//TARİHİ ÇEŞMELERDE SU ANALİZİ
Adı geçtiğimiz yıl içme suyu tartışmalarıyla gündeme gelen ve suda ‘fenol’ bulunduğu yönündeki iddiası yüzünden mahkemelik olan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, öğrencilerine ‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimi vermek için Erzurum’daki sokak çeşmelerini seçti. Vatandaşların yoğun ösbskyd kullandıkları 12 ayrı çeşmeden su numunesi alan Demircioğlu, Solakzade Camii’nin önündeki çeşmenin suyuyla ilgili olarak yaptıkları analiz raporunu da açıkladı. Demircioğlu, “Yaptığımız analizin sonucunda gördük ki, Solakzade Camii’nin önündeki çeşmeden akan su, TS 266 İçme Suyu Standartları’na uyuyor. Suyun içilebilirlik durumunda herhangi bir sorun bulunmuyor.” dedi. Demircioğlu, numune aldıkları diğer çeşmelerin suları hakkında yapacakları analizlerin sonuçlarını ise, önümüzdeki hafta açıklayacağını bildirdi.
//ÇEVRE ÖĞRENCİLERİNDEN HİJYEN ATILIMI
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, ‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimi vermek için öğrencileriyle birlikte Dabakhane, Şabakhane, Alipaşa Camii Çeşmesi, Mahallebaşı Akpınar Çeşmesi, Tahtacılar Çeşmesi, Gez ve Kavak Mahallesi çeşmeleri, Saray Bosna Caddesi üzerindeki çeşmeler, Lalapaşa, Solakzade ve Gürcükapı’daki çeşmelerden ayrı ayrı su numuneleri aldıklarını söyledi. Müfredat gereği öğrencilerle birlikte analiz yapmak için aldıkları numuneler üzerindeki çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Demircioğlu, “Analizlere ilk olarak Solakzade Camii’nin önünden aldığımız su numunesiyle başladık. Bu analizimizi sonuçlandırdık ve gördük ki, Solakzade Camii’nin önündeki çeşmeden akan suda herhangi bir problem yok. Buradaki içme suyu, standartlara uygun ve içilebilir vaziyette.” diye konuştu.
Analizleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olmak üzere üç ayrı şekilde yaptıklarını dile getiren Demircioğlu, numune aldıkları toplam çeşme sayısının 12 olduğuna dikkati çekerek, diğer analizleri de titiz bir biçimde yaparak çalışmayı sonuçlandıracaklarını bildirdi.
//ANALİZ ÇALIŞMALARI KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK
Vatandaşların yoğun olarak kullandıkları çeşmelerden aldıkları numuneleri analiz ettikten sonra sonuçlarını kamuoyunun bilgisine de sunacaklarını ifade eden Demircioğlu, ‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimini böylece tamamlamış olacaklarını dile getirdi. Numune alma ve analiz yapma sürecinin tamamında öğrencilerin bulunuyor oluşunun, eğitime ayrı bir kalite kazandırdığını ve öğrencilerin meslek yaşamlarında da karşılaşacakları bu durumu birebir yaşadıklarını söyleyen Demircioğlu, “‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimleri, belki de Çevre Mühendisliği öğrencilerinin büyük keyif aldıkları dersler arasında geliyor.” ifadelerini kullandı.