SÜRÜCÜ BELGELERI AB’YE UYUMLU HALE GETIRILIYOR
Sürücü belgeleri AB’ye uyumlu hale getiriliyor, ehliyet alma sürecinde stajyer dönemi başlıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, başlatmış olduğu “ Trafikte Dikkat Onbin Hayat” kampanyası kapsamında yürürlüğe sokulacak olan yeni ehliyet düzenlemesi, bir çok değişikliği beraberinde getirecek. Sürücü belgelerinde TC. Kimlik numarası bulunacak, maddi hasarlı trafik kazalarında devreye artık sigorta eksperleri girecek.
DUMLU BİLGİ VERDİ
Erzurumda faaliyet gösteren Tema Sürücü Kursu’nun Genel Müdürü Alparslan Dumlu, sürücü belgeleriyle ilgili olarak yapılacak yeni düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Alparslan Dumlu, Türkiye'de her yıl binlerce kişinin ölümü, onbinlerce kişinin yaralanması ve ulusal ekonomiye büyük zarar veren trafik kazalarının önlenmesi için trafikte AB standartlarına uyum sağlamayı amaçlayan İçişleri Bakanlığı’nın, Karayolları Trafik Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa taslağı hazırladığını söyledi.
2 YILLIK DENEME SÜRESİ UYGULAMASI
Taslağın, sürücü belgesi almak için 2 yıllık deneme süresi uygulanmasını, sürücü belgelerinin sınıflarının AB'ye uygun hale getirilmesini, mevcut sürücü belgelerinin değiştirilmesini ve trafik kazalarına polis yerine sigorta şirketlerinin eksperlerinin bakmasını öngördüğünü belirten Alparslan Dumlu,”İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ve ilgili bakanlıkların da görüşüne sunulan taslak, sürücü belgelerinin sınıflarının AB ülkelerine uygun olarak yeniden sınıflandırılmasını öngörüyor. Bu durumda, römorklu otomobil kullananlar ''BE'', TIR ve römorklu kamyon sürücüleri ''CE'' sınıfı belgeler kullanacaklar. Otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının ehliyetlerinin sınıfı ''D'', ''D1'', ''D1E'', ''DE'' olarak; traktör sürücülerininki ''f'', iş makinesi sürücülerininki ''g'', sakat ve hastaların kullandığı özel tertibatlı olarak imal edilen motosiklet ve otomobil sürücüleri ise ''h'' sınıfı ehliyet taşıyacaklar” dedi.
SÜRÜCÜ BELGELERİNDE VATANDAŞLIK NUMARASI BULUNACAK
Sürücü belgelerinin, yeni yasayla birlikte değiştirileceğini vurgalayan Dumlu, halen yürürlükte olan belgelerdeki ehliyetin sınıfının arka yüze alınacağını ve sınıfların AB ülkelerindekine uygun şekilde yer alacağını ifade etti. Alparslan Dumlu, “Ehliyetin kullanmaya yetkili olduğu araçların sembolleri de belgelerde bulunacak. Eski ehliyetlerin değiştirilmesi için bir yıllık süre tanınması öngörülürken, yeni sürücü belgelerinde vatandaşlık numarası da yer alacak” diye konuştu.Tema Sürücü KursuGenel Müdürü Alparslan Dumlu, sürücü kurslarını başarıyla tamamlayanlara, yeni uygulamada stajyer sürücü belgesi verileceğine dikkati çekerek, stajyer sürücü belgesinin, 2 yıl süreyle geçerli olacağını, bu süre içerisinde 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu, alkollü maddelerin etkisiyle araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 60 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgelerinin trafik zabıtalarınca geri alınarak iptal edileceğini dile getirdi. Dumlu, bu kişilerin yeniden sürücü belgesi alabilmesi için yeniden sürücü kurslarında eğitim görüp yapılan sınavları başarıyla tamamlamaları gerektiğine vurgu yaparak, “Stajyer sürücü belgesi iptal edilip tekrar almak isteyenlerin, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek olumlu rapor almaları da gerekecek. İkinci defa iptal olursa, yine aynı hükümler uygulanacak. Stajyer sürücü belgesi alanlar 2 yıl içinde belirtilen kuralları ihlal etmezse, asıl sürücü belgesini almaya hak kazanacaklar. Sürücü belgesi sahibi olanlar 50 yaşına kadar 10 yılda bir, 50-65 yaş arası 5 yılda bir, 65 yaşından sonra 3 yılda bir sağlık kontrolünden geçecekler” şeklinde konuştu.
HASARLI TRAFİK KAZALARINA SİGORTA EKSPERLERİ MÜDAHALE EDECEK
Yeni düzenlemeyle, hasarlı trafik kazalarına artık trafik zabıtası değil sigorta şirketlerinin eksperlerinin bakacağını kaydeden Dumlu, Türkiye Reasürans Şirketler Birliği ve bu birliğe bağlı sigorta şirketlerinde görev yapan eksperlerin hazırlayacakları raporların, kaza tespit tutanağı yerine geçeceğini aktararak, kazalarla ilgili istatistiki bilgilerin, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'na gönderileceğini vurguladı.
Dumlu, “Yasanın gerekçesinde özellikle metropol kentlerde yağışlı havalarda çok sayıda kaza olması nedeniyle trafik polislerinin müdahalesinde yetersiz kalındığı belirtilerek, Avrupa ülkelerinde de benzer düzenlemenin olduğu ifade ediliyor” dedi.