Küçükbaş hayvancığı kalkındıracak proje
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Ziraat Fakültesi zootekni Bölümü tarafından yapılan çalışmada, bölge çiftçisine ait 300 koyuna, ''Romanov'' ırkı suni tohumlama gerçekleştirdi.
Ziraat Fakültesi Koyunculuk İşletmesinde yapılan çalışmanın sorumlusu Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emru Emsen, yaptığı açıklamada, projenin 2003 yılında başladığını belirterek, 3 yıldır devam eden projeyi köylere taşımaya karar verdiklerini söyledi.
Köylerdeki çalışmalarına ağustos ayı itibarıyla başladıklarını anlatan Emsen, şunları kaydetti:
''3 aydır köylerde yaptığımız çalışmalarda 300 hayvan döllenmiştir. Döllenen hayvanlar köylülere teslim edildi. Söz konusu hayvanlar, 2007 Ocak-Şubat gibi doğuracaklar. Tek isteğimiz, çiftçimizin bu projeye sahip çıkmasıdır. AB'ye giriş sürecinde bizim de pazarda rekabet edecek hayvanlarımızın bulunduğunu göstermek için projemiz ayrı bir önem taşımaktadır.''
Projede görev yapan Paraguay Barrerito Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Carlos Gimenez Diaz ise bu konuda Güney Amerika'da başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, Erzurum'da 3 yıldır sürdürdükleri başarılı çalışmanın olumlu sonuçlarını almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Diaz, projenin özellikle köy şartlarında düşük verimli hayvanların verimlerinin yükseltilmesi açısından önemine değinerek, ''Ben çiftçilerden bu emeğin karşılığını vererek, bu kültür ırkına sahip çıkmalarını istiyorum'' dedi.
A.Ü Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz da çalışmada emeği geçen tüm Ziraat Fakültesi personeline teşekkür ederek, ''Bu işte heyecanla, şevkle, saygı duyarak çalışan araştırmacılarımızı tebrik ediyorum'' diye konuştu.
ROMANOV IRKI KOYUN
''Kuzu makinası'' olarak tanımlanan Romanov ırkı koyunlar, kanaatkar, sıcağa, soğuğa dayanıklı kısa kuyruklu, orta cüsseli etleri oldukça lezzetli, yılda iki doğum yapabilen, her doğumda ikiz, üçüz hatta beşiz yavru verebilen bir ırk olarak tanımlanıyor.
3-4 aylıkken cinsi olgunluk çağına ulaşan verimli bir ırk olan Romanov'un, süt üretimi, kurbanlık ihtiyacının temini ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesi açısından da önemli olduğu kaydedildi.