Sağlık harcamalarındaki astronomik artışlar sebebiyle sevk zinciri uygulamasına geri dönülüyor. 1 Kasım'dan itibaren Bayburt, Isparta, Gümüşhane ve Denizli'de başlayacak olan sistem, 1 Ocak 2009'da, aralarında Erzurum’un da bulunduğu 24 ilde devreye girecek. Bu sistemle en az 3,3 milyar YTL tasarruf yapılması hedefleniyor. Sevk zincirinde hastanın öncelikle sağlık ocağı ya da aile hekimine başvurması gerektiği belirtilirken, bu birimlerde tedavisi mümkün olmayan hastaların ikinci basamak sağlık kuruluşuna, ihtiyaç halinde de üçüncü basamak sağlık kurumlarına sevk edileceği kaydedildi.
YENİ UYGULAMA
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, sosyal güvenlik alanındaki bazı uygulamalar hakkında bilgi verdi. Kurumun, sosyal güvenlik reformlarının gerçekleştirildiği bir süreçten geçtiğini anlatan Bumin, sevk zinciri reformunun da, bu yeniliklerden birisi olduğunu söyledi.
ZAMAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK
“Söz konusu uygulama ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde gereksiz müracaatlar nedeniyle oluşan mali kaynak, insan gücü ve zaman kaybının önlenmesi sağlanacaktır” diyen SGK Erzurum İl Müdürü Bumin, herhangi bir sağlık kuruluşunda yapılabilecek bir tedavi için bugün üniversite hastanelerine gidildiğini, bu durumda da yığılmaların meydana geldiğine dikkat çekti. Bumin, “Bir hasta, sağlık ocağında bile müdahale edilebilecek şikayeti nedeniyle üniversite hastanesine gidince, burada gerçekten ciddi hastalığı olupta, tedavi bekleyen insanları da mağdur etmiş oluyor. Bir de bunun maliyet boyutu var. Bugün sağlık ocaklarında 11 YTL olacak bir tedavinin maliyeti, üniversite hastanelerinde 3-5 katına kadar çıkabiliyor” diye konuştu.
BİRİNCİ, İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARI
Sosyal Güvenlik Kurumu Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, sevk zinciri uygulaması çerçevesinde hizmet verecek olan birinci basamak sağlık kuruluşlarını şöyle sıraladı: “Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocakları, verem savaş dispanserleri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, sağlık merkezleri, SSK sağlık istasyonu ve dispanserleri”
Hulusi Bumin, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, özel dal hastaneleri, SSK hastaneleri ve diğer resmi kurum hastanelerinin de, ikinci basamak sağlık kuruluşlarını oluşturduğunu aktararak, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarının hangileri olacağı hakkında da şu bilgileri verdi: “Eğitim ve araştırma hastaneleri, özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastaneleri, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarını oluşturmaktadır. Hastalar, bu kuruluşlara, ikinci basamak sağlık kuruluşlarının ihtiyaç görmeleri halinde yönlendirileceklerdir”