ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 8 Gebe Okulu faaliyet veriyor
Erzurum’da 8 Gebe Okulu faaliyet veriyor
FUTSAL’da ATAUNİV farkı
FUTSAL’da ATAUNİV farkı
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
10 köyde 10 atölye kurulacak
10 köyde 10 atölye kurulacak
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Eylül 2010 Pazartesi - 03:02

Sezen, gurbetçilerin sorunlarını irdeledi

Ekmek parası uğruna gurbete çıkan ve çeşitli Avrupa ülkelerine yerleşen Türk işçilerinin sorunlarını yerinde tespit eden Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, yaptığı çalışmayı 'Batı Avrupa'daki Türkiye' isimli kitapta topladı.

Sezen, gurbetçilerin sorunlarını irdeledi

//BATI AVRUPA’DAKİ TÜRKİYE
Almanya ve Hollanda'da iki ay süreyle gurbetçiler ile aileleriyle görüşen Yrd. Doç. Dr. Sezen, gurbetçilerin, Türkiye'de vatandaşlar tarafından 'sağılacak inek', devlet katında da 'altın yumurtlayan tavuk' gibi görülmesinden büyük ölçüde rahatsız olduklarını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, bu yüzden gurbetçilerin büyük bir bölümünün, birikimlerini Avrupa'da değerlendirmeyi ve anavatana geri dönmeyi düşünmediğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, 2004 yılında gittiği Almanya ve Hollanda'da 60 kadar aile ile görüştü.
//TÜRK İŞÇİLERİNİN SORUNLARI
Türk işçi ve ailelerinin düşüncelerini kitabına olduğu gibi yansıtan Yrd. Doç. Dr. Sezen, "Türkiye'nin kendilerine sahip çıkmamasından şikayetçi olan gurbetçilerin, akraba, komşu, bankalar, finans kurumları ve belirli guruplar tarafından sömürüldüklerini düşünüyorlar. Türkiye'ye geldikleri zaman zengin olarak görülüp çeşitli yollarla soyulduklarını inanıyorlar. Dişlerinden tırnaklarından artırdıkları parada bazılarının gözünün olmasını kabullenemiyorlar. Ayrıca Devletin kendilerini sadece kriz dönemlerinde hatırlamasından rahatsızlar. Gerekli garanti verilmemesi durumunda Avrupa bankalarında bloke ettikleri birikimlerini başka ülkelerde değerlendirmeyi planlıyorlar" dedi.
Batı Avrupa'daki Türk işçilerin vatan hasreti çekmelerine rağmen ülkelerine geri dönmeyi düşünmediklerini kaydeden Sezen, "Tatil için ülkesine gelen işçiler, buradaki yaşam biçimi, eğitim sorunları, bürokrasi ve özellikle sağlık sorunlarının yeterince çözüme kavuşturulmamasından dolayı geri dönmeyi düşünmüyor. Türkiye'deki hastanelerin bir an önce Batı standartlarına kavuşturulmasını istiyorlar. Avrupa'ya 'Bir gün geri döneceğim' diyerek giden insanlar, gittikleri ülkelerdeki rahatlığa, zenginliğe ve yaşam biçimine alıştıktan sonra bu düşüncelerinden vazgeçiyor. Uyum sağlayamamalarına rağmen orada kalıyorlar. Büyük çoğunluğu insanca muameleyi Avrupa'da gördüklerini söylüyor. Hepsinin ortak isteği,
Türkiye'nin önemli sorunlarını aşması, çağı yakalaması ve insanların insanca yaşamasını sağlayacak refah düzeyine kavuşması" diye konuştu.
//TÜRKİYE YETERİNCE SAHİP ÇIKIYOR MU?
Gurbetçi ailelerin, Türkiye'nin kendi sorunlarına kayıtsız kalmasına bir anlam veremediklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sezen, "Öğretmen olarak gönderilen kişilerin daha donanımlı olmasını, İtalyanlar ve Yunanlılar gibi özel okul ve kreşler açılmasını istiyorlar. Türkiye'ye gelirken sınırlarından geçtikleri ülkelerde gümrük memurlarına rüşvet vermek istemiyor, bunun içinde Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli girişimleri yapmasını arzu ediyorlar. Öte yandan yaşadıkları ülkelerin, Türk çocuklarının eğitimlerine, toplumla entegre olmalarına imkan sağlaması gerektiğini belirtiyorlar. Böylece çocukların iki kültür arasında sıkışıp kalmayacağına inanıyorlar. Yaşam standartlarının yükseltilmesi, insan onuruyla bağdaşır bir yaşam sürmeleri ve iş yerlerinde daha fazla dinlenme zamanı talep ediyorlar" diye konuştu.
Yurt dışına çalışmak için giden işçilerin üç kuşağa ayrıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sezen, "Birinci kuşak ekmek parası kazanmaya gittiği için kaderci bir yaklaşım sergiledi ve en ağır işlerde çalıştı. İkinci kuşak, en problemli kuşak oldu. Aile ve çevrelerine uyum sağlayamayan, dil bilmeyen ve yaptıkları işlerde başarılı olamayan bu kuşak mensupları boşluğu içki, esrar ve suçla doldurdu. Bulundukları topluma en iyi adapte olan ise üçüncü kuşak temsilcileri oldu. Dil sorununu çözen, çevresiyle iyi anlaşan bu insanlar, Türkiye'den en çok uzaklaşan kuşağı oluşturdu. Öte yandan yarını güven altına alma duygusu, mecburda olsa Türk işçileri yaşadıkları çevreye uyuma zorladı. İşçiler umut etmedikleri bir biçimde bulundukları topluma uyum sağlamak zorunda kaldı" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çarşıbaşı çay geleneği devam ediyor
Oltu ilçesinde sabah namazı sonrası camiden çıkan cemaat, kahvehanede ...
Erzurum, Halk oyunlarında lider
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 5.Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve ...
Kara Fatma edebiyatımıza girdi
11. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Emek Ödülleri Konak ...
 
Turizm rehber eğitimi başlıyor
Erzurum’da açılacak ‘Profesyonel Turist Rehberliği’ kursu için yürütülen ...
'Dadaş yardan geçer, çaydan geçmez'
Türk mutfağının en önemli içecekleri arasında ilk sıralarda yer alan çay, ...
Bardakoğlu: “Edep ahlakın özüdür”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu “Edep ahlakın özüdür” dedi. ...
 
Camuşlu, tarihin şifresini saklıyor
Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Camuşlu köyünde bulunan 10 bin yıllık ...
Özeren, Türk Masallarını Batı'ya taşıyor
Erzurum'da özel bir okulda öğretmenlik yapan Sara Gürbüz Özeren(55), ...
Tarihi dokuya görsel katkı
Yakutiye Belediyesi, tarihi eser çevreleri ve tarihi sokaklarda taş kaplama ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva