DATAE, üzerinde uzun bir süredir çalıştığı tohumluk fasulye, buğday ve yem bitkisi alanında bir başarıya daha imza attı. Türkiye Tohumluk Sertifikasyon Kuruluşu, DATAE’nin ürettiği 5 yeni tohumluk ürünü de tescil etti. DATAE Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Şerafettin Çakal, “Tescil edilen yeni tohumluk çeşitlerimizle birlikte tescilli tohumluk sayımız 31’e ulaştı.” dedi.
//TESCİLLİ TOHUM SAYISI ÜÇE ÇIKTI
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE), 2’si yem bitkisi, 1’i fasulye, 1’i tritikale ve 1’isi de krik buğday olmak üzere 5 ayrı tohumluk çeşidini daha tescil ettirdi. Söz konusu çeşitlerin üzerinde 2 yıldır deneme çalışmalarını sürdüren Türkiye Tohumluk Sertifikasyon Kuruluşu, Erzurum’dan gönderilen tohumluk ürünleri tescile layık gördü. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan DATAE Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Şerafettin Çakal, tescil edilen tohumluklarla bölgede tarımsal üretime yeni bir soluk kazandıracaklarını söyledi. Mecidiye ismiyle adlandırılan Kuru Fasulye, Aygün ve Doğu Beyazı isimleriyle adlandırılan Macar Fiği, Ümran Hanım ismiyle adlandırılan Tritikale ve Krik diye adlandırılan buğday tohumluklarının, tescil edilmek üzere 2 yıl önce Türkiye Tohumluk Sertifikasyon Kuruluşu’na sunulduğunu hatırlatan Çakal, “Sertifikasyon Kuruluşu, ürünlerimizi 2 yıllık süre zarfında birbirinden değişik iklim özelliklerine sahip illerde denedi. Gözlemler ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda çeşitlerimizi tescile layık gördü.” şeklinde konuştu.
//YENİ TESCİL EDİLEN TOHUMLUK ÇEŞİTLERİNİN SAHİP OLDUĞU ÖZELLİKLER…
Tescil edilen ürünlerle ilgili olarak bilgiler de veren Şerafettin Çakal, tohumluk çeşitlerin bölge iklimine uygun bir yapıya kavuşturulduğunu belirterek, “Çeşitlerimiz yüksek verim elde edilmesi mümkün, kaliteli, hastalıklara ve en ağır iklim koşullarına dayanıklılık özelliklerine sahip. Ayrıca ortalama verim miktarı da, normalin iki katı fazla.” diye konuştu.
//TESCİLLİ TOHUMLAR İSİMLENDİRİLDİ
Tescil edilen çeşitlerden Kuru Fasulye’ye Mecidiye, Macar Fiği’ne Aygün ve Doğu Beyazı Tritikale’ye Ümran Hanım ve Buğday’a da Krik adını verdiklerini dile getiren DATAE Müdürü Çakal, söz konusu çeşitlerin en kısa zamanda çiftçinin hizmetine sunulacağını bildirdi. DATAE’nin, önceden tescil edilen çeşit sayısının 26 olduğunu anımsatan Çakal, yeni çeşitlerle birlikte tescil ürün sayısının 31’e çıktığını kaydederek, “Bu ürünler, özellikle bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurularak üretildikleri için verim bakımından çiftçiye oldukça büyük kazançlar sağlayacak. Tarımsal üretime yeni bir soluk kazandıracak olan ürünlerimize, yenilerini eklemeye devam edeceğiz. Bu alanda yapılan çalışmalara ise, elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.