TÜR EĞİTİMSEN EĞİTİMİ ANALİZ ETTİ
Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan bir eğitim araştırmasında oldukça ilginç bir durum ortaya çıktı. Araştırmada, Avrupa ülkelerinde kız öğrenciler erkeklere oranla 0.8 yıl daha fazla eğitim gördüğü, Türkiye’de ise erkeklerin kızlara oranla 2.1 yıl daha fazla eğitim gördüğü açıklandı.
Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan bir eğitim araştırmasında oldukça ilginç bir durum ortaya çıktı. Araştırmada, Avrupa ülkelerinde kız öğrenciler erkeklere oranla 0.8 yıl daha fazla eğitim gördüğü, Türkiye’de ise erkeklerin kızlara oranla 2.1 yıl daha fazla eğitim gördüğü açıklandı.
Türkiye AB’ye girmek için büyük çaba sarfediyor ancak rakamlar ülkemizin AB ülkelerine yetişebilmek için önemli atılımlar yapmasının gerekliliğine işaret ediyor. Öyle ki Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki eğitim alanındaki fark, Türk Eğitim-Sen’in araştırmasında bir kez daha gün yüzüne çıktı. Araştırmadan çıkan sonuçlar Türkiye’nin eğitim alanında büyük mesafe kat etmesi gerektiğini ortaya koydu.
ERKEKLER DAHA BASKIN
Türk Eğitim-Sen 1 nolu Şube Başkanı Müfit Bayraktar, araştırma hakkında bilgi vererek, “OECD ülkelerine kızlar erkeklere göre 0.8 yıl daha fazla eğitim görüyor. 29 OECD ülkesinin sadece 5’inde erkeklerin kızlara göre eğitim süresi daha uzun. Bu ülkelerden en uzun süreye sahip olan ise Türkiye. Türkiye’de erkekler kızlara göre 2.1 yıl daha fazla eğitim görüyor. OECD ülkelerinde 3-4 yaş çocuklarının ortalama yüzde 66.3’ü ilkokul öncesi ya da ilkokul programlarına kayıtlı bulunmaktadır. Hatta Belçika, Fransa, İtalya ve İspanya’da bu oran yüzde 100’leri aşmıştır. Ancak Türkiye’de bu oran yüzde 2.6’dır. OECD ülkelerinde 5-14 yaş arasındaki çocuklarda okula kayıtlı bulunanların oranı ortalama yüzde 98.3 iken, ülkemizde yüzde 81.2, 15-19 yaş arasındaki çocuklarda okula gidenlerin oranı OECD ülkelerinde ortalama yüzde 80.5 iken, Türkiye’de 39.8’dir, 20-29 yaş arasındaki bireylerin okullaşma oranı ortalama yüzde 24.7 iken, ülkemizde yüzde 9.6’dır. Türkiye bu alanda da son sırayı hiçbir ülkeye kaptırmamıştır.” dedi.
TÜRKİYE SONDAN ÜÇÜNCÜ
OECD ülkelerinde yetişkin nüfusun eğitim düzeyi ortalamasının 11.9 yıl olduğunu açıklayan Bayraktar, “OECD ortalamasının üzerinde bulunan 17 ülkede bu rakam 12 yıl ile 13.4 yıl arasında değişmektedir. Türkiye ise Portekiz ve Meksika’dan sonra eğitim düzeyi ortalaması en düşük olan 3. ülkedir. Türkiye’de yetişkin nüfusun eğitim düzeyi ortalaması 9.6 yıldır. OECD ülkelerinde 15 yaş grubundakilerin ortalama yüzde 10.6’sı matematik’te hipotezler oluşturmayı, uzmanlık bilgilerinden yararlanmayı, kavramlar kullanmayı içeren 5. seviye bilgi becerilerine sahiptir. Bu oran Hollanda’da da yüzde 18.2, Belçika’da yüzde 17.5, Finlandiya’da ve Kore’de yüzde 16.7, Japonya’da yüzde16,1, İsviçre’de yüzde 14.2 iken, Türkiye’de yüzde 3.1’dir. Türkiye ve Meksika’da 15 yaşındaki öğrenciler en temel 1. seviye bilgi becerilerini kazanabilmektedir.” diye konuştu.
YÜKSEK ÖĞRENİMDE DE GERİYİZ
Avrupa ülkelerinde yüksek öğretim bitirme oranının Türkiye’ye oranla 3 kat fazla olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “OECD ülkelerinde ortalama olarak mezuniyet yaşındaki bireylerin yüzde 34.8’i üniversiteleri ve benzer diplomalar veren diğer kurumları kapsayan A seviyesindeki yükseköğretimi bitirmektedir. Bu rakam Hollanda’da da yüzde 40.2, İzlanda’da da yüzde 50, Finlandiya’da yüzde 47, Danimarka’da yüzde 45, Yeni Zellanda’da yüzde 48.4, İngiltere’de yüzde 38.3 iken, Türkiye’de 10.8’dir.” şeklinde konuştu.
EĞİTİMLİ NÜFUSU İSTİHDAM EDEMİYORUZ
OECD ülkelerinin birçoğunda istihdam oranının eğitim düzeyi ile birlikte arttığını, eğitimli nüfusunu istihdam etmede en başarılı ülkenin yüzde 91 ile İsviçre olduğunu kaydeden Bayraktar, “İstihdam oranlarındaki cinsiyet farklılığına bakıldığında; OECD ülkelerinde eğitimin tüm kademelerini tamamlamış olanların istihdam oranı erkeklerde yüzde 82, kızlarda yüzde 63’tür. Ancak bu oran ülkemizde özellikle kızlarda oldukça düşüktür. Ülkemizde yükseköğretimi tamamlayanların istihdam oranı erkeklerde yüzde 78, kızlarda yüzde 26’dır. Tüm bu rakamlar ülkemizin eğitim alanında büyük bir yapısal dönüşüm geçirmesi gerekliliğine işaret etmektedir. Ülkemizin eğitimde kendisini kanıtlayabilmesi ve AB ülkelerinin düzeyine erişebilmesi için eğitim sistemi baştan aşağı yenilenmelidir. Aksi taktirde Türkiye eğitim alanında son sıraları hiçbir ülkeye kaptırmayacaktır ve uluslararası alanda rekabet edemeyecektir.” ifadelerini kullandı.