KURSİYERLERE ÜCRET
Hüner Oltu Taşı Borsası ile imzalanan bir protokolle, Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlülerin hem boş zamanlarını değerlendirmeleri, hem de üreten bireyler haline gelmeleri amaçlanıyor. Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Metin Sönmez, protokol kapsamında sağlık sigortası imkanının yanında, hükümlülere her ay belirli miktarlarda ücrette verileceğini de söyledi.
Ceza İnfaz Kurumu’nda kuyumculuk sanatının bütün inceliklerinin öğretilerek, tahliye olan hükümlü ve tutukluların dışarıda meslek sahibi birer fert olmalarının sağlanacağını anlatan Sönmez, “Tahliye olan hükümlü ve tutukluların dışarıda kuyumcuyu soyarak değil, kuyumculuk yaparak hayatlarını sürdürebilmeleri için kendilerine katkıda bulunacağız” dedi.
HEM MESLEK ÖĞRENECEK, HEM DE PARA KAZANACAKLAR
Ceza İnfaz Kurumu’ndaki işyurdu atölyelerinde ilçenin simgesi olan kuyumculuk ve takı tasarımını öğrenebilmeleri hususunda hükümlülere yönelik olarak gerçekleştirilen projenin başarılı olacağına inandığını belirten Oltu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş ise, “Oldukça iyi bir pazara sahip olan Oltutaşı İşlemeciliği ve kuyumculuğu sanatının öğretilmesi amacıyla Hüner Oltutaşı Ltd. Şti. ile bir protokol yaptık. Böylece hükümlü ve tutuklularımıza meslek ve sanatın öğretilmesinin dışında kendilerini iş kazası, meslek hastalıkları ve hastalık kollarında sigortalayıp İşyurtları Yüksek Kurulu’nun belirlemiş olduğu miktarlarda da, kendilerine her ay ücret ödeyeceğiz.” diye konuştu.
SOSYALLEŞTİRME PROJESİ
Çağdaş infaz sisteminde belirtilen esaslar çerçevesinde kurumda barındırılan hükümlü ve tutukluların sosyalleşmelerini, kanunlara ve nizamlara uygun hareket etmelerini ve yine topluma tekrar karıştıklarında toplum ile barışık, topluma yük olmadan kendi ayakları üzerinde durabilecek, ailesini ve kendisini geçindirebilecek bir gelire sahip olmalarının sağlanacağına vurgu yapan Başsavcı Karakuş, burada üretilen takıların pazarlanması hususunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını getirdi.
BUYRUK: CEZAEVİNİ FABRİKA HALİNE GETİRECEĞİZ
Oltu Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Reisi Hayri Buyruk ise, Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan tutuklu ve hükümlülerin büyük kısmının gençlerden oluşması sebebiyle daha hızlı ve eğitilebilir olacaklarını, kurumun bir nevi fabrika gibi çalışacağına işaret etti.
HÜKÜMLÜLERE SİGORTA
Hüner Oltutaşı Ltd. Şti. Genel Koordinatörü İhsan Çelik de, takı tasarım uzmanı kadrolarının bulunduğunun altını çizerek, Oltu Meslek Yüksek Okulu Kıymetli Taş ve Metal İşlemeciliği Bölümü’nden de istifade edeceklerini de aktardı.
Bir yıl boyunca uygulanacak olan proje kapsamında her türlü makine ve ekipmanın bulunduğu atölyeler, protokol imza törenine katılan konuklar tarafından gezilirken, törene Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Erol Yıldırım, Baro Başkanı Münip Polat, hakim ve savcıların yanı sıra emniyet ve jandarma ile şirket yönetim kurulu üyeleri katıldı.