ŞEKER İŞÇİLERİNİN AĞIZ TADI YOK
Şeker-İş Sendikası Başkanı Metin Keskin, fabrikada çalışan geçici işçilerin büyük bir mağduriyet içerisinde olduklarını belirterek, hükümetin kadro vermeyi planladığı işçiler içerisinde şeker fabrikasındaki kampanyalı işçilerin olmamasını olumsuzluk olarak değerlendirdi.
BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Fabrikada bin kişinin istihdam edildiğini belirten Keskin,“ Hükümet geçici işçilere kadro verecek ancak şeker fabrikası çalışanlarının olmaması büyük olumsuzluk.Fabrikada yaklaşık bin kişi çalışıyor.Bölge çiftçileri şeker fabrikasının özelleştirilmesi konusunda endişeli, şeker fabrikasının özelleştirmede olumsuzluk oluşturan diğer kurumların akıbetine uğramasını istemiyoruz. Tarım ve hayvancılık ile ilgili kurumlarının devlet desteğine ihtiyacı var. Bu konuda et ve balık kurumu örnek alınmalı” dedi.
TARIMDAKİ İSTİHDAM ÖNEMLİ
Fabrikanın özelleştirilmesi ile işsizliğin artacağını belirten Keskin, “Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte işsizlik doğunun en önemli sorunu haline gelmiştir. Kriz sonrası yaygınlaşan işten çıkarmalar ve azalan istihdam, kriz sonrası sağlanan ekonomik büyümeye rağmen artmamış ve istihdamsız bir büyüme ortaya çıkmıştır. İstihdam, yoksulluğa ve sosyal dışlanmaya karşı mücadelede temel önemdedir. Ekonomide sağlanan büyüme, diğer bir ifadeyle milli gelir artışı, daha fazla insana üretken istihdam sağladığı ölçüde anlam kazanmaktadır.. Nüfus artış hızının gerisinde kalan yeni yatırım ve iş olanakları, işgücü piyasasını olumsuz etkilemekte, çalışan nüfusun iktisaden faal nüfusa oranını geriletmektedir. Türkiye, istihdam edilenlerin taşıdığı ağırlık dolayısıyla tarım ülkesi konumundadır bu noktada fabrikanın istihdama katkısı önemsenmelidir” dedi.
TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRLERİ DESTEKLENMELİ
Şeker-İş Sendikası Başkanı Metin Keskin, üç il, 274 köy ve 12 bin çiftçiye hitap eden fabrikanın istihdamda önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Son iki yılda gerçekleştirilen modernize çalışmaların kurumun ticari hacmini her geçen gün artırdığını dikkat çeken Keskin, fabrikanın 2006 yılındaki karının 6 bin500YTL olduğunu hatırlattı.
Tarım ve hayvancılık sektörlerinin kent ekonomisi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Keskin, “ Kent ekonomisi açısından tarım ve hayvancılık sektörleri önemli bir yere sahip, bu noktada çiftçi ve besicinin desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Sanayi ve üretimin yeterli olmadığı Erzurum’da besici ve çiftçiyi desteklemekten başka alternatif olamaz. Çiftçinin ürettiği ürün para etmiyor ve besici pazarlama sorunu yaşıyor. Tarım ve hayvancılık sektörleri desteklenmeden göç ve işsizlik önlenemez. Siyasilerin bunun bilincinde olmasını istiyoruz” diye konuştu.