önünde eskiden Morkof Kışlası adını taşıyan, daha sonra Erzurum Merkez Komutanlığı olarak hizmet veren bir taş binanın bulunduğunu anımsatarak, “Bu bina Ermeni zulmünün Türk halkına uyguladığı soykırıma da şahitlik etmiştir. Bu bina yıkılırken, o karmaşa içerisinde Lalapaşa Camii avlusundaki Kabe Mescidi de yıkılmıştır” dedi.

KONUKÇU: CUMHURİYET CADDESİ, ERZURUM’DA ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Erzurum’un 1924 yıllarına görüntülerinin genellikle Almanyalı askerlerden Hoffmaister’e ait olduğunu anlatan Prof. Dr. Enver Konukçu, bunun yanında Rus subaylarının çektiği çok sayıda eski Erzurum fotoğrafının da bugünlere miras kaldığını ifade etti. Fotoğrafçıların en çok görüntüledikleri caddenin Cumhuriyet Caddesi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Konukçu, “Cumhuriyet Caddesi, Erzurum’da ayrı bir öneme sahiptir. İlin ticaret, bürokrasi ve kültür hayatı bu caddede şekillenmiş, dolayısıyla yapılaşma da ona göre tanzim edilmiştir. Atatürk Heykeli, Kolordu binaları, PTT, Orduevi, Polisevi, Yakutiye, sinemalar, Caferi Camii, Müstahkem Mevkii Komutanlığı, Cimcime Sultan, Arı Sineması, Ulu Camii, Tebrizkapı, Çifte Minareler ve Lalapaşa Camii, bu cadde üzerinde bulunan önemli tarihi ve kültürel eserlerimizdendir” diye konuştu.

SULTANİYE MEDRESESİ’NDEN HİÇBİR İZ KALMADI

Savaşların ve dönemin belediyeleri tarafından yapılan ihmaller yüzünden cadde üzerindeki birçok çevre anıtının yok olduğunu vurgulayan Konukçu, 1. Dünya Savaşı sırasında zorunlu korunaklar nedeniyle bazı eserlerin yıkıldığını aktardı.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, bunlara verilebilecek en güzel örneğin Fuadiye ile Lalapaşa arasında kalan Sultaniye Medresesi olacağını kaydederek, bu yıkımlardan Yakutiye Medresesi’nin önünde bulunan askeri kışlayla, Lalapaşa Camii avlusunda bulunan Kabe Mescidi’nin de nasiplendiğini dile getirdi.

MERKEZ KOMUTANLIĞI

1980 öncesinde Yakutiye Medresesi’nin gezilmesi ve görülmesi imkanının çok zor olduğuna değinen Konukçu, askeriyenin kontrolünde olan bu bölgeye ancak izinle girilebildiğini söyledi. Konukçu, Yakutiye’nin, Cumhuriyet Caddesi üzerinde sonradan yapılan ama şimdi bulunmayan binası Merkez Komutanlığı idi. Eskiden bu yapı Morkof Kışlası adını taşırdı. Ruslar, işgal sırasında bu binayı askeri kışla olarak kullandılar. Ermeni kırımının en korkunç sahnelerinden birisi de burada gerçekleştirilmişti. Binanın hamam kısmında çok sayıda sivil vatandaş Ermeniler tarafından katledilmiştir, bu belgelerle de sabittir” şeklinde konuştu.

Söz konusu binanın, belediye ve Anıtlar Kurulu arasında bazı sürtüşmelere de sebep olduğunu belirten Konukçu, binanın yıkılmaması için Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Kırzıoğlu’nun çok mücadele ettiğini, ancak bir sonuç elde edemediğini ifade etti. Bina yıkılırken, karmaşa içerisinde Lalapaşa Camii avlusunda bulunan Kabe Mescidi’nin yıkıldığına işaret eden Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum’un çok sayıda tarihi ve kültür eserlerinin böylece gelecek nesillere taşınmasına engel olunduğunu sözlerine ekledi.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yildirim Denizli 9 Ekim 2008 Perşembe 19:02

Söylediginiz tüm bu olumsuzluklari baska ülkelerden gelenlermi yapti? Tabiiki hayir. Erzurumlu bunlari kendisi yikiti ,yine kendisii yok etti. Niye ? Cünki Dadasin kafasi ancak bukadarina yetiyordu. Bugünki Erzurum danda bundan fazla bir sey beklemek hayalcilik degil, en azindan dünyadan haberli olmamaktir. Peki bu Erzurum lu neden böyle? Yanit kolay.Ömürlerimizde, " sevgi - izan " sözcügü bir cok alanda kendisine yer bulamadigindan, ezberlenmis ve hoyrat bir iliski cemberinin disina cikacak ihtiyac ve donatim eksikligi, yasamada egemen olunca baska bir sonuc olamiyor ne yazikki. Yani uzun lafin kisasi, bu kafayla dadas daha "Erzurum Tarihi Dokusunu Koruyamadi " diye cok yazar. Yeri gelmisken sorayim, - Havuzbasindaki Halkevini ne zaman yikacaksiniz ? Yildirim Denizli

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Bayraklarla Donandi
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Sınır Karakolu'na yapılan hain ...
Gazeteci Macit Gürbüz'ün Acılı Günü
Gazeteci Macit Gürbüz'ün ağabeyi Mucip Gürbüz (55) hakkın rahmetine kavuştu.
Göçerlerin Geri Dönüş Yolculuğu Sürüyor
Muş, Ağrı, Kars, ve Erzurum'un kırsal bölgelerde yayla kiralayarak koyunlarını ...
 
Sobacılar Siftah etti
Soğuk günlerin yüzünü göstermeye başladığı Ekim ayıyla birlikte soba satışları ...
Cindilli'den Sert Tepki
(ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, Şemdinli'de düzenlenen hain saldırının ...
Sermaye Göçü Durmuyor
Gerek bölgede ve gerekse Erzurum’daki faal vergi mükellefi sayısı ve oluşumundaki ...
 
Şehitleri Onbinler Uğurladı
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Sınır Karakolu'na teröristlerce ...
Erzurum Barosu Seçime Gidiyor
Erzurum Barosu’nda seçim heyecanı yaşanıyor. 2 yıldır Naci Turan başkanlığı ...
MEB Personel Semineri Erzurum’da Yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Atama ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva