Malay, “Tarihe asrın lideri olarak geçen devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, millî kurtuluş mücadelesini başlatmış, Amasya, Erzurum ve Sivas süreçleri sonrasında 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Başkomutanlık Meydan Muharebesini kazanmış, 7 Eylül 1922’de Aydın’ımızın kurtuluşunu sağlamış, 9 Eylül 1922’de İzmir’de mücadeleyi zaferle taçlandırmıştır” dedi.
TARİHİ SÜRECE VURGU YAPTI
Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümünü tüm Aydınlıların gurur, mutluluk ve heyecan içinde olduklarını ifade etti.
Mesajında Yunan kuvvetlerinin 15 Mayıs 1919’da önce İzmir’i ardından da 27 Mayıs 1919’da Aydın’ı işgal ettiklerini hatırlatan Vali Mustafa Malay, “Tarihe asrın lideri olarak geçen devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, millî kurtuluş mücadelesini başlatmış, Amasya, Erzurum ve Sivas süreçleri sonrasında 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Başkomutanlık Meydan Muharebesini kazanmış, 7 Eylül 1922’de Aydın’ımızın kurtuluşunu sağlamış, 9 Eylül 1922’de İzmir’de mücadeleyi zaferle taçlandırmıştır. Kazanılan bu mücadele ile bağımsızlığa, özgürlüğe, cumhuriyete giden yol açılmıştır. Aydın’ımızın işgali 3 yıl 3 ay 10 gün sürmüştür. Bu zaman diliminde, Yunan kuvvetleri insanımıza karşı, şehrimize karşı insanlık dışı tavırlar sergilemişler; yediden yetmişe herkese işkence etmişler, insanımızı hunharca katletmişler, şehrimizi, ilçelerimizi, köylerimizi yakmışlar, insanımızın kutsal bildiği mabetlere zarar vermişlerdir.Bu katliamlar; Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı millî mücadeleye, mayalarında vatan sevgisi, özgürlük aşkı, kahramanlık, yiğitlik, cesaret ve kararlılık bulunan Efeler’in verdiği destekle son bulmuştur.Aydın, Nazilli, Sultanhisar, Atça, Kuyucak, Köşk, Umurlu, İncirliova, Germencik, Ortaklar, Söke, Kuşadası halkı yapılan katliamları unutmamıştır ”ifadelerini kullandı.
HAFIZASINI KAYBEDENLERİN SONU HÜSRANDIR
Mesajında Aydın halkına da seslenen Vali Mustafa Malay, şu ifadeleri kullandı “Sayın Aydınlılar, tarih bir milletin hafızasıdır. Tarihimizi iyi bilmeliyiz. Hafızamızı kaybetmemeliyiz. Hafızasını kaybedenlerin sonu hüsrandır.Tarih aynı zamanda iyi bir öğretmendir. Bu öğretmenden ders almalıyız. Ders almazsak, tarih tüm acılarıyla tekerrür eder. Bizi, biz yapan değerlere, insanlara, onların eserlerine sahip çıkmalıyız. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Aydın’ın kurtuluşuna vesile olan, büyük kahramanlık gösteren Miralay Şefik Bey, Yörük Ali Efe, Yüzbaşı Faik, Demirci Mehmet Efe, Teğmen Zekai, Sökeli Cafer EFE, Teğmen Necmi, Mestan Efe, Sancaktarın Ali Efe, Salavatlı Halil İbrahim, 57. Tümen Yaveri İsmail Hakkı, Tekeli İsmail Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Durmuş Ali Efe ve daha niceleri unutulmamalıdır. Efelerin Malgaç’ta, Erbeyli’de, Telli Dede’de, Bey Camii önünde verdikleri mücadele, gösterilen kahramanlıklar gençlerin beyinlerine nakşedilmelidir. Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümünde işçisi, memuru, esnafı, köylüsü, iş adamı, idarecisi, öğretmeni, öğrencisiyle hepimiz Kuva-yı Milliye ruhunu yeniden her alanda canlandırılmalı, Aydın’ımızı ve ülkemizi bayındır hale, mutlu hale getirmeliyiz. Milletimizin refah seviyesini yükseltmeliyiz. Memleketimizi “Yüce Önder”in hedef buyurduğu yüksek medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmalıyız.Bu duygu ve düşüncelerle, 7 Eylül mahalli kurtuluş bayramınızı gönülden kutluyorum. Devletimizin kurucusu Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatanımızın bütünlüğü, devletimizin bekası, milletimizin birlik ve beraberliği, özgürlük ve bağımsızlığımız için bugüne kadar canlarını feda eden tüm şehitlerimizi şükran, rahmet ve saygıyla bu anlamlı günde anıyorum, gazilerimize sağlıklı uzun ömür diliyor tüm Aydınlılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum”