Ziraat Odası İkinci Başkanı Gül:
“Kaçakçılık, besiciliği vuruyor”
Ziraat Odası İkinci Başkanı Sıddık Gül, kaçak et girişlerinin hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, bu alanda önlemlerin artırılmasının besicilikte canlanma sağlayabileceğine değindi.
Ziraat Odası İkinci Başkanı Sıddık Gül, kaçak et girişlerinin hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, bu alanda önlemlerin artırılmasının önemine değindi.
Tarım ve hayvancılık sektörlerinin Erzurum’da önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Gül, “ Çiftçi ve besicinin ürettiği ürünler para etmiyor, bunun yanında çiftçi kaçak et girişlerinden olumsuz etkileniyor. Çiftçi ve besiciyi üretim alanında destekleyecek kararlar alınmalıdır” dedi.
Doğrudan Gelir Desteği yerine çiftçi için mazot ve tohum desteği verilmesini istediklerini belirten Gül, “ Çiftçi şu an ayakta kalma mücadelesi veriyor. Tohum ve mazot konusunda desteklenmeye ihtiyaç var. Üretim girdi maliyetleri yüksek olduğu için yeterli üretimi gerçekleştiremiyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİ BORÇLARI ARTIYOR
Çiftçinin mazota ve gübreye yapılan zamla mağdur olduğunu belirten Gül, “ Çiftçi mazot ve gübreye yapılan zam ile daha da mağdur duruma düşmüştür. Bu zamla çiftçinin üretim girdi maliyetleri artmasına rağmen üretilen ürün para etmemektedir. Çiftçinin finansal sıkıntıları, kredi kooperatifine olan borç miktarını artırmıştır. Şuan Erzurum’da ki bölge birliğinin çiftçiden alacağı miktar 62 trilyona ulaşmıştır” diye konuştu.
Çiftçi ve besincin önemli oranda pazarlama sorunu yaşadığını belirten , “Çiftçi ve besicinin ürettiği ürün para etmediği gibi pazarlama sorunu da had safhadadır. Besici et satamamakta, çiftçinin ürettiği ürün para etmemektedir. Sanayi ve üretim olmadığı Erzurum’da tarım ve hayvancılığı desteklemekten başka alternatif yoktur” dedi.
GÖÇ OLGUSUNU ÖNLEMENİN YOLU HAYVANCILIĞI DESTEKLEMEKTEN GEÇER
Bölgede işsizlik ve göçün önlenmesi için tarım ve hayvancılık sektörlerinin desteklenmesini büyük gereklilik arz ettiğini belirten Gül “Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi ile göç ve işsizlik sorunun önüne geçilebilir. Erzurum da sanayi ve üretim sektörleri yeterli potansiyele sahip olmadığı için tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.