//TURAN’DAN DEĞERLENDİRME
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, Erzurum’da organik tarım potansiyelini değerlendirme noktasında yaptıkları toprak analiz sonuçlarını açıkladı. Turan, Erzurum’da bitkisel üretim yapılan alanların yüzde 60’lık diliminin; organik tarım için gerekli koşullara kendiliğinden sahip olduğuna dikkati çekerek, “Bu oran, organik tarım kabiliyeti açısından mükemmel bir avantajdır.” dedi. Erzurum’da bitkisel üretim yapılan alanlarda çeşitli periyodik aralıklarla toprak analiz ve değerlendirme çalışması yaptıklarını belirten Metin Turan, ulaştıkları sonuçların, Erzurum’un organik tarım merkezi olabileceğinin işaretlerini verdiğini kaydetti. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, bölgedeki ekim alanlarının yüzde 60’lık diliminin, organik tarım yapabilmek için oldukça müsait bir yapıya sahip olduğunu gördüklerini vurgulayan Doç. Dr. Metin Turan, yine yüzde 20’ye yakın bir bölümün ise, çeşitli rehabilitasyon çalışmalarına tabi tutulması gerektiğini dile getirdi.
//KALİTE VE VERİMLİLİK
Bölgenin ekilebilir alanlarının geriye kalan yüzde 20’lik kısmının ise, coğrafik konum, topografik koşullar ve toprak yapısı itibariyle yeterli kriterlere sahip olmadığının anlaşıldığını kaydeden Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan, “Organik tarım yapabilmek için çeşitli rehabilitasyon ve rotasyon çalışmalarına tabi tutulması gereken alanları da dahil edersek, bölgemizdeki organik tarım potansiyeli yüzde 80’le ulaşıyor ki, bu da üretime çok ciddi bir ivme kazandırır.” dedi.
//ÜRETİCİLERE UZUN VADE TAVSİYESİ
Doç. Dr. Turan, şunları kaydetti: “Mevcut alanların sürdürülebilir olarak organik tarımda uzun yıllar kullanılabilmesi iyi yönetim sistemlerini gerektirmektedir. Bu nedenle ürün bazında konvensiyonel tarım ile karşılaştırıldığında kısa dönemlerde organik tarımda ürün miktarı daha az olurken, uzun vade de organik üretim sonucu elde edilen ürünlerin kalite ve miktar olarak daha fazla olacağı bilinmektedir. Bu nedenle organik tarım yetiştiricilerinin kısa vadeli planlamalar yerine, uzun vadeli planlamalar yapmaları organik tarımın karlılığı açısından oldukça önemli görülmektedir.” diye konuştu.
Çiftçilere, organik tarıma yönelmeleri konusunda çağrıda bulunan Turan, organik tarım ürünlerinin hem geniş bir pazar, hem de oldukça büyük bir kazanç payı bulunduğunu sözlerine ekledi.