ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 8 Gebe Okulu faaliyet veriyor
Erzurum’da 8 Gebe Okulu faaliyet veriyor
FUTSAL’da ATAUNİV farkı
FUTSAL’da ATAUNİV farkı
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
10 köyde 10 atölye kurulacak
10 köyde 10 atölye kurulacak
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Eylül 2010 Cumartesi - 07:41

Bardakoğlu: “Edep ahlakın özüdür”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu “Edep ahlakın özüdür” dedi. Diyanet Aylık Dergisi Eylül 2010 sayısında Edeb konusunda bir sunum yapan Bardakoğlu, “Utanma duygusu insana hastır. Edep, davranış biçimlerini veya davranışlarındaki ölçüyü tanımlayan değerler bütünü, insanı utandıracak şeylerden koruyan sağlam bir irade ve vicdan duygusudur..”vurgusunu yaptı.

Bardakoğlu: “Edep ahlakın özüdür”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu “Edep ahlakın özüdür” dedi. Diyanet Aylık Dergisi Eylül 2010 sayısında Edeb konusunda bir sunum yapan Bardakoğlu, “Utanma duygusu insana hastır. Edep, davranış biçimlerini veya davranışlarındaki ölçüyü tanımlayan değerler bütünü, insanı utandıracak şeylerden koruyan sağlam bir irade ve vicdan duygusudur. İnsanlığa rehber olarak gönderilmiş olan kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, baştan sona bir ilahî edep öğretisidir.”vurgusunu yaptı.
Yüce Allah’ın yeryüzünde ‘halife’ olarak yarattığı insanoğlunun, toplum içerisinde belli düzen ve kurallara bağlı olarak yaşadığını kaydeden Bardakoğlu şunları ifade etti: “Her toplumda, aralarında bazı farklılıklar bulunsa da, o toplum fertlerinin riayet ettikleri ve önemsedikleri bir kısmı yazılı, çoğu da yazılı olmayan ve nesilden nesile âdet ve gelenek olarak aktarılan davranış kuralları vardır. Toplumumuzda ‘adab-ı muaşeret’ olarak da bilinen edep (görgü) kuralları böyledir. “
//EDEP İNSANA HAS BİR DUYGU
Utanma duygusunun insana has olduğunu söyleyen Bardakoğlu şunları kaydetti: “ Edep, davranış biçimlerini veya davranışlarındaki ölçüyü tanımlayan değerler bütünü, insanı utandıracak şeylerden koruyan sağlam bir irade ve vicdan duygusudur. ‹nsanlığa rehber olarak gönderilmiş olan kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, baştan sona bir ilahî edep öğretisidir. Bir Müslüman için edep, “Her nerede olursanız olun, O (Allah) sizinle beraberdir…” (Hadîd, 4.) ayeti kerimesinin işaret ettiği bir bilinç ve farkındalık içinde yaşamaktır. “Muhakkak ki görgü ve nezaket her nerede olursa orayı güzelleştirir, her nereden uzaklaşırsa orası da çirkinleşir” (Tirmizi, Birr, 47.) buyuran Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) de edebi, yaşayarak öğreten bir rehber ve bir muallimdir. “
//TOPLUMSAL HUZUR VE EDEP
Bardakoğlu Başyazıda şu görüşlere yer verdi: “ Sosyal çevre içinde huzur ve güveni oluşturabilmemiz, hayatın getirdiği yükü hafifletip mutlu olabilmemiz ve hayatımızı insani bir çizgide sürdürebilmemiz için bütün söz ve davranışlarımızın edep ölçüleri içinde ve nezaket çerçevesinde olması gerekir. Aksi takdirde nezaket, hoşgörü, sevgi ve saygıdan uzak kaba ve kırıcı davranışlar ağı bizi kuşatır ve hayatımızı zehir etmeye başlar. Bunun için Yüce Dinimiz ‹slam, temizlik, giyim, kuşam, konuşma, selamlaşma, ziyaret, davet, komşuluk ilişkileri dahil gündelik hayatımızla ilgili olarak birtakım edep ölçüleri getirmiş, huzur, sevgi ve saygı içinde yaşamamıza imkân sunmuştur. ‹badetlerde bile nezaket kurallarının gözetilmesi dinimizin emridir. Zekât ve sadakalarda yoksulu incitmek, onurunu zedelemek gibi nezaketsiz tavırların, ibadetin boşa gitmesine neden olacağı Yüce kitabımız Kur’an’da “...başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın...” (Bakara, 264.) ayetiyle ifade edilmektedir.Ahlaki erdemler dindarlığın olgunluk safhasıdır. ‹man’la başlayan Müslümanlığımız, Allah’ın emir ve yasaklarına uymakla (‹slam) gelişir ve güçlenir, ahlak (insan) ile kemale erer. Öyle ki, olgun bir Müslüman, elinden ve dilinden kimsenin zarar görmediği, kendisi için istediği her şeyi yanı başındaki kardeşi için de gönülden arzulayabilen kimse olur. Kur’an-ı Kerim, Müslüman’ı tarif ederken “…Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler… Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riayet ederler.” (Mü’minûn, 3-8.) ayetleriyle, konuştuğunda doğruyu söyleyen, söylediklerini hayatında tatbik eden, çevresindeki insanlarca ‘emin’ olarak bilinen kişi profili ortaya koymaktadır.
Edep ve görgü kuralları, ilk olarak aileden, daha sonra da yakın çevreden öğrenilmektedir. Bu anlamda sosyal ve kültürel değerlerimizin nesilden nesile aktarılmasında ailenin önemli fonksiyonu vardır. Aile içerisinde özellikle eşler, çocuklarına örnek olduklarının bilincinde olarak tavırlarına dikkat etmek, görgü ve nezaket kurallarını öncelikli olarak aile ortamında yaşatmak zorundadır. Aynı adab-ı muaşereti, nezaketi ve duyarlı davranışı okulda, sokakta, iş yerinde, günlük hayatımızın her safhasında ve herkese karşı gösterebilirsek, ahlaki erdemleri yakalamış, dindarlığımızı olgunlaştırmış oluruz. “
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Camuşlu, tarihin şifresini saklıyor
Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Camuşlu köyünde bulunan 10 bin yıllık ...
Özeren, Türk Masallarını Batı'ya taşıyor
Erzurum'da özel bir okulda öğretmenlik yapan Sara Gürbüz Özeren(55), ...
Tarihi dokuya görsel katkı
Yakutiye Belediyesi, tarihi eser çevreleri ve tarihi sokaklarda taş kaplama ...
 
Türk Halk Müziği’nde GSİM Damgası
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Müdürlüğü solistleri ...
Malakan Kültürü turizme kazandırılacak
Kars'ta Etnogarafi Müzesi yapılması için çalışmalar başlatıldı. Kars Kültür ...
Şükrü Paşa Vakfı kurulma aşamasında
Birinci Balkan Harbi’nde Edirne’yi düşman işgaline karşı müdafaa eden ...
 
EDT, 1 ekim’de ‘perde’ diyecek
On üçüncü yılında yerleşik tiyatro konumuna getirilen Erzurum Devlet Tiyatrosu ...
2011 Ulaşım Planı tamamlandı
Erzurum'da, 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak 2011 Dünya ...
Bediüzzaman Erzurum’da tanıtılacak
Bediüzzaman Said Nursî'nin ve Risâle-i Nur Külliyatı'nın tanıtılmasını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva