Erzurum’un ilk resmi belediye başkanı olan Resul Paşa’nın mezarını arayan üçüncü kuşak torunu Fethi Resuloğlu, kapı kapı dolaşmaya devam ediyor. 1922 Erzurum doğumlu olan Erzurum Lisesi’nin de ilk mezunlarından olan 86 yaşındaki Fethi Resuloğlu, dedesi Resul Paşa’nın, Tepe Mezarlığı’nda gömülü iken kaybolan kabrinin bulunmasını istiyor. Aynı zamanda hem Ziraat Mühendisi, hem de Erzurum’un ilk türkü ve folklor derleyicilerinden olan torun Fethi Resuloğlu, Erzurum Yem Fabrikası’nın da kurucuları arasında yer alıyor.
RESUL PAŞA KİMDİR?
1870’li yıllarda Erzurum’da ilk Belediye Reisliği görevini yürüten kişinin, dedesi Resul Paşa olduğunu söyleyen Fethi Resuloğlu, 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı döneminde, halkı savaş için harekete geçiren isimlerden birisinin de, dedesi olduğunu dile getirdi.
Irak’ın Kerkük ilinde bir aşiret beyi olan Resul Paşa’nın, Osmanlı tarafından Erzurum’a gönderildiğini ve burada çeşitli ıslahat çalışmalarında bulunduğuna dikkati çeken 86 yaşındaki Resuloğlu, “Dedem, çalışkanlığı ve güler yüzü sayesinde Erzurum’da kısa sürede geniş bir çevreye sahip olmuş. O dönemde illerde kurulmasına başlanan şehrüleminlik görevine ise, istek üzerine dedem Resul Paşa tayin edilmiştir” dedi.
RESUL PAŞA’NIN ADI UNUTTURULMAMALI!
Erzurum’un ilk Belediye Başkanı olan Resul Paşa’nın üçüncü kuşak torunu Fethi Resuloğlu, uzun süre belediye reisliği yapan dedesinin yine Erzurum’da vefat ettiğini kaydederek, “Dedemin naşı önce İbrahimpaşa Camii haziresine gömülmüş. Daha sonra buradan alınarak, Tepe Mezarlığı’na nakledilmiş. Tepe Mezarlığı’nın sökülmesiyle birlikte dedeme ait mezarlıkta kaybolmuştur. Çok araştırdık, fakat bir türlü bulamadık” diye konuştu.
ERZURUM, TARİHİ DEĞERİNİ UNUTTU MU?
Belediye Reisi Resul Paşa’nın, Erzurum’da verdiği hizmetler, Osmanlı-Rus Savaşı’nda gösterdiği başarı ve yerel halkı cesaretlendirme konusundaki kararlılığı, tarihi seyir içerisinde büyük bir öneme sahiptir. Fakat torunları olarak bizler, geçmişte Erzurum için çok önemli hizmetlerde bulunmuş olan dedemizin kabrine bile yabancıyız” şeklinde konuştu.
Dedesi Resul Paşa’nın kabrinin tespit edilmesi ve hiç olmazsa tarihi bir ismin yaşatılması açısından adına bir okul yaptırılmasını talep eden Resuloğlu, “Erzurum, kendisine geçmişte büyük hizmetler vermiş olan tarihi bir şahsiyeti unutmamalıdır” dedi.
Öte yandan ERVAK Başkanı Erdal Güzel ise, Erzurum’un ilk Belediye Başkanı olan Resul Paşa’nın isminin yaşatılması için kendilerine düşen her türlü görevi severek yerine getireceklerini söyledi. Erdal Güzel, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilk resmi belediye başkanımız Resul Paşa’nın adına bir okul yapımını başlatarak, öncülük edebilir veya Erçimsan, Ergaz, Tema Marketler Zinciri, bu seferberlikte ilk adımı atabilirler” diye konuştu.