VALİ BULUT ONUR KURULU’NDA
Erzurum Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Atatürk Üniversitesi Rektörü ve Kriton Curi Çevre Vakfı Başkanı’nın, Onur Kurulu’nu oluşturacağı 4. Ulusal Katı Atık Kongresi’nin Bilim Kurulu’nda ise, ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi başta olmak üzere, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim adamları yer alacak.
27-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirilecek olan kongrede, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Karaelmas Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Gebze İleri teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nden katılan bilim adamları, katı atık konusunu, çok yönlü olarak masaya yatıracak.
3 gün sürecek olan 4. Ulusal Katı Atık Kongresi’nin Organizasyon Komitesi de, Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu (Atatürk Üniversitesi), Dr. Tamer Atabarut (Boğaziçi Üniversitesi), Arş. Gör. Züleyha Bingül (Atatürk Üniversitesi), Uz. Neşe Ertugay (Atatürk Üniversitesi), Uz. E. Murat Keskinler (Atatürk Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Erdem Kocadağıstan (Atatürk Üniversitesi), Arş. Gör. Albert Levi (Boğaziçi Üniversitesi), Arş. Gör. Seçil Sağol (Atatürk Üniversitesi) ve Okt. Derya Tekin’den oluşacak.
KONGRE’DE KATI ATIK SORUNLARI TARTIŞILACAK
4. Ulusal Katı Atık Kongresi’nin amacıyla ilgili olarak Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de katı atıklar önemli bir evsel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu atıkların uygun bir şekilde yönetimi özellikle ekonomik olarak gelişmekte olan ülkeler için çok önemlidir. Bu atıkların giderilmesi, bertarafı, üretilen atık miktarlarının azaltılması, geri dönüştürülmesi, gerekli sistemlerin ve tesislerin yeterince olmayışı, ilgili yönetmeliklerin yayınlanmamış olması veya uygulanamaması problemleri çözümü daha da zorlaştırmaktadır. Üretilen atık miktarının bilinmemesi, bununla ilgili veri bankalarının olmaması, yeterli finans kaynaklarının temin edilememesi, daha da önemlisi konu ile ilgili bilincin olmaması, sorunun büyüklüğünü ve acilen gerekli önlemlerin alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Konuyla ilgili yapılmış araştırmaların ve uygulamaların, uygun teknolojilerin sunulacağı ve tanıtılacağı, akademisyenlerin, kamu yöneticilerinin, yerel yöneticilerin ve özel firmaların, sivil sivil toplum örgütlerinin katılımının planlandığı kongre, katı atık sorunlarının çözümlerinin tartışılabileceği bir platform olacaktır”