ERZURUM’DA TARIM KESİMİNE BÜYÜK DESTEK
Kırsal alanda refah düzeyinin artırılması ve altyapının iyileştirilmesi amacıyla bireyler gruplar veya ortaklıklar tarafından gerçekleştirilecek, ekonomik faaliyet ve basınçlı sulama yatırımları ile ekonomik faaliyetlere yönelik makine ve ekipman alımına sağlanacak hibe desteğine ilişkin esaslar belirlendi.
Erzurum Tarım İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre; Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek. Ancak, tütün hariç tüm bitkisel ürünler, deri, yapağı, kıl, tiftik ve ipek kozası hariç hayvansal ürünler ve su ürünlerinin üretim sonrası işlenmesi, depolanması, ambalajlanması ve paketlenmesine yönelik yatırımlar destek verilecek.
Hibe Desteği programının uygulanacağı iller arasında yer alan Erzurum’da da İl düzeyinde proje hazırlanması aşamasında proje sahiplerine teknik yardım vermek, ayrıca projeleri değerlendirmek ve yürütmek üzere, il müdürlükleri ve ilgili kamu kurumları temsilcilerinden oluşan, proje yürütme ve değerlendirme birimleri oluşturulacak.
HANGİ YATIRIMLAR DESTEKLENECEK?
Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında, bu yıl, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, ambalajlanması ve paketlenmesine yönelik yeni, atıl durumdaki veya yarım kalmış yatırımlara destek sağlanacak. Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar için bireysel ve grup başvuruları, basınçlı sulama tesislerinin yapımına yönelik yatırımlar için de grup başvuruları kabul edilecek.
Bu yıl, tarımsal altyapı yatırımlarını destekleme programı kapsamında mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesine yönelik iyileştirme ve geliştirme yatırımları için yapılacak başvurular kabul edilecek. Yeni sulama tesisi yapımı projelerine hibe desteği verilmeyecek. Mevcut su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek sualma yapıları ve yer altı su kaynaklarının kullanılması amacıyla suyun çıkarılmasına yönelik kuyu açılması işleri için proje başvuruları kabul edilmeyecek.
Yatırım proje tekliflerinde çevreye uygunluk da aranacak. Yatırım projeleri, en fazla 15 ayda, bu süre içerisinde kalmak kaydıyla proje sahiplerinin yüklenicilerle yapacağı uygulama sözleşmelerinden sonra en fazla 12 ayda tamamlanacak.
İŞLEMESİZ TARIM MAKİNASI VE SİLAJ MAKİNASI DESTEĞİ-
KKYDP kapsamında ayrıca, işlemesiz tarım tekniğinin yaygınlaştırılması yoluyla üretim maliyetlerinin azaltılması, işletmelerin rekabet gücünün artırılması ve çevrenin korunması amacıyla satın alınacak işlemesiz tarım makineleri alımı da desteklenecek.
Kaba yemde ürün kalite kaybını asgariye indirme amacıyla balyalama ve silaj makinesi alımları, tarımsal sulamalarda su kaybının azaltılması ve verimin artırılması amacıyla basınçlı sulama sistemi ekipman alımları ile tarıma dayalı yatırım tesislerinin ihtiyacı olan ürünün tesise ve pazara ulaştırılmasını sağlayacak soğuk taşıma araçlarının alımına da aynı şartlarda hibe desteği sağlanacak. Tebliğ kapsamındaki mal alım desteğinden yararlanmak için 1 Kasım 2007'ye kadar proje teklifleri, Erzurum Tarım il Müdürlüğüne iletilebilecek. Hibe ile sağlanan malların mülkiyeti, 2 yıl süreyle değiştirilemeyecek.
HANGİ İLLERDEKİ YATIRIMLAR DESTEKLENECEK?
Hibe desteği programı, Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Iğdır, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, K.Maraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak'taki yatırımları kapsıyor.
İl proje değerlendirme birimi tarafından uygun bulunan projeler, TEDGEM'de kurulacak merkez proje değerlendirme komisyonuna gönderilecek. Bu komisyon tarafından yapılan değerlendirme, bakanlığın onayı ile kesinleşecek. Hibe desteği kesinleşen proje tekliflerinin uygulanmasına geçilebilecek.
Ekonomik yatırımlarda, proje tutarının yüzde 5-10'u kadar proje sahibinden teminat alınacak. Yatırımların proje amaçlarına uygun olarak yapılması, uygulamaların hibe sözleşmesinde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesinden ve belgelerin muhafazasından yatırımcılar sorumlu olacak.