SAĞLIK BAKANLIĞINDAN
ÖĞRENCİLERE BESLENME ÖNERİLERİ
Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sağlıklı gelişme ve büyümeleri için beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini bildirdi.
Bakanlık, bunun için de kahvaltı yapılmadan güne başlanmaması, vücut ağırlığının dengede tutulması, televizyon ve bilgisayar karşısında daha az zaman harcanması, sevilen spor dallarıyla ilgilenilmesi önerilerinde bulundu.
Çocukların ''önerilen miktarlarda ve imkanlar ölçüsünde'' tüketmeleri gereken 4 besin grubundaki yiyeceklerin yer aldığı bir listeye göre, kemik ve dişlerin sağlıklı, kasların da güçlü olması için günde 2-3 su bardağı süt, yoğurt ya da ayran; 1 kibrit kutusu kadar da peynir tüketilmesi önerildi.
Beyin gelişimi, hastalıklara karşı direnç ve kansızlıktan korunmak için gerekli olan et-yumurta-kuru baklagil grubundan ise günde 2-3 köfte kadar et, tavuk, balık veya 1 tabak kuru baklagil yemeği; haftada 3-4 kez de 1 adet yumurta yemek gerekiyor.
Vücut direncinin artması, göz, diş ve cilt sağlığı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için gerekli olan sebze-meyve grubundan ise günde 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon de meyve tüketilmesi önerildi.
Enerjik olmak ve sinir sisteminin güçlenmesi için gereken ekmek ve tahıl grubundan da günde 4-6 orta dilim ekmek, 1 tabak pirinç, bulgur pilavı veya makarna yenilmesi, 1 kase de çorba içilmesi gerektiği bildirildi.
Bakanlık, öğrenci, anne-baba ve öğretmenlere sağlıklı beslenme önerilerinin yer aldığı mektuplar göndermeyi de planlıyor.