TANPINAR HİKAYE YARIŞMASINA BÜYÜK İLGİ
Büyük usta Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adını yaşatmak ve Bursa üzerine yazılan edebiyat eserlerine yenilerini eklemek için her yıl edebiyatın değişik dallarında düzenlenen yarışma bu sene büyük ilgi gördü.
Hikaye dalında düzenlenen ve 2 Aralık tarihinde sona eren yarışmaya, başta Bursa olmak üzere Adana, Samsun, Tokat, İzmir, İstanbul, Sivas, Batman, Hatay, Malatya Çanakkale, Muğla, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Edirne, Niğde, Adapazarı, Isparta, Kırıkkale ve Batman gibi pek çok ilden toplam 387 hikaye geldi. Herkesin tek hikaye ile katılabildiği yarışmaya ABD, Almanya, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden de eser gönderenler oldu. 22 Ağustos 2005 tarihinde başlayan yarışmada, öncekilerden farklı olarak, konu ve sayfa sınırlaması getirilmedi.
Hikayeler, Prof. Dr. Durali Yılmaz, Dr. Alim Kahraman, Metin Önal Mengüşoğlu, Ali Haydar Haksal ve Nevzat Çalıkuşu'ndan oluşan 5 kişilik jüri tarafından değerlendirilecek.
Jüri üyeleriyle bir toplantı yapan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da çok sayıda yazarın yarışmaya katılması, ne kadar önemli ve güzel bir iş yaptığımızın göstergesidir" dedi.
Mengüçoşlu ise, 387 eseri okumanın kendileri için zor olduğunu hatırlatarak, "Elbette bu tatlı bir yorgunluk. Yarışmaya iştirakin yoğun olması, bu ülkenin derinliğini, verimliliğini gösterdi" diye konuştu.
Yarışmaya katılan 387 eser tasnif edildikten sonra jüri üyelerine gönderildi. Jüri üyeleri Aralık ayı sonuna kadar hikayeleri okuyarak bir değerlendirme yapacak. Ardından değişik illerdeki jüri üyeleri 2-25 aralık 2005 tarihlerinde Bursa'da toplanarak son değerlendirmeyi yapacak ve ilk dörde giren eserleri belirleyecekler. Ödüller, Tanpınar'ın ölüm yıldönümü olan 24 Ocak 2006 tarihinde yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Seçici kurul, yarışmada dereceye girenlerin haricinde yayımlanmaya değer eserleri de belirleyecek. Bu yıl iştirakin çok olması sebebiyle eserlerin iki ayrı kitap halinde yayımlanması planlanıyor.