VATANDAŞ MEMNUN
Hamama ilgi gösteren vatandaşlar, Erzurum da hamam kültürünün önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Tarihi hamamımın yeniden hizmet vermesi Erzurum adına son derece önemli. Tarih hamam atıl durumda bırakılmamalıdır. Bir süre suyunun akmaması bizler açısından oldukça büyük olumsuzluk oluşturdu. Erzurum da hamam kültürü çok yaygın. Yetkililer bu konunun bilincinde olmalıdır” dediler.
KIRK ÇEŞME HAMAMININ TARİHÇESİ
Erzurum, Kırk Çeşme Hamamının kitabesi bulunmamakla beraber yapı üslubundan ve plan düzeninden XVI yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Değişik zamanlarda yapılan onarımlarla hamam büyük değişikliğe uğramıştır.Yalnızca sıcaklık orijinal konumunu korumuştur.
Hamam tarih boyunca bir kaç kez onarılmasından ötürü orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır. Kesme taş ve moloz taştan yapılan hamam soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve halvet kısımlarından meydana gelmiştir. Bunlardan yalnızca sıcaklık bölümü ortada kubbeli merkezi bir mekanla haçvari dört eyvandan meydana gelmiştir. Köşelerinde de üzerleri kubbeli birer halvet hücresi vardır. Haç plan düzeninde yapılan Hamamın ana mekanının ortası pandantifli bir kubbe ile örülmüştür. Hamamın bölümleri arasındaki yuvarlak kemerli kapıları ve duvarları kaplayan mermerlerin bazıları orijinalliğini koruyabilmiştir.