Bu yıl Erzurum’da ilk defa Faal Vergi Mükellefi sayısı, kısmi de olsa artış trendine girdi. Gayri Menkul Sermaye İradı dışındaki diğer tüm vergi kalemlerinde mükellef sayısı arttı. Eğitim ve öğretim sezonuna girilmesi sebebiyle kurulan yeni işyerleri ile işsizlerin ticarete yönelmesi artışta etken oldu.
AĞUSTOS VERİLERİ
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Faal Vergi Mükellefleri Ağustos ayı sonuçları itibarıyla Erzurum’da 10 bin 334 Gelir, 11 bin 705 Gelir Stopaj, 2 bin 314 Gayri Menkul Sermaye İradı, 9 bin 172, Basit Usulde Vergilendirilen Gelir, 2 bin 714 Kurumlar ve 12 bin 804 KDV Faal Vergi bulunduğu açıklandı.
AKTİF MÜKELLEF SAYIMIZ
Maliye Bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre Ağustos 2008 döneminde “Aktif Vergi Mükellefi” sayısı 22 bin 220 olarak kaydedildi. Aktif Vergi Mükellefi Sayısı 2007 yılının aralık ayında 22 bin 165, 2008 yılı Ocak’ta 22 bin 193, Şubat’ta 22 bin 176, Mart’ta 22 bin 211, Nisan ve Mayıs’ta 22 bin 193, Haziran’da 22 bin 167, Temmuz’da 22 bin 168 olmuştu.
DENGESİZ SEYİR
Erzurum’da Faal Vergi Mükellef sayısının inişli çıkışlı seyir göstermesi, ilde ticaret sektörünün istikrarsız bir süreçte olduğunu ortaya koyuyor. Erzurum ticaret sektörünün üretime dayalı olmaması, üretici illerin pazarı durumunda bulunması, ticarette yerel ekonomik kabiliyet ve kaynaklara yönelik ihtisas ticareti yapılmaması, önemli açmazlar oluşturuyor.
GÜNÜBİRLİK ANLAYIŞ
Ticaret sektörünün dengesiz seyrinde, günübirlik kazanç anlayışı, sektörel tecrübe ve bilgi eksikliğinin yanı sıra girdi maliyetlerinin ulaşım başta olmak üzere yüksek olması etken oluyor. İlde sanayi ve özellikle imalat sanayinin oluşmaması ara malları ticareti yapılmasını engelliyor, spot ticaretini ise körüklüyor.
UMUT YENİ TEŞVİK’TE
Ticaret sektörünün geleceğini görebilmesi ve ufuk oluşturması Erzurum’da üretim ekonomisinin hayata geçirilmesiyle mümkün görünüyor. Bunun yapılabilmesi için de yeni teşvik düzenlemesinin üretimi tetikleyici olması ve yerel üretim potansiyel ve kaynaklarına özel destekler içermesi gerekiyor.
İHRACATA DAYALI TİCARET
Erzurum Sınır ticareti komşu iller kapsamında bulunmasına rağmen, ilde ihracata yönelik ticaret oluşumu hemen hiç yok gibi. Iğdır, Malatya, Van, Hakkari gibi diğer doğu Anadolu illerinde ticaret ihracatla beslenirken, Erzurum’da ticaretin vizyonu ithal ürünlere ve diğer illerden gelecek mamullere bağlı bir seyir gösteriyor.