SİGARASIZ YAŞAMA MERHABA
Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı yürürlüğe girdi.
Yasakla, önümüzdeki 4 yıllık süreçte, Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 35'den yüzde 20'ye düşürülmesi öngörülüyor.
Sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, "kapalı alan" özelliği taşıyacak. Bunun için de kapalı alanın öncelikle tavanı veya çatısı olması gerekecek.
BALKON VE YANGIN MERDİVENLERİ 'AÇIK ALAN'
Sigara içme yasağı bulunan kapalı mekanların balkonları ve yangın merdivenleri, üstü kapalı olsalar da açık alan sayılacak ve tiryakiler buralarda sigara içebilecek.
Yasak kapsamındaki bütün birimlerde, bina girişlerine, asansör giriş ve çıkışlarına, merdiven boşluklarına, "Sigara İçilmez" şeklinde uyarı levhaları asılacak.
Bu arada, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara da sağlık uyarıları asılacak.
YASAK İHLALLERİ İÇİN KİME BAŞVURULACAK?
Sigara içme yasağı getirilen yerlerde, üst düzey yöneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili görevlendirecek.
"Sigara İçilmez" levhalarının altındaki "Şikayet İçin" bölümüne bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak.
Aynı şekilde taksiler dahil, toplu taşım araçlarına da taşıtın büyüklüğüne göre, tüm yolcuların görebileceği ve okuyabileceği şekilde, "Sigara İçilmez" yazıları asılacak.
Sigara yasağına aykırı hareket edenler için de yazılardaki şikayet merciine başvurulacak.
BAŞVURU SÜRECİ
TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, başvuru ve sonraki süreci şu şekilde anlattı:
"Diyelim A kurumu, görevli kişi olarak Mehmet Yılmaz'ı belirledi. Siz, o kurumda sigara içen birini gördünüz. Hemen Mehmet Beyi arayacaksınız. Mehmet Bey gelecek. Gelmezse bu defa Mehmet Bey hakkında işlem yapılacak. O kişi bir üst amire veya kolluk birimine Mehmet Bey'in görevini yapmadığına ilişkin bildirimde bulunacak. Böyle bir durumda, Mehmet Bey uyarılacak, ikinci defa da bu tür bir olaya müdahale etmez ve göz yumarsa kendisine 500 YTL ile 5 bin YTL arasında idari para cezası verilecek. Bu cezayı da bir üst amir uygulayacak.
İlgili birim yetkilisi, sigara içenin yanına gelirse, hemen tutanak tutulacak. Sigara içen bu tutanağı imzalamasa bile olaya tanıklık eden birisi de imza koyabilir. Tutanak, daha sonra saymanlığa gönderilecek."
TRAFİK CEZASI GİBİ TAHSİLAT
Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere verilecek cezalar, trafik cezaları gibi tahsil edilecek. Önce kişiye tebligat yapılacak ve cezayı yatırması istenecek. Yatırmazsa, o zaman cebr-i icra yöntemlerine başvurulacak. Bu yöntemler arasında, cezanın kişinin maaşından kesilerek tahsili de bulunuyor.
Bu arada TAPDK Başkanı Çalışkan, yeni düzenlemedeki amacın "vatandaşa ceza kesmek" olmadığını söyledi.
SİGARA İÇME ORANI DÜŞECEK
Çalışkan, sigara yasağı uygulayan diğer ülkelerin sigara tüketim rakamlarında nasıl gelişmeler yaşandığını araştırdıklarını da belirtti.
Yasakların etkisinin o ülkelerin içme kültürlerine göre değişiklik arz ettiğine işaret eden Çalışkan, Ulusal Tütün Kontrolü Eylem Planı ile 4 yıllık dönemde, sigara içenlerin oranında 15 puanlık bir düşüş öngördüklerini bildirdi.