//KÖYLÜLER BOLLUKTAN, ŞEHİRLİ YOKLUKTAN ALAMIYOR
Ekmek fiyatlarındaki düşüşün de, un fiyatlarıyla doğrudan ilgili olduğuna dikkati çeken Çeçen, satışların neredeyse durma noktasına geldiğini söyleyerek, fiyatlardaki düşüşün devam etmesini beklediklerini ifade etti. Murat Çeçen, önceki yıllara oranla, geçen yaz alınan mahsulün hayli verimli olduğunu, bu nedenle de ihtiyaç fazlasının ortaya çıktığını dile getirerek, “2 yıl öncesine kadar un pahalıydı, doğal olarak insanlar tüketimi azaltma yolunu seçti. Geçen yaz alınan bol mahsul, fiyatlara yok etkisi yaptı. Son 1 yıl içerisinde köylüden elde ettiğimiz kazanç yarı yarıya azaldı.” diye konuştu. Mahsulün bereketli oluşuna sevinirken, diğer yandan da insanların alım gücünün azalması karşısında üzüldüklerini kaydeden Çeçen, “Normal şartlarda fiyatlar ucuzken alışverişin çok daha fazla olması gerekiyor. Ama bu yıl, daha önce hiç görmediğimiz tam tersi bir durum var. Hem fiyatlar ucuz, hem de iş yok.”
//ŞEHİR MERKEZİNDE 1 MİLYON EKMEK TÜKETİLİYOR…
Öte yandan un fiyatlarındaki düşüş, Erzurum’da ilk etkisini ekmek fiyatlarında gösterirken, 75 kuruşa satılan ekmeğin fiyatı 50 kuruşun da altına kadar düştü. Bazı ekmek fırınlarında 40 ile 45 kuruş arasında satılmaya başlanan ekmek, vatandaşlardan büyük ilgi görürken, fırıncılar arasındaki rekabetse, kızıştıkça kızışıyor.
Erzurum Fırıncılar Odası’ndan edinilen bilgilere göre, sadece Erzurum şehir merkezinde tüketilen ekmeğin sayısı 1 milyonu buluyor. Oda yetkilileri, Türkiye şartlarında ekmeğin en fazla tüketildiği iller arasında Erzurum’un da bulunduğunu belirterek, “İmalatçılar arasında kıyasıya bir rekabet var. Fiyatların düşmesi, maliyetle ilgili bir durum. Gider azaldıkça, fiyatlar düşüyor. Fakat Erzurum’daki ekmek imalatçılarının çok ciddi para kazanmadıklarını biliyoruz. Fakat bu çarkın dönebilmesi için satış yapabilmek gerekiyor. Bunun yolu da indirimden geçiyor.” dediler.