TARİHİ TABYAYA ÖĞRENCİLERDEN 2 BİN FİDAN
ERVAK Başkanı Güzel, ''Tabyalar Erzurum'un tarihi açıdan kalbidir. Biz diktiğimiz fidanlarla tabyaları Erzurum'un akciğerleri yapmayı istiyoruz'' diyerek, tabyalara tüm Erzurumluların sahip çıkması gerektiğini vurguladı.
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından 93 Harbi olarak da adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir bölümünün de yapıldığı tarihi Aziziye Tabyası çevresine, üniversite ve ilköğretim öğrencilerinin de katılımıyla 2 bin fidan dikildi.
Çok sayıda ilköğretim okulu ve üniversite öğrencisinin de katıldığı ağaç dikme programında ERVAK Başkanı Erdal Güzel, yeşil tabiatın hayat olduğunu söyledi. Aziziye Tabyaları’na fidan dikiminin geleneksel hale getirdiklerini ifade eden Güzel, " Bugün diktiğimiz fidanlar çocuklarımıza, torunlarımıza miras olarak kalacaktır. Kentimizin ağaçlandırılması için fidan dikimini her yıl sürdüreceğiz." dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Bilal Ungan ise, yeşilin ve ağacın, Türk kültüründe önemli yer aldığını bildirdi.
Ağaçlandırma çalışmalarına herkesin katılması gerektiğini dile getiren Ungan, şunları söyledi: ''Ağaçlar kültürümüzün bir parçasıdır. Atalarımız yeşil ile mimariyi bir araya getirmiştir. Ağaçlar topraklarımız için çok önemlidir.''
Konuşmaların ardından Çevre ve Orman İl Müdürlüğünde görevli bir mühendis, öğrencilere fidan dikimi konusunda bilgi verildi. Daha sonra Başkan vekili Ungan, ER-VAK Başkanı Güzel ve öğrenciler tabyanın çevresine fidan dikti.
TORAMAN FİDAN DİKİM ESASLARINI ANLATTI
Öte yandan Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, fidan dikimi konusunda uyarılarda bulundu. Muammer Toraman, fidan dikim sezonunun başlaması üzerine, dikilecek fidanların tutması için şu bilgileri verdi: "Vatandaşlarımızın, fidanlık sahasında teslim alınan fidanların özellikle köklerini rüzgar, güneş gibi dış etkenlere maruz bırakmadan, örtü malzemesi ile sarmaları ve naklederken de nakil vasıtalarının üzerini branda gibi örtü malzemesi ile kapatarak taşımaları gerekir. Fidan dikimi yapacakları sahaya ulaştıklarında, mümkünse hemen dikmeleri, hemen dikilemiyorlarsa fidan köklerini nemli toprak içerisinde gömüye alarak bekletmeleri ve en fazla üç gün içerisinde dikmeleri gibi önlemler, fidan tutma başarısını artıracak önemli tedbirlerdir."