Özyılmaz’dan Fransız meslektaşına uyarı
AK Parti Erzurum Milletvekili Doç. Dr. Ömer Özyılmaz, Fransa parlamentosunun, Ermeni soykırımının inkarını cezai yaptırıma bağlayan yasa teklifine tepki gösterdi.
Doç. Dr. Özyılmaz, geçtiğimiz Mayıs ayında Fransa Ulusal Meclisi'nde gündeme getirilen yasa teklifiyle ilgili hükümetin yaptığı girişimlerin sonuç vermediğini belirterek, "Bu günlerde, tek taraflı, bilimsel ve tarihi gerçeklerle hiçbir ilgisi olmayan, sözde 'Ermeni soykırımının inkarını, cezai yaptırıma bağlayan yasa teklifi'nin yeniden gündeme getirildiğine ve 12 Ekim’de de Fransa Ulusal Meclisinde yasalaştırılmak istendiğine şahit olmaktayız." dedi.
"Şu gerçeği artık herkes bilmektedir ki, Avrupa Birliği eğer evrensel bir güç ve aktör olmak iddiasında ise, çağdaş değerlere göre yapılanmalıdır. Bu da değişik kültür ve medeniyetlerin, bu çağdaş değerler çerçevesinde bir araya gelmesinden geçmektedir." diyen Doç. Dr. Özyılmaz, "İşte gerek Fransa’nın bu tutumu, gerekse diğer bazı Avrupa ülkelerinin bazı tavırları, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin bütünleşmesini ve onun evrensel bir güç ve aktör olmasını engellemek isteyen çevrelerin elini güçlendirmektedir. Bu ise AB’nin, evrensel bir güç olma yolundaki ilerlemesini engellemektedir. Çağdaş değerlerin en önde gelenlerinden birisi, düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğüdür. Esasen Avrupa’yı Avrupa yapan ve onun ilerlemesini sağlayan değerlerin başında da düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğü gelmektedir. Biz Türkiye olarak da her şeyin rahatlıkla tartışılacağı bir ortamın oluşmasından yanayız. Maalesef bugün Avrupa’nın ortasında ve herkesin gözü önünde bu değer, Fransa Ulusal Meclisi tarafından yaralanmaya çalışılmaktadır." diye konuştu.
Tarihinde yapmış olduğu katliamlarla Dünyada ve Avrupa’daki pek çok olumlu gelişmeyi sekteye uğratan Fransa'nın şimdi de özgür dünya olarak bilinen Avrupa’da, düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğünü engelleyerek bu kıtadaki gelişmeleri sekteye uğratmağa yöneldiğini anlatan Özyılmaz, şunları söyledi; "Türkiye, ilişkide bulunduğu bütün devletlere olduğu gibi, Fransa’ya da bugüne kadar hep dostane davranmıştır. Hatta Batılılaşma tarihimizde Fransa ile yakın kültürel bağlar da kurmuşuzdur. Cumhuriyet dönemi boyunca da, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, sosyal, kültürel ve ekonomik bağlamda hep iyi ilişkiler geliştirmişizdir. Bütün bunlar orta yerde dururken, esasen kendisini doğrudan ilgilendirmeyen bu sözde Ermeni soykırım iddialarına böyle gözü kapalı olarak inanıp onu bayraklaştırması ve onu Ermenilerden daha çok savunması, ne dostluk, ne de karşılıklılık ilkesi ile bağdaşmaz. Gerçekle ilgisi olmayan ve tek taraflı bir takım iddiaları ihtiva eden bu kanun teklifini parlamentosundan geçirip yasalaştırma girişiminde bulunmak ne Fransa’ya, ne öyle bir sorun varsa onu oturup konuşarak çözme durumunda olan Türkiye ve Ermenistan’a en ufak bir yararı olmaz. Aksine iki asırdır istismar edilen ve bir takım güçler adına yönlendirilen bazı Ermeni örgütlerinin, tarihi ve bilimsel gerçekleri görmelerini engeller ve o istismar sürecini uzatır. İki ülke arasında var olan veya var olduğu iddia edilen sorunlar ortaya çıktığında, dost ve müttefik ülkelere düşen, o ülkelerin rahat bir şekilde diyalog kurup geliştirmelerini ve bu diyalog sürecinde sorunlarını çözüme ulaştırmalarını sağlamağa çalışmak olmalıdır."
"FRANSIZ MESLEKTAŞTARIMIZ, YANLIŞLIKLARDAN VAZGEÇMELİ"
Fransız meslektaşlarını geçtiğimiz Mayıs ayında mektup yazıp kendilerini uyardıklarını hatırlatan özyılmaz, "Bugün yine Fransız meslektaşlarımızı girmiş oldukları yanlışlıklardan vazgeçmelerini öneriyorum. Bu tutum ve davranışlarıyla ülkemizin milli birlik ve bütünlüğüne, dolaylı da olsa kastetmekte olduklarını kendilerine hatırlatmak istiyorum. Türk Milleti olarak bizler, hoşgörülü, affeden, sevecen ve duygusal bir milletizdir. Fakat mukaddeslerimize, vatanımıza, bayrağımıza ve milli birlik ve bütünlüğümüze çok, hem de çok düşkünüzdür. Bunu tarih hep göstermiştir. Unutanlar varsa kendilerine, tarihe bakmalarını öneririz.
Ayrıca, bilinmelidir k, kamuoyumuz bu teklifi Fransa’nın hasmane tavrı olarak algılayacaktır. Akılla, mantıkla, hukukla izah edemediğimiz bu teklifin yeniden Fransa Ulusal Meclisinin gündemine getirilecek olmasından son derece rahatsızız.
Bu asılsız soykırım iddialarını içeren teklifin kabulü, Türkiye ile Fransa arasında uzun zamandan beri inşa edilmiş olan siyasi ve ticari ilişkilerimize telafisi imkansız bir darbe indirecektir. Dünyada yapılan herhangi bir şeyin karşılıksız kalacağını kimse düşünmemelidir." şeklinde konuştu.